Toplam 8 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 8 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    özel üye
    Nereden
    kırşehir

Standart pic ile PID ısı kontrolü

pic ile PID ısı kontrolü yapan varmı veya PID çalışması hakkında bilgisi olan varmı? Lütfen bu konu hakkında bilgilerinizi bekliyorum

***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

Standart Ce: pic ile PID ısı kontrolü

Basitçe cevaplayabilirm ancak çünkü derin bi sonuç
    PID (Proportion(Oran) , Integration(İntegral) , Derivation(Türev)) bir kontrol devresi değil bir kontrol yapısıdır. Sadece hardware olarak düşünülmesi yanlış olur, hatta büyük kısmı yazılımdır donanım değil.

Endüstriyel proseslerde bir çok uygulamada belli bir değerin ayarlanan bir set noktasında başka bazı parametreleri ayarlayarak tutulması istenir. Mesela bir fan motorunun hızını öyle ayarlayacaksın ki bir odanın içi hep 22 derecede kalsın. Bu uygulamada eğer odanın sıcaklığı 23 dereceye çıkarsa fanın hızını motor sürücüsü kullanarak artırırsın ki tekrar 22 dereceye insin. Ya da benzer olarak 21 dereceye düştüğü zaman hızı azaltırsın ki oda ısınsın. Bu basit uygulamada kullandığın değerler:

Set Değeri : 23 derece
    Proses gerçek değeri: o andaki sıcaklık, termokupl veya ptc bi şekilde ölçtün.
    fan hızı: ayarlandığın değer

motor sürücülerinin tamamına yakınında pid kontrolle ilgili makrolar vardır. Yine PLC'lerde de hazır pid blokları bulunur. ayrıca yerli yabancı birçok markanın pid controller cihazları da var.

Anlatımdan pid kontrolün sadece analog bilgiyle oynanarak yapıldığı sonucuna varma, on/off çalışma da yapılabilir.

PID kontrolü yapan cihazlara P,I ve D parametrelerini prosesine göre sen kendin tanımlarsın. bu parametreler kontrolün hangi hassasiyette olacağını , değişimlere ne kadar zamanda tepki vereceğini, set değerden uzaklaşma durumlarında set-gerçek değer arasındaki farka göre ayarlanan değeri ne kadar hızlı değiştireceğini vs. belirler. Bu parametreler prosese özeldir. çoğu zaman deneme-yanılma yoluyla bulunur.

plc de daha farklı anlatımı var şu linki incelemenizi isterim
    http://www.plcprogramlama.com/proses.htm
    yıldız teknik üniversitesinin ders notlrını inceleyebilirisniz
    http://www.yildiz.edu.tr/~nengin/main.html
    Konu elektrobilim tarafından (31.Mayıs.2007 Saat 22:53 ) değiştirilmiştir.

özel üye
    Nereden
    kırşehir

yanıtınız için size çok teşşekkür ederim ver miş olduğunuz linkler bu konunun teorik bilgisi için gerçekten harika ama benim yapmak istediğim mesala bir pic ile pıd ısı kontrolü sitemi fakat nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum mesala oradavermiş olduğunuz linkleri incelediğimde bir takım oransal formüller mevcüt ben bunları lojik olarak nasıl kullana bilirim bu konu hakkında bilginiz varsa yardımlarızı beklerim tekrar ilgilen diğiniz için teşekkür ederim...

yildizelektronik
    misafir

Arkadaşım programı hangi dil ile yazıcaksın.Basic ile yazıcaksan yardımcı olabilirim

özel üye
    Nereden
    kırşehir

Ben lisanaslı parsic programını kullanıyorum yani programlama dili fazla bilmiyorum, zaten c++ üzerinde çalışıyorum ama daha acemiyim parsic hakkında bilgin varsa yardımlarını beklerim teşekkürler.

yildizelektronik
    misafir

Buyrun PID ile bir bilgi daha
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

özel üye
    Nereden
    kırşehir

hocam yardımın için teşekkürle işte budur ben bu işi çözdüm sayılır ama daha eksiklerim var onu da uğraşarak bulursan ben bu işi öğrenmiş olacağım elektrobilim ve yıldız elektronik arkadaşlarımın yardımlarıı için teşekkürler

forum üyesi

Standart Cevap: pic ile PID ısı kontrolü

neden pic ile kontrol etmek istiyorsun picin osilatör kısmında sorun yaşarsın PID o kadar basit bir işlem değildir.Sana tavsiyem Siber Lojik Veri Toplama ve Kontrol Modülü kullanman diğer sistemlere göre hem çok güvenilir hemde çok

http://bilgisayarlakontrol.com/images/otomasyon.jpg

http://bilgisayarlakontrol.com/Katalog.pdf

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)