Merhaba
Plastik kılıfta olan LM338 de 5 amper verebiliyor mu?TO3 kılıfında olanı ben yapmıştım.5 amperde zorlandı da onun için sordum.Teşekkürler.
Plastik kılıflı lm338 ile yapılmış 5 amper RMS ayarlı güç kaynağı devresidir kararlı çalışmaktadır devre basit vede denenmiştir
Ayrıca denemelerimde max 9 amper gördüm vede 2 dakika boyunca sürekli olarak 7 amper çektirdim entegreye sapa sağlam duruyor belirtiyim
Yapıcak Arkadaşlara Kolay Gelsin...
![]()
DOSYALAR
![]()
Konu mustafax_001 tarafından (14.Mayıs.2010 Saat 21:58 ) değiştirilmiştir.
Merhaba
Plastik kılıfta olan LM338 de 5 amper verebiliyor mu?TO3 kılıfında olanı ben yapmıştım.5 amperde zorlandı da onun için sordum.Teşekkürler.
kataloğunda 5 amper verebileceği yazıyor
benim bildiğim kadarı ilede bu 5 amper vermiyo bunun K olanı var 5.5tl fln fiyatı o veriyo
buda onun resmi
Özel bir yeteneğim yok, yalnızca aşırı meraklıyım
plastik kılıflı ile metal kılıflı olanının şemasıda aynı zaten ikisininde 5 amper verebileceği yazıyor kataloğunda
Haırladığıma göre TO3 kılfılısı 6 tl TO220 kılıflısı 2.5 tl idi
hocam şimdi şöyle bişey var ben bu devreyi denedim max 1.2A falan çekiyo tabi ben bi hata yapmadıysam!!!
Özel bir yeteneğim yok, yalnızca aşırı meraklıyım
kardesım bu plastık klıf 5 amper veremez bence. 5 amper dedıgınmetal kılıflı olan verir.seması zaten aynı olmak zorunda.
BeklediğiM GünleR O KadardA UzaK DeğilleR ![]()
çektiğiniz voltajı 5-6 ile çarpıp o güçte(W)bi trafo bağlarsanız tam verim alırsınız devreyi kısa süreli denediğim için akım çektirmedim kataloğunda 5 amper verebileceği yazıyor ama normalde çekileceği akım miktarı değişebilir
paylaşım için teşekkürler
girişine 240V AC mi giriyor. Yoksa 24 V mu.
Bunlardan herhangi biri ise amaç 30 volt elde etmek değildir sanırım bu devrenin asıl amacı nedir sadece amperi artırmak mı?
Saygılar öğrenmek için sordum sadece.
24volt girersen 30 voltu alamayabilirsin. 30 volt alabilmek için 35 volt gibi bi girişinin olması gerekir. Tabi bu aletin yükseltme özelliği yoksa.
24x1.41=33,84 volt yapar bi kaç voltta entegrede düşerse 1,2-30volt rahatça alırız
meftun kardes soru bana sorulmamış am ben yanıtlayım.dedıgın gıbı ac akım dogrultulunca voltajda bır artma olur.bu tam dalga dogrultmada 1,41 oranındadır.nedenı ıse sudur.ac akımı dogrulttugumuzda dıyot cıkıslarından dc akım alırız fakat oda dalgalı dc dır.tam manasıyla temız bır voltaj alamayız.devreye parelel kondansator bagladıgımızda kondansator dc voltajın max. degerıne SUREKLI sarj olur.bunday dolayıda cıkısta bıraz daha fazla voltaj olusur.bu da dedıgım gıbı tam dalga dogrultmda ac gerılımın 1,41 katıdır.
çok kafa şişirdim ama merak işte kusura bakmayın birşey daha sormak istiyorum;
Devre 5 ampere kadar verebiliyor ya hani.
Kaç amper vereceğini bizmi ayarlıyoruz yoksa bağladığımız eleman kaç amper çekerse ona göre mi veriyor?
Atıyorum 100 amper verebilen bir devre olsun çıkış gerilimini 3 volta ayarlayalım ve bir led bağlayalım.Bir led 20ma çekiyor desek çıkan akım 20ma mı olur? Led e bir zarar gelir mi?
kardeş bağladığın yük ne kadar akım çekmek isterse o kadar alır ayrıca devrede akım ayarı yoktur kataloğunda garanti olarak max 7 amper ve garanti 5 amper rms vereceği yazıyor belirtiyim![]()
mucit bu şekilde entegre malzemeleri paralel bağlama konusunda ete hocamız böyle demiş
''Gerekli tedbir alınırsa regülatörler paralel bağlanıp daha fazla akım çekilebilir. Bunun için girişler ortak. Çıkışlar ise düşük değerlikli (mesela 1 ohm ) direnç üzerinden devreye bağlanır ise güç paylaşımı sağlanır. Direnç kullanmazsanız regülatörlerden birisi daima ana yükü çekecek diğeri ise yedekte bekleyecektir''
bende lm338 ile farklı bir güç kaynağı yapacağım lm338 paralel bağlam konusundada çıkışa seri direnç bağlanmalıdır değilmi
RAMAZAN SAYLAN
bu entegre paralel bağlanabilir. örnek şeması burada
metal gövdelilerin sadece çalışma sıcaklığı yüksek oluyor. normalde ikiside 5A verebilir ama entegre ısındıkca çıkış akımını düşürüyor.
ayrıca bu tür analog ayarlı ve sabit regüleler max akımı belli şartlarda verir. siz 5A i sürekli alamasınız. entegrenin watt gücünüde hesaba katmalısınız.
düşük voltajda yüksek akım harcamak istiyorsanız mutlaka smps devrelerine başvurunuz yoksa çok transistör ve entegre yakarsınız.
pwm.c doğru söylüyor düşük voltajda yüksek akım istiyorsanız (mesela 5 volt gibi) gerilimlerde bu tür regüle entegreleriyle ne kadar uğraşırsanızda akım çekemessiniz en verimli akımı swich mode güç kaynaklarından alırsınız
sadece 5 voltta yüksek akım istiyorsanız bilgisayar powersupply leri bu iş için çok uygunlar çok yüksek akım veriyorlar
Bir ulusu yok etmenin en iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir
Özel mesaj yoluyla yardım istemek Kesinlikle yasaktır
arkadaşlar lm338t ye 2n3055 ilave etsem çıkış akımı artarmı
lm338t zaten tek başına 5A veriyor eğer öyle bişey yapıp çıkış akımını arttırmak istiyorsan lm338t yerine lm317 kullan
Bir ulusu yok etmenin en iyi yolu o ulusun dilini yok etmektir
Özel mesaj yoluyla yardım istemek Kesinlikle yasaktır
istersen bu linkdeki devrenin ayarlı kısmını yapıp kullanabilirsin.ben suan kullanmaktayım.ortalama 20 wattlık trafodan 6 amper çektim.ve devre gayet soğuk![]()
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)