Toplam 9 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 9 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi
    Nereden
    ANKARA

Standart 24 Volt To 12 Volt

Üstadlar Ben 24 VOLT Akü sistemi olan bir arabada 12 Volt 7 Amper Güç verecek bir regülatör sistemi yapmak istedim.Böyle bir şema çizdim ve uyguladım yanlız Bdx 53 ler Eşit ısınmasi gerekirken yükte tam tersine sondaki 3 . transistör aşiri derecede ısınıyor digerlerinde bir numara yok yük dirençlerini birde emiter e atıp denedim sorun gene aynı Sizce daha Başka nasıl bir düzen oluşturabilirim küçük bir şey yapmak istiyorum .Üstadlarimdan öneriler bekliyorum.Herkeze İyi Çalişmalar.Bu arada ben bu Convertırı araç zenonunda kullanacagım 24 voltluk zenonlar çok pahalı oldugu için böyle bir yol izlemeyi düşündüm Zenona ilk voltajı verdigimde 5.2 amper çekiyor 20-25 sn sonra 3.47 ampere felan düşüyor...
    Konu FANCY tarafından (03.Aralık.2011 Saat 07:16 ) değiştirilmiştir.

TABELA PANEL AYDINLATMA
    Nereden
    MALATYA

Standart Cevap: 24 Volt To 12 Volt

Yaşar abi başka yöntemlerde var.
    Mesala 7812 kullanıp çıkışına transistör ekleyip akımını yükseltebilirsin.7812 iyidir voltajı sabit bir değerde verir.
    İstersen lm338 kullan bu transistör zaten tek başına 5 amper çekebilirsin.
    Bu devredede bdxlerin yerine mosfet kullan mosfetlerin iç dirençleri düşük olduğundan çok az ısınır bjt transistörlere göre.
    Sen gül olda;Uğruna ötmeyen Bülbül utansın.Hz Mevlana(k.s)

forum üyesi
    Nereden
    ANKARA

Yasin mosfette kullandım zenonu çalıştırınca 1-2 dakka sonra sogutucu el degmıcek sekılde ısınıyor Lm317 7812 gibi farkı yok ama anlamadıgım tek nokta bdx 53 ler güçlü ve darlington nıye bu kadar ısınıyor

Emektar Konyalı
    Nereden
    Gonya

Alıntı inönülü Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bu devredede bdxlerin yerine mosfet kullan mosfetlerin iç dirençleri düşük olduğundan çok az ısınır bjt transistörlere göre.
    mosfetleri nasıl bağlamamız gerekiyor 7812ye anlatırsanız çok güzel olur.

Allah hepimize mühendis olmayı nasib etsin
    By : Seyit Ali Yiğit

forum üyesi

eğer yüksek akım çekilen bir devre ise naparsanız yapın transistor veya fetler ısınır.
    mc 34063 diye bir anahtarlamalı eleman var onun çıkşına uygun güçte bir transistor eklerseniz istediğiniz gücü daha az ısı ile elde edebilirsiniz.datasheet inde uygun bağlantı mevcuttu.indirip bakabilirsiniz

mc34063 ucuz bir elemandır.

Emektar Konyalı
    Nereden
    Gonya

mosfetlerin güç kaynaklarına nasıl bağlandığını öğrenmek istiyorum sadece daha önce konu açtım konuların altına soru sordum kimse cevap bile yazmadı. ya biliyorlarda söylemiyorlar yada bilmedikleri için söylemiyorlar. mesela bi 7812nin çıkışına mosfet bağlayıp akımı arttırmak istiyorum. bunu 3055 gibi güç transistörleriylede yapabilirim ama mosfetler bu işi daha iyi yapıyor.

forum üyesi

mosfetleri aynı transistörmüş gibi kullanırsan onlarda ısınır farketmez.belki bjt ye göre bir miktar daha ısınır iç direnci düşük olduğundan.

mosfetlerin sürülme şekli biraz karışık bjt gibi kullanmayı düşünürsen tam olarak nasıl sürülür bilmiyorum.fakat anahtarlamalı olarak sürülürken gate ucu source göre +12 volt ile beslenirse drain-source kanalı en iyi şekilde açılır ve en iyi iletimi verir.sürme frekansı arttıkça gate in çekeceği akım artar.

fakat sabit bir gerilim ile sürülürken gate nerdeyse hiç akım çekmez.(gate in akım çekmemesi drain-soruce kanalından akım çekilmeyecek demek değildir yani mosfet yinede ısınır)bu durumdaki drain-source karakteristiği nasıl olur bilemiyom.hiç böyle kullanmadım.

mosfetlerin sürülmesi bjt den farklı değildir tek dikkat edilmesi gereken şey gate ucunu source göre polarmalandırmak gerekir.fakat az önce belittiğim gibi hiç böyle kullanmadım kullanıldığınıda görmedim.mosfetleri hep voltaj kontrollü tristormüş gibi düşünürüm.

Emektar Konyalı
    Nereden
    Gonya

bi şema üzerinde gösterirseniz çok sevinirim. verdiğiniz bilgiler için tşk. ama gerçekten anlamıyorum

forum üyesi
    Nereden
    Isparta

Böyle yüksek amper(7A)ve voltaj farkı çok olan seri regüle devrelerinde çok fazla transistör güç tüketimi olur.Bu devre yerine size SMPS trafolu bir devre tavsiye ederim.
    Ayrıca,seri regüle devrelerinde mosfet kullanılmaz.Çünkü mosfet böyle devrelerde en çok gerilim kayıplı(4V)çalışan elemandır.Fark 4 Volt mosfetlerde ısı olarak harcanır.Yani seri regüle devrelerinde transistör tercih edilmeli.Ama en kayıpsız yani verimli çalışanı SMPS devreleriyle yapmaktır.Kolay gelsin.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)