Toplam 15 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 15 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    moderatör

Standart geri beslemeli motor sürücü lazım

arkadaşlar ben cny 70 ile bir devir sayıcı devresi yapmışım bu devre kullanılarak yada başka bir sayıcı devre kullanılarak ve bu devreye ek olarak bir dc motor sürücü devresi ekleyerek mesela sisteme 100 devir değeri girdiğim zaman devir sayıcı devresi motor sürücüye 100 devir yaptıracak kadar sinyal gönderse 100 devirden fazla olunca sinyali kıssa 100 devirin altına inince sinyali artırsa...
    böyle bir devre yapmak istiyorum. dc motor 3-5 amper olsa yeter

özel üye
    Nereden
    kırşehir

Standart Ce: geri beslemeli motor sürücü lazım

vallla arkadaşım ben senin bu dediğin işlemi asenkron motor ile yapıyorum fakat asenkron motora bağlı bir telemekanqu marka altivar 31 sürücüsü ile yapmaktayım dc motor derken teyip motorlarından mı bah sediyorsun yoksa endüstride kullanılan büyük çaplı dc motorlardan okunuyu tam olarak anlayamadım ama dediğim gibi bu işlemi dc motor ile değil de asenkron motor ile yaparsan ve bu sürücüyü kullanırsan istediğin paramaetreler ile oynayıp sürücüye bağlayacağın basit bir pot ile oynama yaparak tan istediğin ayarları sağlaya bilirsin kolay gelsin iyi çalışmalar..

moderatör

hayır ben sürücü kullanmak istemiyorum. pic ile yapmak istiyorum tam olarak teyp motoru değil ama 12v ile çalışan 5-10 amperlik motorlar.

özel üye
    Nereden
    kırşehir

12 v luk bir motor ise bu sistemde sadece motora uygulayacağın dc voltaj değerini değiştirerek devir ayarı yapa bilirsin eğer bu işlemi pic ile yapacaksan pwm kullanmayı düşünme direk olarak DAC ler ile yapmayı dene piyasada rahatlıkla bulabileceğin DAC0808 entegresi var bu DAC 8 bitlik bir DAC 0 ile 255 kademe arsı ayarlaya bilirsin analog sinyal vermeye yarar eğer daha detaylı bilgi istersen senin için bu konu hakkında ön bilgi olması için bişeyler hazırlaya bilirim kolay gelsin iyi çalışmalar...

moderatör

motoru farklı voltajda çalıştırmak motorun ömrünü yiyor, ayrıca motorun güçten düşmemesi gerekiyor voltla oynayınca motor biryerde mutlaka takılıp kalıyor.
    benim yapmak istediğim tam olarak şu;
    benim elimde bir devir ölçer var pbp da yazılmış programıda mevcut bu sitede cny70 ile devir ölçümü başlığı altında yayınladım, bu sisteme bir motor sürücü devresi ekleyip butonlarla motorda kaç devir istiyosam bunu girip, eğer motorun devri çok ise sinyal kısılacak az ise sinyal açılacak şekilde bir dizayn gerekli.

özel üye
    Nereden
    kırşehir

güzel bir şeye benziyor ben bu iş için biraz kafa yorayım çünkü bu işi biraz daha geliştirirsek benim açımdan bişeyler öğrenmek için fayadalı olacağına inanıyorum şu anda böle bir işlemi nasıl yapa bileceğimi araştırmaktayım eğer sizde bu devrenin çözümünü bula bilriseniz bu formda paylaşın lütfen..

moderatör

ilginiz için teşekkürler. devrenin çözümünden kastınız nedir acaba açıklayabilirseniz hemen halledeyim

özel üye
    Nereden
    kırşehir

sizin bu arayışta olduğunuz çalışma projesinden bahsediyorum eğerki bir sonuca ulaşırsanız lütfen benimlede paylaşın.

moderatör

valla kardeş bir sonuca ulaşırsam tabiki burada yayınlarım ancak açık konuşmak gerekirse çokta ümitli değilim. bu iş artık benim için olsada olur olmasada olur babından bişey. yapabilirsen yap mutlaka çok çok kimselere faydası dokunur ama sadece benim içinse boşuna uğraşma.

***Site Kurucusu***
    Nereden
    Mersin

peki aynı sistemde ac motorların kontorulu içinde olurmu ?

özel üye
    Nereden
    kırşehir

ben bu işi kendimi geliştirmek amacı ile yapmayı düşünüyorum zaten ama zevkli bir uğraş olacağından eminim.
    Elektrobilim arkadaşım bu işi AC motorlarda kullana bileceğini sanmam ama eğer asenkron motor devri ile oynamak istiyorsan servo motor kadar hasas bir çözüm alamasın ama meraklısına söleyim eğerki asenkron motorun hızı ile oynamak isteyen olursa Telemekanik altivar 31 modelli 1.1 KW lık hız kontrol cihazı var diğerler markalardan farklı özellikte ben çalıştığım firmada bunu kullanıyorum fiyatı 500 ytl kadar olması lazım parametrelerden istediğin gibi programlama yapa bilirsin...
    bu bilgiyi meraklısına verdim eğer sorusu olan olursa bu konuda seve seve yardımcı olurum.ç

moderatör

eğer geri besleme olayını çözebilirsek geriye kalan şey motor sürücü oluyor. yani eğer bu sistem dc motor sürücüyle çalıştırılırsa ac motor sürücüylede çalıştırılabilir yani tabiki ac yede uygulanabilir.

forum üyesi

arkadaşlar, dc moto hız kontrolü için gerilimiyle oynamamız gereklidir. Gerilimle oynayarak gücü düşeceği aşikardır. 12 5 amp bir motorda uyarma işlemi sabit mıknatıslar ile sağlandığından gerilimle oynamaktan başka çare göremiyorum , ancak daha büyük motorlarda motorun uyarması ve gerilimiylede oynayarak motorun momentini düşürmeden hız ayarı yapılabilir...

forum üyesi

Standart Cevap: geri beslemeli motor sürücü lazım

bunu bir pot ile yapamazmıyız acaba
    [line]
    Konu yasintekin tarafından (14.Mart.2009 Saat 20:35 ) değiştirilmiştir. Sebep: Otomatik mesaj birleştirme

BoZvE eeM
    Nereden
    denizli-konya

Standart Cevap: geri beslemeli motor sürücü lazım

anlaşılan geri beslemeli bir sürücü yapmak istiyorsun ve geri beslemeden gelen bilgiye göre motorun hızını ayarlamayı planlıyorsun bu benim projem şu an uğraşıyorum üzerinde biterse yayınlarım burada motorun hızını bi ölçebilsem ( ccs c kullanarak ) sorun bitmiş olacak aslında
    imza atamıyorum parmak bassam olur mu?

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)