Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 94 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 25 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi
    Nereden
    Antalya

Post CNC YAPIMI YARDIM !

Meraba arkadaşlar projem için cnc yapmayı düşünüyorum ancak elektronik ve yazılımsal alanda yardıma ihtiyacım var, seri çalışması açışından hangi tip motor tercih etmeliyim, servo motorların daha performanslı olduğuna dair bazı yorumlar okudum. ayrıca bu sürücü ve kontrol kartlarınıda kendim yapmayı düşünüyorum, daha önce tecrübesi olana arkadaşlar deneyimlerini yazarlarsa sevinirm..
    Konu elmakina tarafından (20.Ekim.2011 Saat 00:20 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

Standart Cevap: CNC YAPIMI YARDIM !

sa kolay gelsin.benimde aklımda böyle bir çalışma var.bayağı araştırdım ben.eğer elektroniği tamamen kendim yapcam diyorsan kesinlikle step motor kullanmalısın.çünkü ben internette diğer motorlar için sürücü devresi bulamadım.ikinci olarak makinen usb denmi yoksa paralel porttanmı çalışacak ona karar ver.eğer bilgisayarında paralel port varsa mutlaka onu kullan.senin için çok daha kolay olur.usb ile çalışan kontrol devreleri daha pahalı ve daha karmaşık.yani lpt portun varsa çok şanslısın aslında.eğer lpt den yapacaksan şuraya mutlaka göz at:PMinMO.com
    eğer "benim pc'mde lpt yok mecburan usb yapmam lazım diyorsan bu siteye bak:http://www.planet-cnc.com/ama bu sadece usb ara birimidir.bu devreye pminmo sitesindeki step motor sürücülerden birini eklemen lazım

----------

benim projemi yapmama engel olan tek şey şu anda maddiyet.eğer yardıma ihtiyacın olursa bana sorabilirsin elimden geldiğince yardımcı olurum

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

A.s öncelikle çok teşekür ediyorum
    bulunduğum yerde eski pc ler var bunların lpt portu olanlar o konuda sıkıntı yok. dediğin gibi usb devreler pahalı ve karışık ayrıca servo motorların fiyatlarına baktım çok pahalı akıl karı değil, en iyisi uygun step motorlar kullanmak. şuan mekanızmanın malzemelerini temin etmeye uğraşıyorum aktif olarak montaja başlamadık ama elektronik alanda destege ihtiyacım olacak sanırım, eğer sistemi çalışır hale getirebilirsem burdan deneyimlerimi paylaşmak istiyorum, yapmak isteyenler için; bu konuyla baya ilgilenenler var gördüğüm kadarıyla

forum üyesi

s.a arkadaşım seri motor ve step motor cok farklı motorlardır .
    kıyaslamayı sen yap makinana uygun motoru seç
    seri motorun sürücüsünü her yerde ve cok kolay bulabilir ve kendin yapabilirsin
    ayarlı dc gerilim vereceksin devreleri basittir alttarafı tristör sürersin dac la 0.10v rahat
    kontrol edersin cok yüksek devirlidirler rediktör kulanma ihtiyacını duyabilirsin
    kömürlü paletleri var zamanla biter ama yük altında kalkabilirler kavramaları yüksektir ama step motor gibi devirlerini ve ölcümünü stabil tutman cok uğraştırır geribesleme yapıp voltaj ayarını ayarlayıp dengeleyip sabitlersin ve hareketleri ölçmen için ayrı sayıcı devreler kurman lazım step motor ise senin komutların kadar hareket etiği icin kontrolü basitir

step motor ise momenti serimotorun yanından bile gecmez ama deviri atım adım rahatlıkla kontrol baltında tutabilir yani kontrolü tamamen sendedir ve sesizdir
    (seri motor cok sesli) benim anladığım kadar işini step motor görür.

