Toplam 17 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 17 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    ***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

yeni Akıllı Ayarlı Havya Prizi

AKILLI AYARLI HAVYA PRİZİ

Arkadaşlar bu ay sizlerle ayarlanabilir akıllı havya prizi projesini paylaşıyoruz. Bildiğimiz gibi havyalar sürekli prizde takılı kaldıklarında çok fazla ısınmasından dolayı uçları çok çabuk deforme olmakta ve çok kısa sürede arızalanıp kullanılamaz hale gelebilmektedir. Piyasada satılmakta olan ayarlı havya prizlerinin fiyatı oldukça yüksektir. Bunları almak yerine kendimiz yukarıdaki devreyi sadece yaklaşık 10 TL ya maledip kullanabiliriz. Bu devreyi 16 Mayıs 2003 tarihinde ihtiyacımdan dolayı kendim yaptım ve o günden bugüne sorunsuz bir şekilde hala kullanmaktayım. Aslına bakarsanız ayarlı prizi ısı kontrollü olarak da yapmak mümkün fakat o kadar yüksek ısıyı ölçmek için termokupl ismi verilen ısı sensörleri kullanmak gerekiyor bu sensörlerin fiyatı oldukça yüksek olduğundan dolayı maliyetiniz hazır satılan havya prizlerini rahatlıkla bulacaktır.

Devre beslemesi olarak eski bir cep telefonu şarj cihazı devresini sökerek kullanabilirsiniz. Besleme yaklaşık 8 V olarak kullanılmıştır. SSR bulamayan arkadaşlar sürücü olarak diak ve triacı birleştirip kullanabilirler. İsterseniz röle de kullanılabilir fakat çalışma esnasında sürekli bir röle sesi oldukça rahatsız edici olmaktadır.

Ekteki dosyalarda kullandığımız SSR nin datasheet dosyası ve projenin isis ortamında çizilmiş halini buradan indirebilirsiniz. Sıkıştırılmış dosya şifresini www.picpro.org olarak girmeniz gerekiyor.
    http://www.picpro.org/AKILLI-HAVYA-PRIZI.html

Akıllı Ayarlı Havya Prizi-akilli_havya_prizi.gif
    Konu profahmet tarafından (06.Haziran.2009 Saat 23:24 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

Standart Ce: Akıllı Ayarlı Havya Prizi

sağol güzel çalışma ihtiyacım olan şeydi

yildizelektronik
    misafir

Gerçekten yararlı bir çalışma.

forum üyesi
    Nereden
    İstanbul

Usta ssrnin fiyatı ne kadar acaba

forum üyesi

devreyi evdeki mazemelerden olusturayım dedim. triyak olmadıgı için röle kullandım ama pişman oldum en kısa zamanda röle yerine triyak kullanmaya baslıcam

Super Moderatör
    Nereden
    By Bosphorus (İSTANBUL)

çok güzel olmuş hocam valla eline sağlık vakit yok ki bizde bişeyler paylaşalım bazı kişiler diyebilir nasıl vaktin olmaz olmuyor işte işler yoğun...

forum üyesi

paylaşım için tşk eline ve bilgine sağlık

forum üyesi

link te bir sorun var galiba.

Moderator
    Nereden
    samsun

değerli arkadaşlar,
    Akıllı havya, kullanışlı bir devre sanırım.Başka kullanım alanlarıda olabilir.Yapmaya karar verdim.Fakat ssr isimli malzemeyi bulamadım bunun rakam grubu yokmu acaba? İkinci konu ise triak ile diac birbirine nasıl bağlayacağız? yorumlarınızı bekliyorum.
    Allah yolunda öldürülenlere"ölüler"demeyin.Bilakis onlar diridirler,lakin siz onu anlayamazsınız.Bakara-154
    TB6CKG

forum üyesi
    Nereden
    Akşehir, Afyonkarahisar

sağlam link aşağıda

ssr yi bulamayan arkadaşlar bimel.com.tr den bulabilirler S202SE2 olarak geçiyor ismi

http://www.picpro.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=15
    I do't know

