bildiğimiz filp floplarla olmazmı dediğiniz olay
Arkadaşlar şöyle bir devre istiyorum. tetiğine sürekli basılı tutulduğunda sadece bir defa pulse oluşturan devre ancak tetik swicini bırakıp tekrar basılı tuttuğumuzda yine bir defa pulse üretmeli. yani mono flop gibi ama mono flopta swice basılı tuttuğumuzda çıkış sürekli 1 oluyor.swiçi bıraktığımızda belirlenen frekansta 0 a düşüyor. ben bu şekilde istemiyorum. basılı tuttuğumuzda bir pulse üretecek belirlenen frekansta aktif kalacak ve peryot dolduğunda sıfıra düşecek.yardımlarınızı bekliyorum.
bildiğimiz filp floplarla olmazmı dediğiniz olay
Evet arkadaşım senin istediğin devreyi pic 16f84A ile yapabilirim oldukca basit bir sistem ama oradaki periyot ve frekans şekilllerini bilmem lazım yani elini butona bastın diyelim 1 sinyalini verdi sana tabiki bu sinyal anlık olcak elin butonda basılı kalsa bile sinyal 0 olacak butona 2. basışında aynı şekilde sinyal 1 anlık olarak butona basılı tutsan bile sinyal 0 olcak dediğin bu sistem çok basit birşey ama periyot ve frekans demiş olduğun kavram nekadarlık bir sürede olacak ayrıca frekansın kaç hz olacak bunları bana bildirisen yardım cı olayım sana kolay gelsin..![]()
serhat 0355 üstat frekansı r ve c ile ben tayin etsem daha iyi olur. ama benim istediğim frekans 1 veya 2 hertz.bunu deneyerek bulacam. devreyi iki adet one shut pulse generator olarak düşünüyorum ve d tipi flip floplarla denedim olmadı.çünkü anahtar sıçraması yapıyor ve kararsız kalıyor. devrenin çıkışlarını röle ile sürmek istiyorum. devredeki asıl amacım merkezi kilit beyni devresi tasarlamak. kendi geliştirdiğim devreyi de aşağıda yayınlıyorum. bu devre çalışıyor ancak tam olarak istediğim görevi yapmıyor. merkezi kilitlerde ana pompa ya basıldığında tüm pompalar aşağı iniyor aynı şekilde ana pompa çekildiğinde tüm pompalar yukarı kalkıyor.
üstat sen 16f 84 te yapabilirsen sevinirim.
bu gün biraz geç oldu ama yarın çizdiğin şeklin simülasyonunu alıp çalışmasını bir almam lazım ozaman konuya daha hakim olurum şimdi yatmam lazımama söz senin için bunun üzerinde çalışıyor olacağım ve en kısa zamanda sana yollayacağım daha basit birşey olarak düşünüyordum ama eğer yanlış yorumlamadıysam bu devrede kolay
bu arada frekansı r c ile değiştirmene gerek kalmaya bilir pic ile ben sana ayarlana bilir bir frekans ürete bilirim
profahmet hocam devreyi workbench te kurdum. tam anlamıyla benim istediğim devre çok teşekkürler. devrenin çıkışına sadece bir adet schmitt trigger daha ekledim. ve amacıma ulaştım. yardımlarınız için teşekkür ederim.devreyi yapmak isteyenler için modifiye şema aşağıda olup devre tamamen profahmet hocamıza aittir.
![]()
lock arkadaşım kusura bakma devren ile ilgilenecek vaktim olmadı ama sana yollamış olduğum bu devreyi incele istersen anladığım kadaraıyla böle bişey istemiştin tabiki devamlı şehir dışında olduğumdan uğraşacak vaktim olmadı dün uaptım devreyi ama bu seferde siteye giremedim elektrobilim arkadaşımdan sunucuda problem olduğunu duydum, istersen bir incele burada R ve C ile oynamadan frekans değerini istediğin sürede değiştire bilirsin eğer eklemek istediğin olursa söle bana yardımcı olayım kolay gelsin....
![]()
Konu serhat0355 tarafından (03.Eylül.2007 Saat 20:52 ) değiştirilmiştir.
üstat çok sağol ilgilendiğin için. ben de aynı şekilde zamanımın çoğu fabrikada geçiyor. sizi anlıyorum.onun için bazen elektroniğe bakma zamanım bile olmuyor. tekrar teşekkür ediyorum emeğine sağlık.devreyi kurup yorumlarımı en kısa zamanda yazmaya çalışacağım.![]()
serhat hocam devre gerçektende süper olmuş değerleri dijital olarak girerek süre ayarlanabiliyor. çok çok teşekkür ederim.![]()
![]()
önemli değil ama workbenc de hazırlamış olduğun devreyi bana yolamış olsaydın workbenc dosyasını komplesini bir pic içerisine yerleştirmeyi isterdim![]()
üstat workbench dosyalarını o akşam saat 20:17 de göndermiştim. gitmedi mi acaba.
hatta adres aşağıda ve şuan mesaj kutumda saklı duruyor.
http://www.dosyaupload.net/download.php?file=54981(ok...)
http://www.dosyaupload.net/download.php?file=54981
bir öncekinin sonunda okey işareti vardı. o olmayacak doğru adres bu
Konu profahmet tarafından (17.Eylül.2007 Saat 07:29 ) değiştirilmiştir. Sebep: arka arkaya mesaj yazmayınız.
Selamlar,
Bu kadar basit bir devre için detaya ve karmaşıklığa gerek yok.
Google'da ;
"Astable multivibrator" yada "Bistable multivibrator" diye resimlerde aratırsan karşına kararlı ve kararsız multivibratör şemaları çıkacaktır.
Saygılarımla
ta2ctp
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)