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

teşekkür ederim
    dediğiniz gibi en iyisi step motor kullanmak kontrolu ve maliyeti açısından, en azından bu seviyede en uygunu şimdilik, micro step sürücülerden bahsedilmiş bi kaç yerde denk geldi ben iki adet buldum ama bu özelliği var mı emin değilim sizce bunlardan birini yapsam uygun olurmu, ya da önerebileceğiniz kullanışlı hız ve karalılık açısından güvenilir başka bir devrede olabilir, elektronik olarak çok kaynak var ancak çalışıp çalışmadığı belli değil benimde tek desteğim şuan için burası.

Tach42 3 axis board
    CNC Controller

usb den kullanmak için böyle bişey olabilirmi aceba
    USB TO Parallel Port DIY Interface

step motor ve sürücü devre birbirine göre seçiliyor yanılmıyosam
    ayrıyeten burda güzel motorlar var bulardan birini seçeyim diyorum..
    CNC Src , CNC Elektronik , CNC Mekanik , Hobi - Hobby CNC
    Konu elmakina tarafından (21.Ekim.2011 Saat 12:20 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

elinde lpt port varsa gerçekten şanslısın aslında...mesela benim laptopum var ve paralel porttan yoksunum.ilk denemelerimi usb to lpt kablo ile denedim ama sonuç fiyasko oldu.önerdiğin usb to lpt devresini daha öncede görmüştüm.ancak sanırım doğru düzgün bir program desteği yok.sadece kandi bilgisayar yazılımıyla çalışıyor oda tırt bir yazılım.
    sürücü devreni ise dediğin gibi motoruna göre belirleyeceksin.burda önemli olan şey motorunun kablo sayısı ve motorun gücü.eğer motorun 5 veya 6 kabloluysa tach42 devresi çok güzel veya şu devreyide kullanabilirsin ben şahsen bunu yapmayı düşünüyorum:Easy to build CNC Mill Stepper Motor and Driver circuits

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

anladım sağolasın, o kadar çok devre buldum ki inan ama tam olarak ne aradığını bilmeden bulsanda pek fayda etmiyo pic li olanları, micrestep özellik olanları vs.. bikaç video izledim makinalrın boşta ilerleme hızı bile çok yavaş, benim tam olarak yapmak istediğim daha seri çalışabilecek masaüstü router ve delici tarzında hobby amaçlı bir makina, gönderdiğin devre güzel ve pratik bunu hemen yapabilirim bizim amaca uygun diyosan sormak istediğim bu devre için 4 pin standart step motor mu alıyoruz yada seçme şansımız varmıdır..

forum üyesi

sanırım benim son gnderdiğim devre için soruyorsun:bu devre 5 veya 6 uçlu step motorlar için

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

evet o devreyi yapmak istiyorum ama merak ettiğim devrenin özelliği hızı etkiliyormu yoksa kullanılan motor özelliklerindenmi yani bunu netleştirip hemen devreyi ve motorları temin etmek istiyorum

forum üyesi

hızın devreyle alakası yok.devrede iki tane giriş ucu var.biri direction(dir) , diğeride step.
    step ucuna pals gönderirsen motor bir adım döner.eğer dir 1 ise motor sağ döner, 0 ise sola.yani motorun hızı step girişine uyguladığın sinyale bağlı.sinyal ne kadar sık gelirse motor o kadar hızlı döner.bu tüm devrelerde böyledir

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

bazı devrelerin tanıtımında hız ve performansdan açısından iyi olduğu bahsedilmiş o yüzden dikkatimi çekti
    3 A SIFIR STEP MOTOR 1 NM unipolar CNC GittiGidiyor.com'da #46578570
    buradaki motor yeterli olursa 3 adet almayı düşünüyorum

forum üyesi

yapacağın cnc nin boyutları ne kadar

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

kabaca: 600x700x550
    çalışma alanı en azından 300x300x100 gibi olmalı bu değerlerleri biraz geçebilir
    ölçüleri biraz büyük ama şu makinanın hızı gyet iyi
    CNC KIT 10.12 - THE BEST CNC KIT FROM WORLD.mpg - YouTube

forum üyesi

evet hızı fena değil.ama bence biraz daha ucuz bir motor bakabilirsin.

