konu başlığım eşarbını yan bağlama gibi oldu ama neyse
elimdeki mevcut 2X32 volt 400 watt lık trafomu LM entegreleri vasıtasıyla 12 V DC ye düşüreceğim. LM ler en fazla 1-2 amper basabildiği için çıkışına TIP serisi yada 2N3055 gibi transistörleri paralel bağlayarak gücü arttırmak istiyorum. Bununla ilgili çok basit bir şema vardı ama aranınca bulunmuyor biliyorsunuz
bahsettiğim şema arşivinizde mevcutsa upload ederseniz sevinirim...
| єхтяємє ѕσυη∂™ | נвℓ тєαм |
üstad şu şekilde olabilir.
@serhat
@lock
bahsettiğim şemalar bunlar değil arkadaşlar...
bence aradığınız şekil bu olsa gerek![]()
bacanak aradığın şema 78xx serisi entegrelerin datasheetinde var. devre pnp transistör ile yapılıyor orda tek transistörle yapılmış şeması var istersen sen ordaki transistöre paralel olarak istediğin kadar pnp transistör ekleyebilirsin ekleme yaparken tek dikkat edeceğin şey her transistörün emiterine 0,1r 11w direnç bağlayacaksın. yanlız şöyle bir durum var 2x36v olan trafo dc ye çevirince 50vdc oluyor sende 50 yi 12 ye düşüreceksin yani bu demek oluyorki elde edeceğin ısı ile odayıda ısıtabilirsin. ayrıca böyle bir düşürme yöntemi ile 300w ısı ! 100w 12v gücündede bir çıkış elde edebilirsin. bence piyasadaki hazır 2x12v 120w trafolardan al daha iyi...
hasan benim anlatmak istediğimi anlamadın sanırım. elimde 400 watt lık bi trafo var 2X32 V olarak, bana gereken voltaj simetrik besleme voltajı ve aynı trafodan 15-20 amperlik 12 V voltajı. simetrik beslemeyi trafodan çıkıp alabilirim zaten. diğer 12 voltu ise yine kapasitelerden çıkan +40 volt alternansını lm 317 gibi regüle entegreleriyle 12 volta indirgeyip çıkış akımını arttırabilmek. bildiğimiz gibi lm lerin çıkış akımı 1-2 A akımı geçmez bu yüzden çıkışına paralel bağlı transistörler eklemeyi düşünüyorum tip serisi yada 2N3055 gibi
çok iyi hatırlıyorum bir ara sen transistörleri paralel bağlamayla ilgili böyle bi şema vermiştin ama bulamadım hiç bi yerde...
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)