şu sitedeki uygulamanın belki faydası olur
http://www.67proje.com/index.php/topic,843.0.html
Merhaba, özel bir aydınlatma tasarımı yapıyorum. Bu armatür için power ledler kullanacağım fakat ledlerin uzun ömürlü ve ısınmaması için nasıl bir adaptör, sürücü, direnç vs. lazım bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Yapmak istediğim devreden bahsedeyim.
3 adet 1w kırmızı power ledi paralel bağlayacağım, ancak 3ü de sürekli yanmayacak, aydınlık ihtiyacına göre kimi zaman sadece biri kimi zaman ikisi kimi zamanda 3ü de yanacak. Bu devrede tasarımın durumu nedeniyle mutlaka paralel bağlantı yapmam gerekiyor. Ayrıca akım kaynağını sabit özelliklerde olmalı. Yanan ledlere göre değişim yapmamalıyım. Ledleri ince boruların uçlarına yerleştireceğim. Duruma göre ledleri dediğim gibi devreye paralel olarak dahil edeceğim yada devreden çıkaracağım. Ayrıca kullanacağım akım doğru akım olmalı çünkü ledleri devreden çıkarırken yada devreye eklerken devreyi tamamlayacak metal borulara dokunmam gerekecek.
Böyle paralel çalışacak led ler için nasıl bir kaynak kullanmalıyım, direnç varsa nasıl bir direnç olmalı ve nasıl bağlanmalı, sürücü lazımsa nasıl bir sürücü olmalı. Bu konuda uzmanlığınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler…
şu sitedeki uygulamanın belki faydası olur
http://www.67proje.com/index.php/topic,843.0.html
Şimdi öncelikle Power ledlerde direnç kullanmanı tavsiye etmem.bununla birlikte 3 tane 1 waatlık power ledi paralel baglamak biraz mantıklı degil cünkü 3x 350 ma = 1050 ma yapiyor sen bunu imkanı yok dirençle süremezsin aşiri derecede ısınır buda kayıptır biliyosun ve ledin ömrü git gide azalir bunların akımını sınırlaman gerekıyor.Bunu yapabilmen için özel akım sınırlayıcı bir devre tasarlaman gerekıyor.Ben sana bu işi profesyonelce yapabilcek entegreleri sıralayım.
Supertex firmasını üretmiş oldugu Hv 9910
Powertech firmasının üretmiş oldugu PT 4107
Power Anologun üretmiş oldugu PAM 2842
Bu entegrelerin üzerinde bir sürü özellık var soft start,dim,anolog
hatta bazıların içine 1 ampere yakın Mosfet bile var Örnek olarak Pam 2842 ile (30 adet ) Power led sürebilirsin.
Power led akım işi incelik isteyen bir iş biliyosun onun için iyi araştırman gerekıyor![]()
ledleri paralel bağlayacaksın ve aynı anda yanmayacak???? nasıl olacak bu çelişki değilmi. eğer hepsini yakmak istemiyorsan ayrı ayrı her lede sabit akım kaynağı yapman lazım buda büyük maliyet işçilik ve yer sıkıntısı demek 3 tane sabit akım kaynağı armatürün içine sığacakmı??

http://www.teknomerkez.net/makale.asp?b=357
abi yukardaki devreden yararlanabilişrisn her bir power led için r2 direncine ayrı ayrı değerler verirsin.hem tek bir güç kaynağı kullanırsın hemde devre istediin gibi çalışır
cevap veren herkese teşekürler.
Aslında tasarladığım armatür biraz değişik. şöyle tarif ediyim. bir vazo düşünün, bu vazonun tabanı güç kaynağının bir ucu, vazonun ağız kenarları kaynağın diğer ucu. bir borunun (çiçeğin gövdesi gibi) ucunda kırmızı 1w power led var ve ledin bir ucu borunun altında, bir ucuda vazonun ağız kenarına denk gelecek şekilde borunun orta hizasında.
tasarım yukarda dediğim gibi vazoda duran çiçekler gibi. paralel bağlı üç ayrı sap çiçek var. saksıdan çiçeğin birini alınca iki led kalıyor. yada tek led yanarken iki sap çiçekdaha koyuyorsunuz 3 led paralel oluyor. bu nedenle ledler için ayrı sürücü bağlayamam. sadece boru içine bir tek direnç koyabilirim. kaynak tek ve sabit olabilir.
bir arkadaşım, ledlerin seri olarak bir sürücü ile seri bağlamasının en doğru olduğunu söyledi. illa paralel istiyorsan, 5 volt, 1A bir adaptör al ve her bir led için 10ohm 1w direnci seri bağla dedi. sizce bu iş görür mü?
diğer bir konu elektronik konusunda uzman değilim bu nedenle entegreler vs. bana baya yabancı.
