Değerli üstadlarım....devrede kullanılan 0,22 ohm 5w lık 4 adet direncin yerine 0,33 ohm kullansam ne gibi bir sonuç ile karşılaşırım....Diğer devre elemanlarına zzarar vermek istemediğim için nasihatlerinize ihtiyacım var....
Saygılarımla.....
wanted0035 çok özür dilerim....Form sayfalarında daha yeniyim....birazda dalgınlık olsa gerek.
Saygılarımla....
Değerli üstadlarım....devrede kullanılan 0,22 ohm 5w lık 4 adet direncin yerine 0,33 ohm kullansam ne gibi bir sonuç ile karşılaşırım....Diğer devre elemanlarına zzarar vermek istemediğim için nasihatlerinize ihtiyacım var....
Saygılarımla.....
Merhaba ben bu devreyi kurdum kısa devre koruması falan herşey güzel çalışıyor ama gel gelelim potansiyometre 2 voltan direk 12.2 volta çıkıyor. bu durumu düzeletebilirmiyiz.

potansiyometrenin orta bacağını ölç kademeli artıyorsa 0 1 2 3 4 vs pot sağlamdır artmıyorsa değiştir.
Eğer artıyorsa bir sonraki transistörün emiterini ölç oda sağlam ise diğerini değilse değiştir mantığıyla devam et.
arkadaşlar devreyi yaptım düzeltilmiş halini yaptım sorunum şu herzaman kısa devre ledi yanıoyr tuşa basıı tutuyotum elimi led sönüyor ve çıkış aıyorum elimi butondan çektiğim zaman led yanıyor çıkış alamıyorum yardımcı olursanız sevinirim çarşamba günü teslime edicem
arkadaşlar bu yolladığım 2. mesaj mesajlarım çıkmıyo yarın devreyi teslim edicem sürekli kısa devre ışığı yanıyo rewsetr tuşuna basılı tutunca çıkış alıyorum ama bu seferde 470 lşk direnç yanıyo size güvenerek yaptım lürfen biri yardım etsin

BD139 ve 140 transistörlerinin yerleri değişik olmasın.
Yani 139 yerine 140 ı takmış olabilirsin. umarım öyledir. zira reset butonuna basılı tutarak çıkış almanın mantığı bu diye düşünüyorum, ayrıca bd 139 transistörünün emiteri ile collektörünü ters bağlamanız da mümkin.
Şayet doğru monte edilmişlerse, akım seçici anahtarın iş görmüyor olabilir bunu anlamak için komitatörün orta ucunu şemadaki 5W akım sens dirençlerinin müşterek bağlı olduğu yerle birleştirin, devre normal çıkış verdi ise komitatörde sorun var demektir. Neticeyi de burada bildiriniz.
kolay gelsin.
----------
Burada direnç değerleri hemen üstteki BC546 transistörünü 560 ohm üzerinden iletime geçirecek voltaj değerine göredir.
Mesela 1 amper değer için 0.6 ohm/5w yani yaklaşık 0.6 Volttur.
siz iki tane 0.33 ohm direnci birbirine parelel olarak bağladığınızde akım kontrol değeri 4 ampere yakın olur.
Tek 0.33 ohm kullanırsanız akım kontrol değeri 2 amperden biraz düşük olur.
Benim tavsiyem komitatör kullanılmaması yönündedir, zira kontakların bu akımlara dayanıklı olması gerekiyor bu fazladan masraf demektir. tek akım kontrol dirençi kullanılırsa daha emniyetli olacağı kanaatindeyim.
Konu ELO185 tarafından (28.Aralık.2011 Saat 16:27 ) değiştirilmiştir.
Arkadaşlar devre bayağı elden geçmiş sonuna kadar okudum 2-3 arkadaş hariç başarıya ulaşan olmamış devreyi yapmak istiyorum ama sonu hüsran olucak diye düşünüyorum. Yapan arkadaşlar açık ısıs çizimini paylaşırsa daha verimli hale getirilebilir diye düşünüyorum emeği geçen herkese teşekkürler.

Dostlar biraz yardıma daha doğrusu fikre ihtiyacım var ben ilk mesajda yayınlanan devre için kalıp çıkarttırdım baskı devreyi hazırladım mesajlarda gördüğüm kadarıyla sıkıntı çekenler olmuş. Devre üzerinde ki malzemeler birebir ayarlandığı takdirde sorun çıkar mı? yarın malzemeleri almayı planlıyordum acil bir güç kaynağına ihtiyacım var.
arkadaşlar devreyi bugün bitirdim ve denedim. tek seferde çalıştırdım. 4 Amper kadar akım çektim, bd transistörleri hiç ısınmadı, kısa devre koruması da çok güzel çalışıyor. güvenle yapabilirsiniz. isteyen olursa kendi ares çizimimi de buraya ekleyebilirim.
audiocu ustam ares çizimi paylaşırsanız sevinirim,şididen teşekkür ederim...
Dosya.tc - cretsiz, Hzl ve Kolay Dosya Paylam
buyrun hocam
teşekkürler
audiocu hocam devrede bişeyi anlamadım çıkışlar nereden ve kaç volt alınıyor, yukarıda bir 5 v v-v metre çıkışı diyor sağ tarafta volt metre ve amper metre çıkışıyor diyor onları belirtirsen bu hafta yapmayı planlıyorum devreyi. Şimdiden tşkler
devredeki 5 volt çıkışı voltmetre ve ampermetre için koymuştum. isterseniz 5 voltla ılgılı kısımalrı bosbırakabılrısınız. voltmetre ve ampermetre çıkışı da 7107li voltmetre ampermetre devresini bağlıyacagım yerdi. siz boş bırakıp veya tel ile kısa devre edıp gecebılrısınız

yav arkadaşlar bu 2N3055 transistörü çin nasıl bir soğutucu kullanmak laızm bilen var mı acaba ????
Büyükçe bol kanatlı bir soğutucu olsun yeter.
Ayrıca Türkçemizde yav diye bir kelime yoktur. Bu tür kelimeleri kullanmayınız..
Bir ulusu yok etmenin en iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir
Özel mesaj yoluyla yardım istemek Kesinlikle yasaktır

arkadaşlar bu dverede bir tane BD139 1tane BD140 var 3 . transistörüna dı ne acaba ????

arkadaşlar 2N3055 transistörleri 2 bacaklı ama şemada 3 bacak yeri var nasıl yapacaz bilen var mı ????
Ana gövde collector, diğer uçlardan birisi beyz ,diğeri emiter
gövdedeki deliklerden birine civata ile kablo tuttur.collector ucu olarak kullanırsın.genelde bu tip transistörler sogutma yüzeyine monte ediliyor.her iki tarafındaki deliklerle soğutucuya civatalarsın ordanda uç alıp collectore bağlarsın.

arkadaşalar BU 2N3055 taransistöründe 2 bacakdan hangisi E hangisi B hangisi C ??????
hangi şemaya takacaksın.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)