Toplam 16 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 16 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    technic

flash güç kaynağında Amperi arttırmak

slm arkadaslar gecenlerde yaptığım güç kaynağını forumda paylaştım yalnız amperi cok düsük
    dün 12 tane ledi paralel bağladım lm317t 15sn içinde el tınılmayacak hale geldi sonra oyuncak arabaların içindeki motoru calıştırdım aynı sekilde lm338t taktım lm317 yerine gene aynı led 20ma ceker 12 tanesi 240ma eder
    kendi kendime lm338t 3a veya 4a vermiyomu niye ısınıyo derken aklıma trafo geldi devrede kullandığım trafo 2*12v 15w (w=I.v) formülünden I cekersek I=0.625a (625ma) cıkıyor

anladımki regüle kısmına ne takarsam takayım cıkışta 0.625a verecek şimdi amperi nasıl arttırabiliriz devre semasını koydum semaya göre neyi veya neleri değiştirebilirim bu semada değişiklik yaparak 5a elde edebilirmiyiz

umarım derdimi anlatmısımdır cevaplarınızı bekliyorum

forum üyesi

Standart Cevap: güç kaynağında Amperi arttırmak

lm317 1.5 amper akım verebilir. yalnız soğutucu bağlaman lazım. bir de ledlere öndirenç bağlamadan mı kaynağa paralel bağladın. dirençsiz led çok akım çeker. led bozulabilir.

forum üyesi

İyi günler trafoyu daha güçlü seçmeniz gerekiyor.Regüle isterse 10A verebiecek bi kapasitede olsun sizin trafodan çektiğiniz akım düşük ise gene çıkışta aynı akımı görürsünüz trafonuzu değiştirmesseniz.Şemada değişiklik olarak kısacası trafoyu değiştirin vede trafonun verebileceği akım kadar bir regüle ile değiştirin.Örnek trafonun akımını 2A veya 3A seçerseniz çıkışına lm317 bağlayarak teorik olarak 1,5A alabilirsiniz (iyi bir soğutma kullanarak) saygılar iyi çalışmalar.

technic

Alıntı vatandas30 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    lm317 1.5 amper akım verebilir. yalnız soğutucu bağlaman lazım. bir de ledlere öndirenç bağlamadan mı kaynağa paralel bağladın. dirençsiz led çok akım çeker. led bozulabilir.
    sorumun cevabı ile alakası yok lm317t nin 1.5a verdiğini biliyorum soğutucu ellette bağladım ya zaten niye drenç bağlıyımki zaten toplamda 240ma cekio ledler niye yansın 2v veriyorum ledlere 5v vermiyorum ki drençsiz led cok akım ceker diyosun ne kadar ceker bunun bi rakamı olmalı zaten 20ma cker led daha ne kadar fazla cekebilir
    genede cevabın için saol

----------

Alıntı piton30 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İyi günler trafoyu daha güçlü seçmeniz gerekiyor.Regüle isterse 10A verebiecek bi kapasitede olsun sizin trafodan çektiğiniz akım düşük ise gene çıkışta aynı akımı görürsünüz trafonuzu değiştirmesseniz.Şemada değişiklik olarak kısacası trafoyu değiştirin vede trafonun verebileceği akım kadar bir regüle ile değiştirin.Örnek trafonun akımını 2A veya 3A seçerseniz çıkışına lm317 bağlayarak teorik olarak 1,5A alabilirsiniz (iyi bir soğutma kullanarak) saygılar iyi çalışmalar.
    ben de böyle düşünmüştüm tesekkurler

----------

örnek olarak bu semadaki devrede 120w lık bir trafo ve lm338t taksam devredeki diğer elemanları değiştirmem gerekirmi ?
    ----------

özel üye

Merhaba
    LM338 5 amper verir.Bkz."http://search.datasheetcatalog.net/key/LM338".Daha yüksek akım almak için değişik tasarım olması lazım.Kolay gelsin

technic

anladım hocam trafoyu değiştirmekle olmaz dedi bir tanıdığım zaten proje ödeviydi verdim hocaya devreyi

forum üyesi

arkadaşım. benim söylemek istediğim lm317 12 tane ledi yakmak için hayda hayda yeter. zaten kendin hesaplamışsın trafo da 625 mA veriyor diye. ben ledleri düşünerek söyledim. ayrıca tavsiyem yine de ledleri öndirençsiz bağlama. 12 ledin toplamda 240 mA çektiğini ölçtün mü? yoksa hesaplayarak mı söyledin? neyse ödevini vermişsin zaten. sorun yok.

technic

zaten amacım ne kadar amper cekebilirm derdim oydu o yüzden drenç bağlamaya gerek yoktu neyse ödevi verdik zaten evet olçtüm ledleri 245ma cekiyordu bu kadar az cekmesine rağmen cok kızmıştı lm317 trafo yüzüden

nurim
    misafir

Alıntı kwert Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    zaten amacım ne kadar amper cekebilirm derdim oydu o yüzden drenç bağlamaya gerek yoktu neyse ödevi verdik zaten evet olçtüm ledleri 245ma cekiyordu bu kadar az cekmesine rağmen cok kızmıştı lm317 trafo yüzüden
    -"..bu kadar az cekmesine rağmen cok kızmıştı lm317 trafo yüzüden"