şimdi bi düşünün lütfen bu garip tasarım nasıl çalışır.![]()
doğru 5v 1a kaynak işini görür ama ledin kırmızı ise. her led için hesaba göre 8 ohm 1.250 watt direnç kullanman lazım yani bulunan değerlere göre 10ohm 2watt. Ama dediğim gibi bu yöntemi önermem ısı sorunu ile başedemezsin 2 watt direnç çok fazla ısınır ve ısındıkça ledin çektiği akım artar akım artınca ledin ömrü kısalır ya da ledin bozulur power ledi sabit akım kaynağı ile sürmedikten sonra sürekli sorun yaşarsın tabi birde ledin kendisini soğutman gerektiğini biliyorsundur umarım.
anladım, peki bu ledin ömrünün azalması derden neyii kastediyorsunuz. ne kadar zaman sonra ledler yanar ( daha doğrusu söner) tahmini? tasarımı bir prototip olarak düşünelim. yani sürekli kullanmayacağız. bir sergide gösterilecek belki sürekli sadece 1 gün yanacak. sonra ara ara tanıtım amaçlı çalıştırılır. bu durumda paralel bağlantıyı kullanıyımmı? yoksa tasarımı değiştirip ledleri seriye mi geçiriyim. ne dersiniz?
sabit akım kaynağı yapmadıktan sonra devreyi seride yapsan ısı sorunu dolayısıyla ledlerin ömrünün kısalma durumu olacaktır. power ledlerin ömrü ortalama 50000 saattir 350ma'i geçtiğinde işte bu ömür kısalır ama nekadar geçersen nekadar kısalır bilmiyorum senin durumuna gelince tam olarak anladım gibiyse aklıma bir çözüm yolu geliyor benim anladığım 3 tane led olacak, bazı durumlarda hepsi, bazı durumlarda 2 tanesi, bazende 1 tanesi tek başına yanacak ve ledlerin kırmızı olacak
evet vazoya koyduğun sap yanacak, 3 sap led var. 1 ila 3 sap çiçek isteğe göre yakılacak. böyle birşey.
çözümünüzü bekliyorum.
maliyetli yada zahmetli olacaksa ledleri seri bağlayıp sürücü ile ile yakacam. saplar vazodan çıkmaz tek anahtarla açılıp kapanır. tasarımın özelliği bozulur. ama napalım, kısmet imkanlara göre tasarım yapılacak tabi
benim aklımdaki yöntem şu öncelikle min. 12v 500ma bir kaynak bulacaksın bu kaynağı altta vereceğim sabit akım kaynağına vereceksin sabitakım kaynağını 350ma'e ayarlayacaksın ve 3 tane ledi birbirine seri bağlayacaksın ledlerin 2.2v olduğuna göre 3 tanesi 6.6v yapar yani 12vluk güç kaynağımız yeter fazla olmasının bir zararı yok çünkü akımımız sabit. yanıp söndürme işinide şu şekilde yapacağız her lede paralel bir anahtar bağlayacaksın ve anahtarı kapalı olan led yanmayacak anahtarı kapadığın anda devrede 2 seri led bağlı gibi olacak akım sabit olduğu için yine bir sıkıntı yok aynı şekilde 2 ledin anahtarını kapatırsan devreye tek bir bağlıymış gibi olacak ve akım sabit olduğu için yine sorun yok ama aynı anda tüm ledlerinde anahtarını kaparsan sorun çıkabilir devre direk kısadevre olmuş olur böyle birşey yapma anahtatlarının üzerindende sürekli 350ma geçeceği için bu akımı karşılayabilecek bir anahtar olsun
çok iyi anladım teşekkür ederim. çözüm dahiyanece gerçekten. ancak bu yöntemde tasarıma tam cevap veremiyor. çünkü b ledlerin bağlı bulunduğu boruyu alıp vazodan çıkarmayı planlamıştım. sizin çözümde ledler seri bağlı olduğundan saplar birbirine bağlı kalıyor. bu durumda ben tasarımdan taviz verip ya sizin yöntemi kullanacağım ya da doğrudan sürücü ve tek anahtar ile seri bağlayacağım. yardımlarınız için çok teşekkür ederim. iyiki varsınız.
artık orası senin bileceğin iş ben bi çözüm önerisinde bulundum
mlutfih kardeşim aslında yapacağın şey basit ama biraz daha bilgi versen eminim daha çok yol alabilirsin. ben sana varsayımsal bir örnek olarak şunu söyleyebilirim; yapacağın uygulamanın metal bir vazo olduğunu, 3 saplı ve bunların ucunda birer wattlık kırmızı power ledler olduğunu, bu sapların iç kalınlıklarının minimum 1cm olduğunu ve en az 5v-1a ac ya da dc basit bir trafoyu vazonun dibine saklayabileceğini düşünürsek eğer. piyasada satılan 3 wattlık akım sınırlayıcı devreler var (iğne bacak olanlardan) ve bunlardan her led için bir tane almalısın, bunları sapı oluşturan boruların içine dikey biçimde yerleştirebilirsin. sapları vazonun dibine bağlayacak sistemde metal olan sapı (-) içinden geçirdiğin kabloyu (+) olarak kullan ve bunlarıda trafoya paralel olarak bağlarsan eğer sanırım istediğin zaman istediğin sapı çıkartır ve ayrı ayrı yakabilirsin. bunları ortam ışığına duyarlı hale getirmek için basit bir ldr devresi işini görecektir sanıyorum.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)