Güç Kaynaklarının en önemli sorunlarından birisi voltaj regülasyonu ve çekilen amper karşısında devre elemanlarının ısınmasıdır.
Bütün bunlara çözüm alternatifi, LM2576 anhtarlamalı güç kaynağıdır.
Hem çok az malzeme ile yapılması hem 1,25V-30V (HV modeli daha yüksek voltajlara çıkabilmektedir). Hemde devrenin rahatça 3A akımı verebilmesidir. Bütün bunlara bir de devrenin anahtarlamalı çalışmasından kaynaklanan ısınma derdinin olmamasını eklersek daha ne isteriz ki. Tabiiki bir şey daha isteriz. Akım ayarıda olsa tam süper olurdu. Ancak bu işle ilgili muhtelif sitelerde devreler yayınlanıyor takip etmek gerekir.
Güç kaynağı ihtiyacı olanlar LM2576 dan şaşmasınlar diyorum. Bir kaç tane yaptım kullanıyorum. Devre şeması Data sheetinde verilmiştir. Bu aletin hem sabit voltaj hemde ayarlı olanları satılmaktadır. Bahsini ettiğim malzeme ayarlı olanıdır. Bu nedenle satın alırken malzeme üzerine iyice bakın LM2576 ADJ olması gerekiyor.
Yada isterken ayarlı diye isteyin göz kontrolünüde ihmal etmeyin.
Devrede nüveli bobin kullanılmaktadır. Çektiğiniz akıma uygun bir bobin edinmeyide ihmal etmeyin diyorum.
Malzemenin bacaklarından birisi (sanırım 5 nolu bacak idi) on-off bacağıdır. Buradan devreyi açıp kapatmada yapabiliyorsunuz yada çıkışı kesmek gerekirse buradan kolaylıkla çıkışı kapatabiliyorsunuz.
Sİstemin temeli FB denilen bacağa çıkıştan alınan geri besleme voltajının alet tarafından hep aynı seviyede (1,23V dolayında) tutulması na dayanmaktadır. Sİz bu voltajı artırırsanız alet çıkış da voltaj arttı deyip kendini (PWM) kısmakta ve dolayısıyla çıkış voltajını düşürmektedir. Digital uygulamalarda bu FB ucu bir işlemci ile kontrol edilebilirse hem akım kontrolü hemde digital voltaj kontrolüde yapılabilir.
Ete

LinkBack URL
About LinkBacks