Devrede forumda başlık açarak yaptığın (2x12v 15w trafo ile yapılan 22v 1a) güç kaynağınımı kullandın?.....Cevap evet ise bir soru soracağım.......(amacım seni sınamak değil, sana yardımcı olmaktır...)
    Trafonun suçu ne? Daha yüksek akım gücüne sahip olsaydı LM317 ısınmayacakmıydı?
    Neden ısınmaya trafo sebep oluyor?
    (Yapmak istediğin güç kaynağı için acele etme, burada yapacağımız paylaşımdan sonra çok daha farklı bir karar vereceğine eminim.)

Kolay gelsin
    nurim

technic

evet paylaştığım devre den bahsediyorum aslında doğru diyosunuz doğru söze laf yok ne diyeyim

nurim
    misafir

evet paylaştığım devre den bahsediyorum aslında doğru diyosunuz doğru söze laf yok ne diyeyim
    Tamam. Gelelim şimdi sorunumuzu çözmeye...senin verilerini incelersek.
    1-Elimizde, 15w trafoyla beslediğimiz 1.2v-26v arası çıkış verebilen bir güç kaynağımız var.
    2-Kullandığımız LM317 ne kadar akıma dayanabilir? 1A.
    3- 20ma lik 12 ledi (paralel) bu güç kaynağımıza bağlıyoruz. Ledlerin çekmesi gereken akım 240ma olmalıdır. Ölçümlerde bu değerin 245mA olması, hesabımızın doğru olduğunu gösteriyor.

Bu şartlarda hiç bir sorun olmadan bu kaynakla bu ledleri besleyebilmemiz gerekir. Ama sonuç LM317 aşırı derecede ısınıyor.
    İhtiyacımız olan 245mA rin üzerinde akım verebilen, bir güç kaynağı ve 1A re dayabilen LM317 miz varken; bu ısınma neden kaynaklanıyor?
    Dikkat edilecek olursak, değerlendirmeyi hep akım üzerinden yapıyoruz.
    Peki volt ne durumda acaba? Voltajı 2V olarak ayarlamıştık, buda doğru olması gereken bir ayar. Çünki ledler bu voltajla çalışıyor.
    Her şey doğruysa ısının oluşma sebebi nedir? Kendi deneyim, ve bilgilerimle açıklamaya çalışayım.

Isının sebebi voltajdan kaynaklanmaktadır..
    Nasıl oluyor bu hata, voltajı olması gereken değere ayarlamıştık. Kaç volta ayarladık 2volta, işte olayın başlangıç noktası buradan başlamaktadır. Ben ihtiyacım olan 2v çıkışı ayarladığım zaman, güç kaynağında neler oluyor?
    Güç kaynağının girişinde kaç volt var? 24vAC*1.41=~34vDC
    Biz bu gerilimin kaç voltunu kullanıyoruz? 2 voltunu.
    Giriş çıkış arasındaki fark nedir? 34v-2v=32v. Çıkışta 2v alırken bu 32v nerede durduruluyor? LM317 de tabiki. Peki bu ne anlama gelir. Çekilen akımı 1A olarak değerlendirdiğimizde 32v*1a=32w bir enerjinin ısıya dönüşmesi demektir.
    Bu durumda LM317 ısınmasında ne yapsın. Bu kusur maalesef Lineer voltaj entegrelerindeki genel sorundur. Bize tanıtımları 1.2v-37v arasında kullanılabilir şeklinde olmaktadır. Bu tanım yanlış değil eksik bir tanımdır. Bunu açıklamaya çalışacağım bu nedenlede biz kullanıcılarda tamamen hatasız değiliz.
    Bizim hatamız, bu voltaj entegrelerinin dayanabileceği giriş voltajını değerlendirerek devrelere bağlıyoruz, ve bu sorunu büyük oranda yaşıyoruz. 7805 de, 7812 de...vb.
    Mesela Giriş voltajı 25v, iken çıkış voltajı 5v olması için 7805 kullanılırsa aynı sorun ortaya çıkacaktır. 20v*1=20w (ısı)

Bizim bu voltaj regülatörlerini nasıl kullanmamız gerekir. Giriş, voltajını çıkış voltajına göre seçmemiz gerekir.

