Toplam 8 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 8 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi

Angry ırf540 ve 7812 nin aşkı yardım

Selamlar.bana bu konuda yardımcı olacak herkeze şimdiden teşekkür ederim.

sıkıntım arabma led takıyorum 4.8 mantar led ama çok kısa bir sürede ledlerin parlaklığı yada kesiyor. bende 7812 ve bd243 ile sürmeyi denedim 243 ısınıyor bende elimden geldiği kadar araştırma yaptım nette ve karşıma IRF540 çıktı ama bacak yapısı 243 ten farklı ben bu ırf540 7812 ile nasıl kullanırım ve ledlerimin ömrünü uzata bilirim?resimde cizdiğim gibi bir çizim le yardımcı olursanız sevinirim . ırf540 ta gds diye geçiyor ama 243te ise bec olarak geçiyor takılıpta kaldığım yer burası hangi b...e...c....tor çözemedim.
    sağ.

özel üye

Standart Cevap: ırf540 ve 7812 nin aşkı yardım

Yaptığınız devredeki led adedi,ledleri bağlayış şekliniz(seri-parelel) önemli.Sitemizdeki led reklam panolarıyla ilgili kısımları incelerseniz umarım size fikir verecektir.

Electro member

Bence transistör ile sürmeye gerek yok, 7812 sabit 5v veriyor diye biliyorum (yanlış hatırlamıyorsam) , 100ohm ya da 220ohm direnç ile ledleri bağlayabilirsiniz. Her lede bir direnç bağlayın, 7812 ile aküye yada elektriği nereden alıyorsanız oraya bağlayın.

özel üye

Alıntı sandero Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bence transistör ile sürmeye gerek yok, 7812 sabit 5v veriyor diye biliyorum (yanlış hatırlamıyorsam) , 100ohm ya da 220ohm direnç ile ledleri bağlayabilirsiniz. Her lede bir direnç bağlayın, 7812 ile aküye yada elektriği nereden alıyorsanız oraya bağlayın.
    7805 5V. - 7812 12V. veriyor.

forum üyesi

irf540 mosfet transistördür bd243 gibi sürülmez...ikinci olarak zaten mosfeti doğru akımla sürecekseniz bd243 gibi oda ısınacaktır mosfetlerin yararı daha çok pwm tekniği yüksek frekansta ile sürüldüğünde ortaya çıkmaktadır...ledleri doğrudan sürmek yerine led sürücü kullanmanız daha faydalı olabilir...
    kolay gelsin...

forum üyesi

yeni Cevap: ırf540 ve 7812 nin aşkı yardım

yazdığınız seçenekler için sağ.benim derdim servis aracım var isuzu besleme voltaşı 24v tur ben bu aracın içini 4.8 MANTAR LED kuullanarak aydınlatma ve aksesuar olarak kullanıyorum ama ömrüm ve zevkim uzun sürmüyor ya ledlerim kesiyor yada parlaklık kalitesi gidiyor çok kısa zaman içerisinde.bağlantı şeklim ise 24v için 5 led te bir 470 ohm direnç koyup seri gurup yapıp sonra paralel besliyorum. benim istediğim voltaj sınırlaması yapıp o devre üzerinden yapılan ledleri beslemek.amper konusunda sıkıntı yaşıyorum led sayısı 150 ila 200 arası kullanıyorum benim derdim bu led sürücü yani. yardımcı olunda bu sorunumu gidereyim.forumu gezdim tek tek baktım ama kafama yatan bir devre bolamadım herkez birşeyler sallıyor bilende yazıyor bilmeyende. bu ırf540 mesala bdx53c yerine kullan daha iyi yazmışlar. ama sizin yaptığınız yoruma göre benim bu ırf540 kullanma imkanım yok bunun gibi yaani şimdiden sağ.yardımlarınızı bekliyorum.

nurim
    misafir

Nihayet, çözüme ışık tutabilecek bilinmeyenler biraz olsun belirlendi. Bende tam bunları bilmeden sorunun nasıl tartışılabildiğini gündeme getiriyordum. Hatta mesajı yazdım ama bu yeni mesajı görünce değiştirdim.
    Ama hala Led hakkındaki teknik bilgi "4.8 MANTAR LED " bunada şükür.

Benim bildiğim 3.3v 20mA.özelliğinde bu ledler.
    12v araçlarda besleme voltajını 13.4v olarak almak gerekir. Ama 24v da bu kaç volt alınmalıdır, bilmediğim için hesapları 24v üzerinden yaptım.
    24v için....
    Led adedimiz 200 ise, bağlantı nasıl olacak?
    5 led, ve 390 Ohm, 1/2w (en az)direnç seri bağlanıp bir gurup oluşturulacak. Bu guruplardan 40 adedi paralel bağlanacak.
    Gurupların tamamı (200 LED) devreden ~800mA akım çekecektir.

Led adedimiz 150 ise, bağlantı nasıl olacak?
    6 led, ve 220 Ohm, 1/2w direnç seri bağlanıp bir gurup oluşturulacak. Bu guruplardan 25 adedi paralel bağlanacak.
    Gurupların tamamı (150 LED) devreden ~500mA akım çekecektir.
    Besleme kaynağıda akü olduğuna göre bir problem olmayacaktır.

Bu örnekler, eşit sayıda gurup olması şeklinde düşünülen örneklerdir. Daha fazla Şurası unutulmamalıdırki gurubu ne kadar çok seri ledlerle oluşturursak o kadar az akım çekeriz.
    Ama bu sayı besleme voltajıyla sınırlıdır.
    mesela 7 ledi seri bağlasak, en az akım çeken gurubu elde ederiz.
    7 led ve 47 Ohm 1/4 watt direnç seri bağlanarak en az akım çeken gurup elde edilmiş olur. Bu gurup yaklaşık 20mA akım çeker. Bu guruptan istediğimiz kadar paralel gurup oluşturabiliriz. Çekilecek akım ise 20mA x gurup sayısı kadar olacaktır.
    Mesela: 30 gurubu paralel bağlarsak 210 adet led için;20 x 30= 600mA olacaktır.

Çekilen akımlar yönünden devreye transistör bağlamaya gerek yoktur.
    Ama, sabit voltaj ve sabit akımla beslenmeleri ömürleri açısından yararlıdır.
    Hesaplar sonucu, belirlenen ihtiyaca göre böyle bir devre gerçekleştirilip kullanılır.
    (İşin, bu bölümünü bir araştır. Bakalım neler bulacaksın...). Arkadaşlarında önerileri olacaktır. Ona, göre karar verebilirsin.

Dikkat!! bu hesapların doğruluğu, Led voltajının ve akımının verilen örnekteki gibi olması halinde geçerlidir. Hesaplamaları tekrar vermiyorum. Çünki, forumda defalarca verdim. İstenirse aranıp bulunabilir.

Kolay gelsin
    nurim
    Konu nurim tarafından (28.Temmuz.2010 Saat 01:09 ) değiştirilmiştir.

forum üyesi

sabit akım için lm317 kullanabilirsiniz...giriş geriliminz değişse bile yük üzerinden akan akım sabit kalacaktır...

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)