Merhaba
4066,bildiğiniz basit bir elektronik anahtar.Çalışma voltajları için data şite bakınız.Sinyal açıp kapatmak için kullanabilirsiniz.
4066.rar

arkadaşlar 4066 entegresini katologlardan araştırdım.bacak bağlantılarını Practical Electronics/IC/4066 - Wikibooks, open books for an open world sitesinden buldum.CD 4066 ile Dokunmatik Anahtar Devresi - Teknik Bilgiler Merkezi - Teknomerkez sitesinde de dokunmatik anahtarla ilgili uygulamalar var.katologlara da baktım bazı terimler yabancı geldi pek analayamadım.dolayısıyla kafamda ki sorular pek aydınlanmadı.
7 ve 14 numaralardan beslemeyi veriyoruz buraya kadar da tamam.
merak ettiklerim şunlar:
örneğin 1 ve 2 numaralara ben gerilim uygularken polarma önemlimi mesela 1 numaraya eksi 2 numaraya + versem yada tersini uygulasam farkeder mi.
yada 13 numaralı kontrol ayağını + veya eksiyle kumanda edebilirmiyim.
1 ve 2 numaradan en fazla ne kadar akım ve voltaj geçirebilirim.
kontrol ayağına en az ve en fazla ne kadarlık voltaj uygulayabilirim.
kendim delta pulse dedektör tasarlamayı düşünüyorumda hatta bir yere kadar yaptım anahtarlamayı da bc547 ile yaptım bu kadarlık kısmıyla bile 10 cm den yarısı kesilmiş kola tenekesini algılıyor. alıcıya 555 li osilatörden sinyal karışması var.bunu eksra anahtarlamalarla zamanlama farkı oluşturarak üstesinden geleceğimi düşünüyorum.daha başka yerlerde de anahtarlama yaptırmam gerekecek.fakat daha önceden 4066 ile hiç çalışmadım sadece anahtarlama entegresi olduğunu biliyorum.yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba
4066,bildiğiniz basit bir elektronik anahtar.Çalışma voltajları için data şite bakınız.Sinyal açıp kapatmak için kullanabilirsiniz.
4066.rar

kudret abi katolog okumada biraz acemiyimde bir de ingilizce olunca temelli acemilik çöküyor.mesala elle açılabilen her hangi bir anahtara uyguladığın polarite fark etmiyor (artı veya eksi)bunda da aynı durum var mıki ayrıca cevabınız için çok teşekkür ediyorum.
----------
katologdan anladığım kadarıyla kontrol girişine ++ pals olursa açılıyor negatif palslarda yada sıfır palslarda açılmıyor giriş ve çıkışların kutupları farketmiyor doğrumu anlıyorum arkadaşlar.

4066 cmos dur Besleme voltajından yüksek voltajda anahtarlama yapmayınız. Anahtarlama ucu 1 voltta açıyor maksimum 2 volt uygulanır. Anahtardan +/- 10mA den fazla akım geçirmeyiniz! Anahtara açıp kapadığı tarafta polarite yok maksimum +/- 7 volt...

Hay Allah razı olsun!İlaç gibi geldi.Ay sonuda şehir merkezine gidip alsammı diye düşünüyordum.bir taraftan düşündüm bu anahtarlama entegresinin transistörden bir farkı yoksa değmez diye.ama açıp kapama yapan uclardaki polaritenin farketmemesi çok işime geldi.çok çok teşekkürler
Merhaba
Transistordan farklıdır.daha sağlıklı on-off yaptırabilirsiniz.Transistorda beyz AKIMI gerekir.Blues84 Arkadaşın da yazdığı gibi CMOS olduğu için çok az akımla işinizi görürsünüz.

Eski MISIR'da derler ki
'' No limit may be set to art; neither is there any craftsman that is fully master of his craft''
''Sanatın sınırı yoktur; ustalığını tamamlamış zanaatkar yoktur.''
bizim de bilmediğimiz çoktur, öğreneceğiz.. Hep beraber.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)