Giriş voltaj değerleri ...
    Vdc(max)=1.30(Vo+2.5)
    Vdc(min)=Vo+2.5

Bu değerlere uyuması halinde ısınma normal boyutlarda olacaktır.
    Biz 7805 kullanacaksak, bu hesaplara göre; girişte en az Vdc(min)=Vo+2.5 dan Vdc(min)=5+2.5 yani 7.5v olmalıdır.Max. voltaj ise Vdc(max)=1.30(Vo+2.5), Vdc(max)=1.30(5+2.5), yani 9.75 olmalıdır.
    Ancak, ayar sınırları (çıkışı) 1.2v-37v olan bu tip regülatörlerde bu formüller nasıl uygulanacak?
    Öncelikle bu regülatörler bence bu ısınma sorunundan dolayı (çıkışı) 1.2v-37v olarak tam randımanlı olarak kullanılamıyor. O halde neden yapılmışlardır? (tamamen kendi fikrimdir); hazır voltaj değerlerinin dışındaki voltajları elde etmek amaçlıdır.
    5v,8v,12v...vb. var. 7.5v,13.4v..vb.voltajları nasıl elde edeceğiz. İşte ayarlı olanlar burada işe yarıyor. Sorunsuz kullanmak için yukarıdaki formüller aynen geçerlidir.
    7.5v elde etmek için..max. giriş voltajımız Vdc(max)=1.30(7.5+2.5),~13v olmalıdır.

Bu regütörlerden amperi yüksek olanların sorunuda aynıdır. Farkları, üzerlerinden çekilebilecek akımın büyük olmasıdır. 5A olması ısınma sorununa çözüm getirmez.
    Bu tip regülatörleri ayarlı güç kaynağı olarak kullanamazmıyız? Tabikii kullanabiliriz.
    Elimizde bulunması gereken donanımların en önemlilerinden birisidir,güç kaynağı.
    Çektiğimiz akıma ve güç kaynağını kullanma süresine dikkat ederek kullanabiliriz. Bağlama süresi çok uzun olmamak kaydıyla (özellikle küçük voltajlarda) onarım işleri için denemele için...vb. amaçlarla kullanabiliriz. Bende bu regülatörlerden kullanıyorum, LM317 devreyi 12vAC ile besliyorum(giriş voltajı küçük olsun diye) çıkış olarakda~16v verebiliyor. Özel devreler hariç bu güne kadar 13v üstünde bir voltaja ihtiyacım olmadı. Çok rahatlıkla her işimi görüyor.

Isınma sorunu yok denenecek az olan ayarlı bir devre istersen LM2576-ADJ 3A Switching Regulator kullanabilirsin.
    Forumda bu konudaki BAŞLIĞI inceleyebilirsin.

Kolay gelsin
    nurim

technic

aradığım bütün cevapları yazmışsın nurim kardeş çok sağol hatırlarsan güç kaynağını ilk yaptığım da 1.22 -15v veriyor demiştim sende kullandığım trafonun orta ucunu devre bağlama demiştin24v değil 12v kullanıyosun demiştin hatılıyorsundur belki
    o zaman bir hesap yaptığımızda

w=I.v den 15/24den =0.625a veriyordu 15/12=1.25a vermesi lazım demekki devreyi ilk yaptığımda amperi daha yüksekmişti.

yani 30w lık bir trafo kullandığımda 30/12=2.5a elde edecektim tabiki ozaman regülatörü ve soğutucuyu büyütmek lazım

tekrar söylüyorum cok güzel açıklama aklımda hiç soru işareti kalmadı cok sağol böyle bilgili insanların bu sitede olması cok güzel

forum üyesi

slm arkadaslar gecenlerde yaptığım güç kaynağını forumda paylaştım yalnız amperi cok düsük
    dün 12 tane ledi paralel bağladım lm317t 15sn içinde el tınılmayacak hale geldi sonra oyuncak arabaların içindeki motoru calıştırdım aynı sekilde lm338t taktım lm317 yerine gene aynı led 20ma ceker 12 tanesi 240ma eder
    kendi kendime lm338t 3a veya 4a vermiyomu niye ısınıyo derken aklıma trafo geldi devrede kullandığım trafo 2*12v 15w (w=I.v) formülünden I cekersek I=0.625a (625ma) cıkıyor

anladımki regüle kısmına ne takarsam takayım cıkışta 0.625a verecek şimdi amperi nasıl arttırabiliriz devre semasını koydum semaya göre neyi veya neleri değiştirebilirim bu semada değişiklik yaparak 5a elde edebilirmiyiz

umarım derdimi anlatmısımdır cevaplarınızı bekliyorum
    ampri yüksek devre verdigin şemaya ekledim
    Eklenen Resimler Eklenen Resimler  

technic

7812 kullanmışsın ben ayarlı istiyorum 7812 yerine lm317t taksam ne kadar artar???
    7812 1ampere verir 2n3055 veya bd143 olabilir yaziyor ne kadar artar akım mesela

forum üyesi

7812 kullanmışsın ben ayarlı istiyorum 7812 yerine lm317t taksam ne kadar artar???
    7812 1ampere verir 2n3055 veya bd143 olabilir yaziyor ne kadar artar akım mesela
    yaptıgın devreye 2n 3055 ılave ederek istdigini yapabilirsin
    Eklenen Resimler Eklenen Resimler  

technic

peki ne kadar amper artışı olur

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)