Toplam 14 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 14 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi
    Nereden
    Amasya

Standart trafoları paralel bağlama hakkında soru

arkadaşlar ben aşağıdaki devreyi yapacam.besleme olarak elimde bulunan 4 adet 220/12v 50 watt trafo var (spot trafosu).şimdi ben bu trafoları paralel bağlasam 200 watt olmazmı eğer olursa 6 amper çekilebilir mi.bide devre için gerekli olan voltaj 18v ama trafo 12v.doğrultunca filan 16 volta çıkar bi sorun olmaz herhalde şimdiden tşk yapınca resimlerini eklerim

super Moderator
    Nereden
    MeRSiN

Arrow Ce: trafoları paralel bağlama hakkında soru

Alıntı djokan Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    arkadaşlar ben aşağıdaki devreyi yapacam.besleme olarak elimde bulunan 4 adet 220/12v 50 watt trafo var (spot trafosu).şimdi ben bu trafoları paralel bağlasam 200 watt olmazmı eğer olursa 6 amper çekilebilir mi.bide devre için gerekli olan voltaj 18v ama trafo 12v.doğrultunca filan 16 volta çıkar bi sorun olmaz herhalde şimdiden tşk yapınca resimlerini eklerim

trafoları paralel bağlayabilirsin, bu sayede 4 trafo X 50 watt = 200 watt yapar. besleme gerilimini 12 Volt sayarsak 200w/12v=16 A eder ama bahsettiğin gibi köprü diyottan geçip filtre edilince 12X1,41=16,92 volta falan çıkar yeniden akım hesabı yapacak olursak 200w/16,92v= 11 amper civarı akım çekebilirsin
    | єхтяємє ѕσυη∂™ | נвℓ тєαм |

forum üyesi
    Nereden
    Amasya

Standart Ce: trafoları paralel bağlama hakkında soru

çok sağol yardımın için bu işin profesyonelisin.seni kendi forumundan tanıyorum yaptığın devreleri çok beğeniyorum

moderatör

tarfolar her nekadar aynı güçte olsalarda 0.xxx voltaj farkı olma ihtimali var. bu yüzden önce her trafoyu köprüyle doğrultup sonra paralel bağlarsan daha sağlıklı olur.

super Moderator
    Nereden
    MeRSiN

Arrow Ce: trafoları paralel bağlama hakkında soru

Alıntı ahmet_zxc Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    tarfolar her nekadar aynı güçte olsalarda 0.xxx voltaj farkı olma ihtimali var. bu yüzden önce her trafoyu köprüyle doğrultup sonra paralel bağlarsan daha sağlıklı olur.
    ahmet haklısın fakat her trafoyu doğrultup filtre etmek kullandığımız malzemenin iki katı kadar malzeme sarf etmek demek

eğer her trafonun gücü aynı ise pek bi sorun çıkaracağını zannetmiyorum... (ki aynıymış)
    | єхтяємє ѕσυη∂™ | נвℓ тєαм |

özel üye
    Nereden
    kırşehir

işte elektrobilim sitesinin bu özelliğini seviyorum gerçekten bilgi paylaşımı harika bu konuda da bilgilendirdiğiğiniz için teşekkürler

moderatör

sadece doğrultma yapmanız yeterli. filtrelemeyi en sonda yaparsınız.
    mesela herbiri 1 amper veren 4 tarfonuz olsun. 4 amper diyot takmak yerine 4001 kullanmanız yeterli olacak. bu şekilde yapmak en garanti iştir.
    aynı zamanda belli limitler içinde ısınma problemleri ortadan kalkacak.

forum üyesi

Standart Cevap: trafoları paralel bağlama hakkında soru

Sevgili arkadaşlar iyi güzelde acvoltu 12 olan bir trafoyu doğrultunca 1/41 hesabı ile 16.92 olacak birde buna regüle eklenecek peki sizce bu sistemde bir yanlışlık yokmu arkadaşın gereksinimi olan 18 volt 16.92 olarak uygulanılacak ordan bir yetersizlik var birde bu besleme devresi aradaki açıklıkyüzünden yüke binecek ve besleme voltajı düşecek YANİ ÇOKME OLACAK şimdi diyebilirsinizki arada regüle var tamam okey ama gereken voltajın altında bir uygulama yapılacağı için bütün yük regüle transistörlerine binecek ve ortaya aşırı ısınma çıkacak benim bir fikrim var

trafoları 2 + 2 seri bağlayıp doğrultup2 adet 24 volt elde etsek ve 2 adet 24 voltu paralel yapsak 24 volt 100 watt bi kaynak elde etsek ( gereken amp 6 olduğu için rahatlıkla karşılayacak ) daha sonra zenner diot kullanarak 18 volt elde etsek bu 18 voltu 3 adet paralel bağlanmış mj 2055 in beyzlerine girsek tr lerin emeterlerine +24 volt verip kollektörlerinden zehir gibi 18 volt alsak nasıl olur ( ben devreyi es geçtim sonuç için anlattım hem voltaj sabit hemde çökme yaşanmaz) SAYGILAR BANDIRMADAN

forum üyesi

herkese selam
    aynı fazda oldukları için sorun olmaz ama çıkış voltajları hele ki halojen lamba trafolarında farklı olduğu için trafolar birbirini beslemeye başlar ve aşırı güç kaybı olur.

forum üyesi

ya allah aşkına bi keredemantıklı cvp yazılsın şu foruma trafo laar nasıl birbirini besler bu nedemek hiç hayatında simetrik çıkışlı trafo kullanmadınmı teoriktedede geçerli kural bu trafo çıkışlarını seri yaparsın simetrik olur 2 ucu kullanıp 24 vac alırsın orta uç kullanırsan 2x 12 alırsın lütfen mantıklı cvp yazalım ben kendi trafolarımı kendim sardırıyorum

