Duray hocam devre için tşk ederim...
İİİ çalışmalar dileğiyle....
LM741 op-amp entegresi; çıkış gerilimi ile 10K potansiyometrenin orta ucundaki gerilime bağlı olarak çıkış verir, buna bağlı olarak BC107-BD139 ve 2N3055 transistörlerinin iletkenliği değişerek çıkış kontrol edilir, tristör ayarlanan akımdan fazla çekildiğinde iletken olur ve çıkışı sıfır yapar, kısa devre ortadan kaldırıldıktan sonra dahi çıkış sıfırdır, çıkış olması için butona basılması gerekir.
2N3055 transistörler mutlaka bir soğutucuya bağlanmalıdır, 220V-30V AC 150W trafo yeterlidir.
proteus çizimleri
http://rapidshare.com/files/29191346/0-30v.zip.html
Konu profahmet tarafından (16.Ağustos.2009 Saat 20:49 ) değiştirilmiştir. Sebep: kalıcı dosya eklendi
Duray hocam devre için tşk ederim...
İİİ çalışmalar dileğiyle....
paylaşımın için teşekkürler
teşekkürler![]()
Her konuda mütavazi ol!!!!!
Mütavazilikte Toprak gibi ol!!!
(Hayatı güzelleştirmek bizim elimizde)
bu devreyi herşeyini yaptım BRY33 adlı tristörü bulamadığım için devre kaldı eşdeğeri var mı BRY33 ün yada başka bi ismi yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum
BRY33 yerine başka tristörde kullanabilirsiniz, BRY55, BRX45....49, BRX51....56.
eyvallah hocam en kısa zamanda devreyi çalışır hale getiririm kurdum herşeyi bi bry33 bulamamıştım artık yarın bulurum herhalde![]()
Duray Hocam Devrende 3k2 pot var, bu potans akım sınırlamak için değil mi?. Birde birşey öğrenmek istiyorum, eğer olursa senin devreni yapmayı istiyorum fakat kuru bir güç kaynağı olmasın istiyorum. eklemek istediğim şeyler var. mesela ayarlı dc kaynağın yanında birde ayarlı ac kaynak olabilir mi. bunun yanında bir tane dc ve ac kaynaklar için dijital ampermetre ve voltmetre vede ayarlı +5 1 Hz 2 mhz (belkide daha az) bir osilatör de koysak nedersin. Ve bunun sabit kaynak butonları koysak mesela butona bastığımızda +5v, butona bastığımızda +12v verecek bir sistem yapsak. Nasıl bayağı profesyonel oldu senin cihaz. Eğer kabul edersen araştırıp böyle bir şey koyalım ortaya....
teşekkürler duray hocam

resimdeki devre ile PCB LYT dosyası aynı devrenin AC giriş katına dikkatli bakarsanız çizimde ufak bir hata var en sağdaki AC hat kapasitenin + ucu ve transistörlerin C uçlarına gidiyor ortada kanlan adacık esasen + uç olarak C ve kapasitenin + ucuna gitmeli bu halde çalışmayacaktır...
Hocam eline sağlık güzel olmuş. Bunu empirmeye çizmesi biraz zor gibi geldi ama yinede deneyeceğim teşekkürler...
kısa devre korumasına led eklemek istiyorum nasıl eklenir? birde çıkışta voltajın kaç volt olduğunu görmek istiyorum
Merhaba
İsiste regule devreyi simule edemedim.şöyle bir voltmetre vardı elimde yayınlamıştım ama tekrar vereyim.7107_deneme_GORKEM414.DSN
baskı devresi var mı hocam
yok ben öylesine bir çalışma yapmıştım 7107 çalışması diye
kardeş yukarıya bakarsan duray kardeşimiz baskı devresini çizmiş zaten
o devre güç kaynağı devresi neyse hocam ben bu devreyi yapayım çıkışına da hazır satılan bir devre var ekte verdim onu kullanırım çok saol yardımların için bir de malzeme listesini nasıl bulacaz bu güç kaynağının ?
bu devre için nasıl bir trafo kullanmalıyız amperi düşük olsa olur mu?

Düşük watlı trafo kullanırsan ona göre çıkış alırsın. kaç amper çekebileceksen o kadar akım alabilirsin.
30v 90w trafo aldığım zaman kaç amper çıkış verir?
Merhaba
Arkadaşlar piyasada satılan trafolar watajlarına bakılarak hiçbir zaman istenilen akımı vermezler.Çünkü kayıp çok olur.Pratik olarak hesap yaparken daima %30 tolerans koymak lazım.Ben amatör olarak yaptığım tüm devrelerde %30-40 tolerans koyarak yapıyordum.Belki biraz fiyatta fark oluyor ama kesin netice alıyorsunuz.Ben ferrari devreler diye bahsederim kesin hiç sorun çıkarmaz toleransları %100 dür.Mesela profesyonel olarak yapıp kendim 10 seneden beri kullanmakta olduğum cihazın daha bir entegresi bile yanmadı.Çünkü kaliteli malzeme ve yüksek tolerans hesaplandı tabii fiyat çok fark ediyor ama devreyi unutuyorsunuz.Ama seri üretim söz konusu olursa işte o zaman mühendislik hesapları işin içine giriyor ve de mühendislik burada devreye giriyor.
gelelim soruya:90/30=3 amper çıkar ama pratikte bu amperi akıtacak 90 watt trafo bilmiyorum.En az 120 watt'lık olması gerekir derim.Kolay gelsin.
fiyatları ne kadardır ve bulunabilirlikleri?
Bu devreden 10A akımı nasıl alırız? Transistörlerle mi oynamamız gerekiyo yoksa trafoyla mı ? bilgisi olan varsa çok makbule geçecek.
peki 5A için düşünürsek köprü diyotlar 3amperlik kullanılmış sıkıntı çıkar mı ?
kastamonu üniversitesinde okuyorum proje olarak yapıcam birisi ilgilenirse iyi olur.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)