forum üyesi

Standart Cevap: Akıllı Ayarlı Havya Prizi

elektrobilim

gerçekten güzel ve yararlı bir paylaşım ellerine sağlık

linkte sorun var galiba açmıyor

Moderator
    Nereden
    samsun

Bu devreyi yaptım sorunsuz çalışıyor fakat bence şöyle bir dezavantajı var.555 entegresinden çıkan sinyalin 1 ve 0 olma anları birbirine eşit.Böyle olmasının özellikle ısı ayarlı havya uygulamalarında bence tam anlamıyla ısı ayarlanmıyor.Çünkü havyanın ısısını düşürmek için potu kıstığımızda sinyalin 1 ve 0 olma süresi birbirine eşit olarak uzuyor.Misal havyaya 40 sn voltaj veriyor 40 sn voltajı vermiyor.dolayısıyla havyanın ısısında pek değişiklik olmuyor.Oysa şöyle çalışabilseydi.Isıyı düşürdüğümüz zaman havyanın resiztansına 20 sn voltaj verip 60 sn voltajı kesebilseydi daha uygun olurdu.Özetle potansiyemetre ile oynandığı zaman sinyalin 1 ve 0 da kalma zamanı birbiriyle senkronize olmaması gerekli.Bunun için devrede biraz değişiklik gerekiyor ama nasıl?
    Allah yolunda öldürülenlere"ölüler"demeyin.Bilakis onlar diridirler,lakin siz onu anlayamazsınız.Bakara-154
    TB6CKG

transformator
    Nereden
    dünyanın merkezinden

Alıntı power Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu devreyi yaptım sorunsuz çalışıyor fakat bence şöyle bir dezavantajı var.555 entegresinden çıkan sinyalin 1 ve 0 olma anları birbirine eşit.Böyle olmasının özellikle ısı ayarlı havya uygulamalarında bence tam anlamıyla ısı ayarlanmıyor.Çünkü havyanın ısısını düşürmek için potu kıstığımızda sinyalin 1 ve 0 olma süresi birbirine eşit olarak uzuyor.Misal havyaya 40 sn voltaj veriyor 40 sn voltajı vermiyor.dolayısıyla havyanın ısısında pek değişiklik olmuyor.Oysa şöyle çalışabilseydi.Isıyı düşürdüğümüz zaman havyanın resiztansına 20 sn voltaj verip 60 sn voltajı kesebilseydi daha uygun olurdu.Özetle potansiyemetre ile oynandığı zaman sinyalin 1 ve 0 da kalma zamanı birbiriyle senkronize olmaması gerekli.Bunun için devrede biraz değişiklik gerekiyor ama nasıl?
    kardeş, ekte verdiğim devre bahsettiğin gibi çalışıyor.
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar
    bir admin atasözü derki: "biliyorsan paylaş mod yapsınlar. bilmiyorsan sus banlamasınlar"

Moderator
    Nereden
    samsun

Verdiğin devre için teşekkürler.Öncelikle iki şemada aynı işi yapmakla beraber birazcık birbirinden farklı anladığım kadarıyla.Özellikle triyak sürme devreleri anlamında.Isı ayarı RV1 ilemi yoksa RV2 ilemi yapılıyor.J1 ucuna 0-5v yada 0-10v verileceği anlaşılıyor.Bu ucu nereye bağlayacağız bilgi verebilirmisin?
    Konu power tarafından (08.Şubat.2009 Saat 00:47 ) değiştirilmiştir.
    TB6CKG

forum üyesi
    Nereden
    İstanbul

linkte sorun var
    [line]
    arkadaşlar benimde bir srum var bunu kullanmak için havya almak gerekirmi bende 30w havya var diyelim bu cihazla 60w a ulaştım havya sorun çıkartırmı yani yüksek ısılı havyamı almak gerekir
    Konu ozanorkun tarafından (08.Şubat.2009 Saat 11:13 ) değiştirilmiştir. Sebep: Otomatik mesaj birleştirme

Elektronik Haberleşme Teknikeri
    Nereden
    Konya

Link halen çalışmamakta...

Garip kuşun yuvasını Allah yapar...

forum üyesi

devreyi isiste çizdim,ssr bulamayanlar için diak ve triaklı olarak çalıştırdım...7.6 sp4 ile çizdim...
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)