----------

okadar cvp yazdım üşenmeden bir teşekkür bile yok hakkımız bu demekki

forum üyesi

değerli amfidehası kardeşim
    ben 53 yaşında elektronik elektronik mühendisi bir ağabeyinim.
    buranın forum olması saygısızlık yapmanı gerektirmez.
    1- simetrik çıkışlı bir trafoyu heryerde sardırabilir ve kullanabilirsin ama amfi devresinde kullanıyorsan sarımda en çok dikkat etmen gereken konu iki sargının aynı anda sarılıp daha sonra bağlantı yapılmasıdır. önce birini sonra diğerini sararsan iki sargı arasında tel boyu olarak meydana gelen fark gerilim farkına bakır kaybı farkına dolayısı ile amfinde çıkışta harmonik oluşamsına ve vınıltıya neden olur. sende vınıltıyı filtre etmek için taklalar atarsın.
    2- ayrıca benim verdiğim örnek senin ilk sorunda sorduğun trafoların paralel bağlanması ile ilgili. Mesela 9 V pil ile 1.5 V pili paralel bağlarsan ne olur sence? akımları teorik olarak artar belki ama 9 V batarya 1.5 volt pili beslediği için çıkışta 1.5 Volttan biraz fazla gerilim görürsün ama 1.5 voltluk pil 9 V ile beslenir ve çıkışı 1.5 V göstermek için çalışır. Devre teorisi dersi okuyanlar bunu bilir.
    Umarım yaralı olabilmişimdir.
    Hepinize sevgiler saygılar

----------

değerli amfidehası kardeşim
    ben 53 yaşında elektronik elektronik mühendisi bir ağabeyinim.
    buranın forum olması saygısızlık yapmanı gerektirmez.
    1- simetrik çıkışlı bir trafoyu heryerde sardırabilir ve kullanabilirsin ama amfi devresinde kullanıyorsan sarımda en çok dikkat etmen gereken konu iki sargının aynı anda sarılıp daha sonra bağlantı yapılmasıdır. önce birini sonra diğerini sararsan iki sargı arasında tel boyu olarak meydana gelen fark gerilim farkına bakır kaybı farkına dolayısı ile amfinde çıkışta harmonik oluşamsına ve vınıltıya neden olur. sende vınıltıyı filtre etmek için taklalar atarsın.
    2- ayrıca benim verdiğim örnek senin ilk sorunda sorduğun trafoların paralel bağlanması ile ilgili. Mesela 9 V pil ile 1.5 V pili paralel bağlarsan ne olur sence? akımları teorik olarak artar belki ama 9 V batarya 1.5 volt pili beslediği için çıkışta 1.5 Volttan biraz fazla gerilim görürsün ama 1.5 voltluk pil 9 V ile beslenir ve çıkışı 1.5 V göstermek için çalışır. Devre teorisi dersi okuyanlar bunu bilir.
    Umarım yararlı olabilmişimdir.
    Hepinize sevgiler saygılar

forum üyesi

bak ya tamam sevgili mühendisim biz trafolardan bahsediyoruz siz pil ile örnek veriyorsunuz sonrada saygısızlık bunun adı oluyor peki siz durgun enerji ile akışkan enerji die bir şey duymadınızmı sizin bahsettiğiniz besleme ancak trafolardan birisi arza yaparsa veyahut voltaj farklı olursa ozaman nükseder yanlış anlamayın ama ben çekirdekten yetiştim 20 yıldır sektördeyim ve her soruya cvp ım vardır sizede saygım vardır ama verdiğiniz cvbı birkere daha okurmusunuz burada aslolan trafolar peki 2 adet 9 vdc pili seri veya paralel bağlayamazmıyız hatırlatayım trafoların birbirini beslemesi için ac paralel bağlı olması gerekir dalga boyları ve frekansı asla birbirine denk olmayacağı için güç kaybı olur saygılar bandırmadan

forum üyesi

sevgili amfidehası
    istediğin kadar pili seri bağlayabilirsin sorun yok
    aynı fazda ise istediğin kadar trafoyuda paralel bağlayabilirsin
    ber örnek kolay anlaşılsın diye pili örnek verdim
    aynı fazda (aynı dalga boyunda !!) 12 volt çıkışı olan trafo ile 12.2 volt çıkışı olan trafoyu paralel bağlayabilirmisin? bağlarsan ne olacağını anlatmaya çalıştım. bunları doğru akıma çevirdikten sonra paralel bağlarsan da aynı problemle karşılaşırsın yada karşılaşmamak için taklalar atmaya çalışırsın yada bana ne bunlardan diyerek keyfine bakarsın. Sana hayatta başarılar diliyorum.

----------

sevgili amfidehası
    istediğin kadar pili seri bağlayabilirsin sorun yok
    aynı fazda ise istediğin kadar trafoyuda paralel bağlayabilirsin
    ber örnek kolay anlaşılsın diye pili örnek verdim
    aynı fazda (aynı dalga boyunda !!) 12 volt çıkışı olan trafo ile 12.2 volt çıkışı olan trafoyu paralel bağlayabilirmisin? bağlarsan ne olacağını anlatmaya çalıştım. bunları doğru akıma çevirdikten sonra paralel bağlarsan da aynı problemle karşılaşırsın yada karşılaşmamak için taklalar atmaya çalışırsın yada bana ne bunlardan diyerek keyfine bakarsın. Sana hayatta başarılar diliyorum.

forum üyesi

ustacım ben paralel bağlayın demedimki iki iki seri bağlayıp doğrultup paralel bağlayın sonra regüle edin dedim

----------

diot olduğu içinde geri besleme olmayacak

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)