Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 28 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 25 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi

Question Yürüyen led devresinde led sayısını transistör sürerek artırmak?

Aşagıdaki devreyi nette buldum.Ledlerin önündeki 270 ohmluk direnci azaltıp oraya 2. bi led eklersek led sayısı arttıgı gibi devrede bozulma olmuyor.Bu yaptığım şey dogru mu degilmi yada bi sakıncası varmı?

2. sorum bu transistör sürerek led sayısını artırma olayı hakkında bilgim yok.Aşagıdaki devrede her ledin yanına ben 3 er tane daha led ekleyip yukarıdan aşagıya 4 er 4er eklenerek yürümesini istiyorum.Bunu transistör ve 1k direnç kullanarak yapmak mümkünmü?Transistörü ve 1k direnci nereye nasıl baglıcaz?Hangi transistörü kullanacaz?
    Konu aqustic tarafından (18.Ağustos.2009 Saat 00:05 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

Standart Cevap: Yürüyen led devresinde led sayısını transistör sürerek artırmak?

eline sağlık güzel olmuş
    ama 2 tane 4015 yerine bir tane 74164 kullansak daha basit olur
    bide 4093 yerine not kapısı (4049) kullansan aynı işi görür sanırım

Konu profahmet tarafından (06.Ağustos.2009 Saat 12:00 ) değiştirilmiştir. Sebep: yazıları büyük boyutta yazmayınız
    Özel bir yeteneğim yok, yalnızca aşırı meraklıyım

forum üyesi
    Nereden
    KÖLN

Standart Cevap: Yürüyen led devresinde led sayısını transistör sürerek artırmak?

pic ile hepsi daha da kolay isis yüklü olmadıgı ıcın cızımı daha sonra vermeye calısırım saygılar

forum üyesi

pekı transistörü nasıl sürcez?

BC547 transistör kullandıgımda şu yaptıklarım dogrumudur?
    Güç kaynagının + ucuna ledin yada birbirine baglı seri baglı olan ledlerin ucunu takıyorum.Sonra ledin eksi ucunu transistörün kollektor ucuna baglıyorum.Transistörün emitör ucundan 2 kol ayırıyorum.1 .kol güç kaynagının - ucuna gidiyor.İkinci kola da 1k direnç takıp bu kolu transistörün beyz ucuyla birlikte şekılde U1A'nın 13 nolu bacagına baglıyorum.Böylece ledler direk güç kaynagıyla besleniyor.Led sayısı artıyor.Tabi eklenen ledlerin arasına direnç koymayı da ihmal etmiyorum.Bu yaptıgım şey dogrumu arkadaşlar?

özel üye

Merhabalar,
    Buyur arkadaşım,İsis portable da çizilmiş ve transistorun gücüne göre istediğin kadar led bağla.Kolay gelsin.
    yürüyen ledler.DSN

forum üyesi

abi proteus açmadı senın verdigin dosyayı.Sanırım eski versiyonu.
    benım ögrenmek istedigim tek şey transistör sürerek led sayısı nasıl artırılır.Ledler paralel mi seri mi baglanır?

özel üye

Ledleri paralel bağlayacaksın.Benim proteus portable versiyonu flash diskimde yüklü.
    Proteus 7.4 portable

özel üye

forum üyesi

kardeş bu 7.0 ve üzeri için
    sana tavsiyem 7.4 ü indir heran heryerde istediğin zaman aç çalıştır
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

forum üyesi

74164 ve kudret abi .Çok ama çok teşekkür ederim.sayenızde led sayısını artırmayı başardım simulasyonda

Yalnız bikaç sorum daha olcak?
    Transistörün gücüne göre ledi artırabilirsiniz dediniz de BC338 transistörle kaç tane ledi birbirine paralel baglayabilirim?

İkinci sorum benım elimde şerit ledler var.Şerit ledde 3 led+300ohm direnç var.Yani bu şekilde 3 lülerden oluşuyor.Yalnız bu 3 lü grup 12 voltla çalışıyor.
    Ben bu şerit ledi bozmadan yukarıdaki devrede transistörle kullanabilirmiyim?Nasıl?
    Bun baglı olarak yukarıdaki devrede güc kaynagını 12 volt alırsam 4015 bozullurmu?

