sağol güzel çalışma ihtiyacım olan şeydi![]()
AKILLI AYARLI HAVYA PRİZİ
Arkadaşlar bu ay sizlerle ayarlanabilir akıllı havya prizi projesini paylaşıyoruz. Bildiğimiz gibi havyalar sürekli prizde takılı kaldıklarında çok fazla ısınmasından dolayı uçları çok çabuk deforme olmakta ve çok kısa sürede arızalanıp kullanılamaz hale gelebilmektedir. Piyasada satılmakta olan ayarlı havya prizlerinin fiyatı oldukça yüksektir. Bunları almak yerine kendimiz yukarıdaki devreyi sadece yaklaşık 10 TL ya maledip kullanabiliriz. Bu devreyi 16 Mayıs 2003 tarihinde ihtiyacımdan dolayı kendim yaptım ve o günden bugüne sorunsuz bir şekilde hala kullanmaktayım. Aslına bakarsanız ayarlı prizi ısı kontrollü olarak da yapmak mümkün fakat o kadar yüksek ısıyı ölçmek için termokupl ismi verilen ısı sensörleri kullanmak gerekiyor bu sensörlerin fiyatı oldukça yüksek olduğundan dolayı maliyetiniz hazır satılan havya prizlerini rahatlıkla bulacaktır.
Devre beslemesi olarak eski bir cep telefonu şarj cihazı devresini sökerek kullanabilirsiniz. Besleme yaklaşık 8 V olarak kullanılmıştır. SSR bulamayan arkadaşlar sürücü olarak diak ve triacı birleştirip kullanabilirler. İsterseniz röle de kullanılabilir fakat çalışma esnasında sürekli bir röle sesi oldukça rahatsız edici olmaktadır.
Ekteki dosyalarda kullandığımız SSR nin datasheet dosyası ve projenin isis ortamında çizilmiş halini buradan indirebilirsiniz. Sıkıştırılmış dosya şifresini www.picpro.org olarak girmeniz gerekiyor.
http://www.picpro.org/AKILLI-HAVYA-PRIZI.html
![]()
Konu profahmet tarafından (06.Haziran.2009 Saat 23:24 ) değiştirilmiştir.

sağol güzel çalışma ihtiyacım olan şeydi![]()
Gerçekten yararlı bir çalışma.

Usta ssrnin fiyatı ne kadar acaba

devreyi evdeki mazemelerden olusturayım dedim. triyak olmadıgı için röle kullandım ama pişman oldum en kısa zamanda röle yerine triyak kullanmaya baslıcam
çok güzel olmuş hocam valla eline sağlık vakit yok ki bizde bişeyler paylaşalım bazı kişiler diyebilir nasıl vaktin olmaz olmuyor işte işler yoğun...
paylaşım için tşk eline ve bilgine sağlık
link te bir sorun var galiba.
değerli arkadaşlar,
Akıllı havya, kullanışlı bir devre sanırım.Başka kullanım alanlarıda olabilir.Yapmaya karar verdim.Fakat ssr isimli malzemeyi bulamadım bunun rakam grubu yokmu acaba? İkinci konu ise triak ile diac birbirine nasıl bağlayacağız? yorumlarınızı bekliyorum.
Allah yolunda öldürülenlere"ölüler"demeyin.Bilakis onlar diridirler,lakin siz onu anlayamazsınız.Bakara-154
TB6CKG
sağlam link aşağıda
ssr yi bulamayan arkadaşlar bimel.com.tr den bulabilirler S202SE2 olarak geçiyor ismi
http://www.picpro.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=15
I do't know
elektrobilim
gerçekten güzel ve yararlı bir paylaşım ellerine sağlık
linkte sorun var galiba açmıyor![]()
Bu devreyi yaptım sorunsuz çalışıyor fakat bence şöyle bir dezavantajı var.555 entegresinden çıkan sinyalin 1 ve 0 olma anları birbirine eşit.Böyle olmasının özellikle ısı ayarlı havya uygulamalarında bence tam anlamıyla ısı ayarlanmıyor.Çünkü havyanın ısısını düşürmek için potu kıstığımızda sinyalin 1 ve 0 olma süresi birbirine eşit olarak uzuyor.Misal havyaya 40 sn voltaj veriyor 40 sn voltajı vermiyor.dolayısıyla havyanın ısısında pek değişiklik olmuyor.Oysa şöyle çalışabilseydi.Isıyı düşürdüğümüz zaman havyanın resiztansına 20 sn voltaj verip 60 sn voltajı kesebilseydi daha uygun olurdu.Özetle potansiyemetre ile oynandığı zaman sinyalin 1 ve 0 da kalma zamanı birbiriyle senkronize olmaması gerekli.Bunun için devrede biraz değişiklik gerekiyor ama nasıl?
Allah yolunda öldürülenlere"ölüler"demeyin.Bilakis onlar diridirler,lakin siz onu anlayamazsınız.Bakara-154
TB6CKG
Verdiğin devre için teşekkürler.Öncelikle iki şemada aynı işi yapmakla beraber birazcık birbirinden farklı anladığım kadarıyla.Özellikle triyak sürme devreleri anlamında.Isı ayarı RV1 ilemi yoksa RV2 ilemi yapılıyor.J1 ucuna 0-5v yada 0-10v verileceği anlaşılıyor.Bu ucu nereye bağlayacağız bilgi verebilirmisin?
Konu power tarafından (08.Şubat.2009 Saat 00:47 ) değiştirilmiştir.
TB6CKG
linkte sorun var
[line]
arkadaşlar benimde bir srum var bunu kullanmak için havya almak gerekirmi bende 30w havya var diyelim bu cihazla 60w a ulaştım havya sorun çıkartırmı yani yüksek ısılı havyamı almak gerekir![]()
Konu ozanorkun tarafından (08.Şubat.2009 Saat 11:13 ) değiştirilmiştir. Sebep: Otomatik mesaj birleştirme

devreyi isiste çizdim,ssr bulamayanlar için diak ve triaklı olarak çalıştırdım...7.6 sp4 ile çizdim...
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)