transistörlerin beyzine 3 tane SERİ diyot bağla o zaman düşecektir.yanlız aldıgınız maksimum voltajda da 2 volt kadar düşme olacaktır.
Merhaba,
LM723 entegresi ile yaptıgımız devrenin minimum çıkışı 2V civarında çıkış mevcut
bize gereken ise;0-12V
Elektronikten fazla anlamıyorum bilgisayar bölümündeyim.Elektronikçi arkadaşım ile beraber yapıyoruz.Sonradan fark ettik,entegrenin datashettinde 2 volt olarak belirtiliyor.
Sürdüğümüz transistörlerin beyzine direnç diyot bağladık,çıkışa 3 adet diyot bağladık olmadı.Zamanımız çok az...
Diğer bulduklarımız ise LM317 ve LM338'li devreler bunlarda yine 1.2V-1.8V gibi.
Bu devrede çıkışı sıfıra çekmemiz mümkün mü?
Ya da önerebileceğiniz devreler varsa belirtmenizi rica ederim...
transistörlerin beyzine 3 tane SERİ diyot bağla o zaman düşecektir.yanlız aldıgınız maksimum voltajda da 2 volt kadar düşme olacaktır.
Az önce çıkışa bağladıgımız diyotları(3 ad seri) beyz ucuna bağladık.Değişiklik yok![]()
normalde olması lazım.niye olmadı acaba.bunu ben kendi devremde bile kullanıyorum.yanlız SERİ olucak.her diyotda 0,7 volt düşerek 3 diyotda 2,1 volt düşmesi gerekir.
----------
beyzine bağlaması daha sağlıklı olur gibime geliyor.nede olsa fazla bir akım geçişi olmayacağı için diyotların ömrü artar.ama çıkışda olursa oluşan ısıyla birlikde verim kaybı meydana gelebilir.
Çıkışa seri diyot halde atıldığı takdirde mutlaka 0,7 volt düşmesi lazım diyot başına sizde bir yanlışlık var lm317 yada lm338in çıkışına resimdeki gibi diyot kullanıldığı zaman 0 volta inilebilir
![]()
Çıkış ucuna ve beyz ucuna bağlanan 3 adet seri diyot çıkışı düşürmedi.
Teorideki gerilim düşümünün bu sistemde çalışmamasının sanırım sebebi;
Gerilimin çıkıp tekrar entegreye(Geri besleme)olarak aktarılması olabilirmiş.
Ama bir adet entegremiz olduğu için deneme yanılma ile bağlantılarda değişiklik yapma riskini alamadık.
Başka denediğiniz öneriniz varsa bekliyorum.
Cevaplarınız için teşekkürler...
Edit:Mustafa Bey az önce gördüm bağlantı eklemiş olduğunuzun aynısıdır.
Devre LM723 kontrolündedir.Güç transistörü 2N3055 beyzine ve devre çıkışına
bağlanmıştır.
Esra hanım bende lm723 - 2n3055 ayarlı güç kaynağı kullanıyorum çıkışa diyot attıktan sonra ölçtüğümde voltajda bi yükselme gözledim ama yüken bindikten sonra istenilen değerlere indi sizde sürekli gerçek voltajda tutmak istiyorsanız çıkış ve şase arasına 2k2 yada 1k5 direnç atın bu şekilde istenilen değerleri gösterir buyrun bunlarda resimler
Diyottan Önce
Diyottan sonra
Kolay Gelsin
Mustafa Bey teşekkürler.Arkadaşım denemiş.
Belirttiğiniz direnç olmadığı için,3k3kullanmış.Çıkışı 0.7V ölçmüş.Bu sefer Diyot aralarında gerilim düşümlerini görülüyormuş.0.7V iyi.Ya da bir tane daha bağlar.Tam sıfırlarız.Şeklinde belirtti.
Teşekkür ederim.İyi çalışmalar dilerim...
Konu esra911 tarafından (08.Mayıs.2010 Saat 06:07 ) değiştirilmiştir. Sebep: imla
Diodlarla uğraşmayın... sağlıklı bir yöntem değil bu.
çıkış gerilimini 0 yapmak için enaz -2v negatif beslemeye ihtiyacınız var. ayar potunun şaseye bağlandığı yeri ayırıp düzgün regüleli negatif beslemeye bağlayınız. regüle için zener diod kullanabilirsiniz.
kardeşim sen kullandığın şemayı buraya koyarmısın.bemim bildiğim lm 723 çıkışında bir tane 2n3055 ve çıkan VOLTAJI izleyen bir transistör daha vardı.o yüzden biz voltajı düşürsek bile entegre bunu pot değeriyle karşılaştırarak tekrar çıkışa yansıtabilir.bu yüzden çıkış hep ayarlanan seviyede kalır.(sadece mantık yürüttüm emin değilim.)
----------
o yüzden diyotları çıkışa bağlamalısın.tüm transistörlerden sonra.
pwm.c nin dediği transistörlü uygulamalarda doğru ama lm723 için geçerli olacağını pek sanmıyorum ayrıca asimetrik bi kaynaktan -2 volt temin etmekte zor asimetrik beslemelerde diyotlar daha kolaylık sağlık olması konusunda şüpheniz olmasın diyot yeterli güçte olduktan sonra bi sorun olmaz
Kolay Gelsin
pwm.c
Devrenin çizimini belirtilen şemaya göre güncelledik.Negatif besleme kaynağını adaptasyon hakkında bilgimiz yok.Pcb az önce asitten çıktı.Şimdi matkapla delme işlemi yapılıyor.
H@S@N
Şemadaki bağlantı devrenin çıkışındadır,transistörden sonradır.
mustafax_001
Pcb az önce asitten çıktı.Delme işlemi yapılıyor.Arkadaşım asitten uzak dur dedi.Bende tabi yakından erirken bakıyorumasit etkiledi biraz.
Arkadaşlar işinizin zorluğunu anladım.Hepinize başarılar diliyorum.Kolay gelsin...
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)