MODERATÖR
    Nereden
    istanbul

http://www.datasheetcatalog.org/data...031og46cfy.pdf

ARKADASIM DATASHEETINDE MAX 18 VOLT YAZIYO SORUN OLMAZ herhalde.

forum üyesi

O zaman transistörle sürdügüm 3 lü şerit ledlerin beslemesini 12 volt yapsam,4015in VDD sinede 7805 giriş yapsam olurmu?Tabi ordaki 220 ohmluk direnç degerlerini de degiştircez

Bi de devrede ledlerin sönerken sırayla degilde aynı anda hepsi birden sönsün istiyorum bunu nasıl yaparım?
    Konu aqustic tarafından (07.Ağustos.2009 Saat 00:36 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

Bi de devrede ledlerin sönerken sırayla degilde aynı anda hepsi birden sönsün istiyorum bunu nasıl yaparım?
    bu işini görür galiba
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

özel üye

Merhabalar,
    Senin bahsettiğin üçlü şerit ledleri ben bilmiyorum.Daha doğrusu piyasa ile ilgim yok.Ben daima prensip şemalarını verebilirim.ledlerin nasıl baglandığını seri paralel ve de vatajlarını yazarsan sana prensip şemasını çizer çalıştırırım.Kolay gelsin

forum üyesi

ledlerin herbiri 2,5 volt
    3 tane 2,5voltluk led birbirine seri baglı ve bunlarada 300ohmluk bi direnç seri baglı.
    İlk sorum:Bu şekilde baglanmış elimde bi sürü şerit led var.Dolaysıyla bu baglantı maksimum 12 volta göre ayarlanmış.düşük voltaj verilirse ledler kısık yanıyor.Ben bu 3 ledi ve direnci birbirlerinden ayırmadan bu şeridi bozmadan bunun gibi 7-8 tane şeridi yürüyen led devresine nasıl sürebilirim?Nereye baglayabilirim ve bagladıgımda devrede hangi direnç degerlerini degiştirmem gerekli?
    2. sorum: Mesela ben 12 voltluk güç kaynagı kullansam 4015 in VDD sine 12 voltla girsem ve sağ taraftaki tekli ledlerin herbirini kaldırıp oraya led+led+led+300ohm olacak şekılde her kola 3 veya 4 tane bu şekılde seri baglanmış led grubunu birbirine paralel baglayıp transistörle sürsem olurmu?
    3.sorum: devrenin isis simulasyonunda güçkaynagının voltajını nasıl ve nerden degiştirebilirim.4015 ve 4093ün üzerinde sağ tıklayıp edit propertiesden voltajlarını 5v,12v ve 15volt olarak girebiliyorum.Bu degerler dışında giremiyorum.Ben 12 voltla 4015 e girip aynı şekılde12 voltla çıkış almak istiyorum.Simulasyonda ne yapmalıyım.?
    74164;
    koydugun dosya tam aradıgım şeydi.Çok teşekkürederim.Yalnız yine bi sorum olcak
    Koydugun dosyada U3 A gözükmüyor.Koydugun devrede U3 A nın yan, 4093ün 3 nolu pini U1 a'nın 15 nolu pinine;U3 anın 1 ve2 nolu pinleri,U2B'nin Q3 yazan yerine mi gircek?
    Konu aqustic tarafından (07.Ağustos.2009 Saat 23:29 ) değiştirilmiştir.

özel üye

Sorularının hepsi devrede var dikkatlice takip edersen bulacaksın.Kolay gelsin.
    Not :yinede anlasılmayan bir sey varsa yaz lutfen

özel üye

forum üyesi

Abi harikasın ya.Tam istedigim şey bu.Çok teşekkür ederim gerçekten.Ne kadar teşekkür etsem azdır.Allah razı olsun
    Bikaç sorum daha olcak.

1- Oraya batarya koymuşsun.Batarya 12 volt veriyor ve ledlere de 12 volt gidiyor.Ancak 4015 in üzerine tıkladıgımda Edit Component de Model timing voltage 'da aşagıdaki resimdeki gibi 5volt görünüyor.Bu durumda 4015 in 16 nolu bacagına ben 7805 kullanıp 5voltlamı girmeliyim yoksa 12voltlamı?Burada problem yaşayabilirim

İkincisi BC338 transistörüne sen 6 tane seriyi paralel baglayarak sürmüşsün.Peki maksimum tahmını olarak kaç tane daha o 3 ledden oluşan seriyi yine o aynı transistörle paralel baglayabiliriz?Bunu transistörün datasheetinden maksimum gücünü ögrenmek ve ledlerin harcadıgı gücü bularak ona göre mi belirliyecez.BC338 datasheetıne baktım ama fazla bişey anlamadım.

Üçüncü sorum:Ledlerin hepsi yürüyerek yandıktan sonra tekrar sönmicek ve elektrik geldigi sürece o şekılde yanık kalcak.Elektrigi kesip tekrar açtıgımda yine yürüyerek yancak ve en alttaki led veya led grubu yandıktan sonra hepsi o şekılde sönmeden yanık kalcak.Bunu bu devrede yapmak mümkün müdür?Yoksa pic mi gereklidir?