----------

o motor snin makinen için bence gereğinden fazla güçlü kaçar

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

sanırım motor iiçin bu ideal daha küçüğünden randuman alacağımı zannetmiyorum en üssteki 0.5 NM olan
    0.50NM17STH47-1684

özellikle yurtdışısitelerde bu entegrenin baya tutulduğunu gördüm ta8435 microstep özellikli vs..
    ta8435 3 axis step motor sürücü buradada var

forum üyesi

kusura bakma geç cevap yazdım.amatör uygulamalar için microstep çok önemlimi bilmiyorum.microstep olmadanda mm nin çok çok altındaki hassasiyetlere ulaşabilirsin.ama tabi tercih senin

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

önemli değil, aslında batşa yazdığım gibi biraz daha seri çalışması için neler yapılabilir bu yönde araştırma yaptım, vidalı mil adımı büyüdüğü zaman hız artar ancak hassasiyet düşer microstep özellikli sürücü ilede bu hassasiyet problemi çözülebilir, neyse verdiğin linkteki devrede dahil bikaç tane ayırdım
    mekanizmayla uğraşıyorum halen

forum üyesi

projeye başladınızmı.siz lineer hareket düzeneğini nasıl yapcaksınız.lineer rulmanlı kullancaksınız yoksa başka bir yöntem geliştircekmisiniz

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

lineer yataklı rulmanlar daha pratik ve sağlam yapısı var, montaj kolaylığı vardır ama fiyatları pahalı, bende bikaç gün içinde sanayiye gidip fiyatlara bakıcam burda hocaların yönlendirdiğii bi kaç yer var uygun fiyatlarda bulamazsam 90 drece köşebent profil üzerine rulmanlı bir bir kızak sistemi düşünüyorum, ayrıca burda paylaşıcam tamamlayınca

forum üyesi

ben 13 tl diye görmüştüm ama tam olarak ölçüleri modeli vs hatırlamıyorum.sanırım düşündüğümüz şey aynı.resim sistemin önden görünüşü.ortadaki siyah şey bir boru.etrafındaki beyaz dikdörtgenler rulman.köşelerde köşebentler var.rulmanlar köşebentlere kırmızı millerle bağlı

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

buda fena değil aslında boşlukları iyi ayarlamak gerek, benim düşündüğüm biraz daha farklı özellikle y ekseni için yeterli olacağını düşünüyorum makina ölçüleri küçük olduğundan böyle bi sistem işimizi görür

forum üyesi

sizinkide güzel daha önce görmüştüm.aslında bende bunu yapcaktım.y ekseni için çok güzel bu.fakat x için endişeliyim.x ekseninde bu sistemin yan durması lazım.yan durursa yerinden çıkar diye düşünüyorum.o yüzden kendim birşey geliştirdim
    bu resimdekini googleden falanmı buldunuz yoksa kendi yapımınızmı

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

resmi daha önce araştırdığım bi siteden almıştım şuan hatırlayamıyorum, aslında aynı tereddüt bendede var ama x ekseni içinde aynı sistemi, aynen resimdeki gibi dik bağlayarak altlı üstlü, vidalı mile yüklenmeden, sabitlemeyi düşünüyorum 45 derece açıdan dolayı salınım olmayacaktır biraz uğraştırır ama işçilik iyi olursa güzel sonuç alınır, maliyet açısındanda baya karlı olur

forum üyesi

peki siz freeze motoru olarak ne kullancaksınız

forum üyesi
    Nereden
    Antalya

yüksek devirli bir motor mandren sistemi düşünüyorum yada istediğim özellikte hobi drill varsa oda olabilir onu henüz araştırmadım ama tavsiyeye açığım, bende şuan sizin gibi tasarlama aşamasındayım bzaı parçaları temin ettim onlarda henüz elime geçmedi bekliyorum, bu arada netten TB 6560 entegresiyle yapılmış güzel bi devre buldum her motor için ayrı birer kit bir tanede lpt kartı, sürücü olarak onda karar kıldım

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)