kardeş resimde gördüğüm kadarıyla ölçü aletinin kademesi 20V DC de 22 ise daha yüksek kademede ölçmen gerek bu seni yanıltmasın.Yada ben yanlış görüyorum resim fazla net değil rakamı tam göremiyorum ama 20 v da gibi duruyor.![]()
slm arkadaslar basit ve kullanışlı bir güç kaynağı baskı devre sema yenilendi devre
yeni haliyle 1.2-26V arası 1 ampere kadar çıkış verebiliyor
NOT:Baskı devrede trafonun p2 ile koprü diyodun - bacağındaki yeşil cizgiyi yoksayın
Konu kwert tarafından (24.Kasım.2010 Saat 01:24 ) değiştirilmiştir. Sebep: değiştirme
kardeş resimde gördüğüm kadarıyla ölçü aletinin kademesi 20V DC de 22 ise daha yüksek kademede ölçmen gerek bu seni yanıltmasın.Yada ben yanlış görüyorum resim fazla net değil rakamı tam göremiyorum ama 20 v da gibi duruyor.![]()
kardes dediğin doğru 20V kademesinde ama teker teker olçtüm devrenin gerilimlerini heryere 16V düşüyo cıkısta 15V neyse kullanıyorum sorunsuz calısıyor yapacak arkadaslara kolay gelsin
ama dediğin olabilir birde kademeyi yükseltip öyle deniyecem![]()
slm kademeyi yükseltip tekrar denedim devrede 16V dolaşıyor çıkıştada 15V veriyor
----------
buldum 15V çıkış verme sebebini semada 24V 20W trafo yazıyordu ben ise 24V 15W trafo kullandım büyük ihtimal bundandır![]()
alakası yok dostum.watt çıkışdan alıcağın akımı belirler.sen devrenin giriş voltajını ölçermisin.eğer girişde 24 volt varsa çıkışda ortalama 23 volt olması gerekir.
devreye 24v giriyor diyotlardan sonra 16v ta düşüyor tüm elemalar üzerine 16v düşüyor
çıkıştada 15v alıyorum diyot olarak 1n5408 kullandım
-"..devreye 24v giriyor diyotlardan sonra 16v ta düşüyor ..." yanlışın burada, devreye 24v girip diyotlardan sonra 16v ta düşmez. (24v AC yi trafonun dış iki ucu arasında ölçüyor olmalısın.)
Yanıldığın nokta trafonun bağlantısından kaynaklanıyor. Senin trafon 2x12v, yani bağlantın 12v-0v-12v (AC) olduğu için 12vAC kullanıyorsun. Bunuda iki diyotla doğrulunca ~ DC16v alıyorsun.
Trafonun orta ucunu (0v) kullanmadan 12v luk iki ucunu kullanırsan; (muhtemelen de senin ölçtüğün uçlardan) giriş o zaman 24v AC olur. Ancak bu AC voltajı DC yapmak için 4 adet diyot/köprü diyot kullanman gerekir. Bu bağlantıdan sonra DC voltaj olarak ~33v dc elde edersin ve çıkıştanda başlıktakinden daha yüksek voltaj alırsın.
(Tüm söylediklerim verdiğin şemaya göre yaptığım yorumdur.)
Kolay gelsin
nurim
nurim kardes dediğin gibi trafonun kösedeki uclarında 24v görüyorum orta ucu bağlamadan koprü diyot kullanaraak oluyormu oyle
İSİS te bu sema 1.2-22V veriyo
peki W yüksek bir trafo işe yaramaz oyleyse ???
nurim devreyi o zaman bu şekilde yapmak gerekir senin dediğine göre![]()
Kullanılan trafonun özellikleri nedir acaba?
24V 15W lık trafo kullandım ama 30W lıkta kullanılabilir
----------
arkadaslar ben bu devreyi biraz daha iyileştirmek istiyorum devre elemanlarının yerlerine
devre daha iyi sonuç vermesi için ne kullanmalıyım
ÖRN: lm317t yerine lm338t kullanabilirmiyim bunun gibi vb... semaya bakıp cevap yazalım![]()
cevaplarınızı bekliyorum![]()
kwert gzl calisma eline saglik..
bisey sorucam.. bu devre ortalama ne kadara patladi sana ?
fiyat olarak dusuk performans olarak 0-24v ayarlanabilir ve 1.5a civari ureten bi güç kaynagina ihtiyacim var.. son stabil calistirdigin dosyalari tekrar yuklermisin ?
- Denizde ne olur ?
- Dalgaa!!
- Hayir ya öyle degil. Hani karadada var ve hav hav der?
- Haaa!! Köpekk!!!
- Onun denizde olanı?
- Deniz Köpeği!!!!!
15W 2x12V Transformatör 17,92 TL
sadece trafo bu fiyattaiyi almissin 12 tl ye
- Denizde ne olur ?
- Dalgaa!!
- Hayir ya öyle degil. Hani karadada var ve hav hav der?
- Haaa!! Köpekk!!!
- Onun denizde olanı?
- Deniz Köpeği!!!!!
elektronikçi beni liseden tanırdı tüm mazemelerimi ordan alırım hep 2*12v 15w trafonun
fiyatı 12 tl di malzemeleride yanında beleşe geldi tabi pazarlık yapınca
----------
arkadaslar ben bu devreyi biraz daha iyileştirmek istiyorum devre elemanlarının yerlerine
devre daha iyi sonuç vermesi için ne kullanmalıyım
ÖRN: lm317t yerine lm338t kullanabilirmiyim bunun gibi vb... semaya bakıp cevap yazalım
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)