Son sorum:Oraya ekledıgın 1k ve 10 k lık dirençler o ledlere bi kaç tane daha 3lü seriyi paralel bagladıgımda degişirmi?Gerçi ben nette transistörle led sürmedevrelerıne baktım.BC547 ile falan led sürüldügünde genelde 2,7 k lık direnç kullanılıyor.Sanırım standart bişey bu.Bunun pek bi önemi yok ta ilk 2 sorumun cevabı çok önemli abi.Tekrar yardımcı olursan sevinirim.
    Konu aqustic tarafından (08.Ağustos.2009 Saat 16:54 ) değiştirilmiştir.

özel üye

Merhabalar,
    Cevap1-Proje gittikçe büyüdüğü için gereken voltaj kaynağı ve akım miktarı da değişmektedir.5 Volt entegreyi ve transistoru çalıştıran kaynaktır.Ledleri besleyen güç kaynağı ise 12 volt ve de güçlü bir akımı gerektirir.Bu sebepten sistemi çalıştıran 5 volttur ledleri besleyen 12 volttur.projede 12 volttan 7805 ile sistem voltajı alabilirsin.
    cevap2-bc 338 transistor 625 mWattır.Pratik olarak 5 vollta 100miliamper çekebilirsiniz ledlerin büyüklüğünü bilmiyorum.5 voltta kaç miliamper çeker.tahmini bir hesap(elektonikte tahmin diye birşey yok ama ledlerin büyüklüğünü tahmin ederek 20 miliamper çektiğini düşünelim 100/20=5 demekki 5 ledi bc 338 ile sürebiliriz veya iki şeridi sürebiliriz)
    cevap3-Ayrı bir dizayn gerektirir.Ona gore bir hesaplama yapmak lazım.U3 A bir role ile kontrol altına alınıp istenilen yapılabilir ama PIC ile daha kolaydır.

forum üyesi

Abi çok sağol sayende ögrendim.Bi de aşagıdaki resimde BC338'in datasheeti var.Orda
    Emiter-Basevoltage maksimum 5volt yazıyor.Demekki biz o nedenle 4015'den 5 voltla çıkış yapcaz ki Base-Emitör 5 volt olsun transistör bozulmasın öyle degil mi?

özel üye

Doğrudur.

forum üyesi

abi ledlinear.org ismindeki site gücüde hesaplıyor.Aşagıdaki resimde 3er ledden oluşan 3 tane seri led grubu birbirine paralel baglanmış ve güc yaklaşık olarak 774mw olarak hesaplanmış.
    Bu durumda biz dedigin gibi maksimum 2 tane şerit led sürebiliriz.Peki ben bu durumda daha az transistör kullanmak için dezavantajı olmayan daha güçlü başka transistörler kullanabilirmiyim bu devrede ?Varsa hangisi veya hangileridir?

özel üye

Data sheetten collector akımı 1 amper veya daha fazla amper akıtan transistor bul

forum üyesi

Ve son sorularım:
    2n3055 kullanmayı düşünüyorum.15 Amper ve 115 watt
    Bi de BD241 var.Datasheetinde 3amper 40 watt yazıyor.BD241 ideal ancak burda da şöyle bi sorunum var.
    Ledleri BD241 ile sürdügümde B-E arasına 1k direnç falan gereklimi?Sanırım kutuplanma direnci deniliyor bana.
    1-Senın koydugun devrede BC338 kullanılmış ve B-E arasında 1k ve B tarafında 10k baglıydı.Bu degerler de acaba bu BD241 için de geçerlimidir?
    Ayrıca BC338 li o devrede 1k ve 10 k lı dirençlerı yok ettigimde de isiste simulasyon çalışıyor ancak uyguladıgımda sorun olurmu olmazmı onu bilmiyorum

2-Şayet bu transistörlerde sorun yaşarsam o zaman BC338 sayısını artırıp led sayısını da artırcam.Bu durumda örnegin U1A'nın 13 nolu bacagına 2 veya daha fazla transistörle girmek mümkünmüdür?Bana problem çıkartabilir gibi geldide..
    3-Devrede 2 tane 4015 kullanıldıgından yukarıdan aşagıya 16 tane led yürüyerek yakılabiliyor.Transistörle led sürdügümde her grubtaki led sayısını artırabiliyorum ancak ben yukarıdan aşagıya 16 led degil de 20 ve üzeri ledi tek tek yakmak istedigimde ne yapmam gerekli?3.bi 4015 bagladıgımda kondansatör ve 470k lık triyakın degerini degiştirmem gerekebilirmi?
    Kusura bakmayın aşırı merakımdan çok soru sordum.
    Konu aqustic tarafından (09.Ağustos.2009 Saat 15:09 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

Al bir tane ULN2803, ver çıkışlarına (en fazla) 20 led.... Bitince şu ledlerin fotolarını birçekte görelim merak ettim

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)