Toplam 5 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 5 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi

Standart DC motor stopper, DC motor control

merhaba arkadaşlar,
    sistemimde kullanacağım DC motor perman. yaklaşık 500 watt lık 24 VDC bir motor.. motor bir diski döndürüp 30-40 metre kadar yol yapmasını ( çelik halatla karşı taraftaki diğer diske nakil) sağlıyor. sorunum şu; motor veya sistem yolu bitirdiğinde ona sistemi durdurmasını sağlamak istiyorum.. normal motor akımı 20 A civarında, kalkıştaki akım 90A seviyesinde, motorun zorlanmaya başladığı anda örneğin 25-30 A gibi bir değere geldiğinde motoru durdurmak istiyorum.. elverişsiz ortam gereği herhangi bir kablo veya sensör kullanamıyorum.. mekanik olarak "tork sınırlayıcı" elemanlar mevcut ama bunlar çok pahalı ve ancak sipariş üzerine yurt dışından ithal ediliyorlar.. piyasadaki DC akım sınırlama rölesi kullanmayı düşündüm( beslemesi 24 VDC olan) fakat girişteki akımı düşürmek için uygun DC akım trafosu bulamıyorum, şönt bağlanması gündeme geldi ama bu sefer de aşırı akım rölelerinin girişlerinde problem çıkıyor, şönt bağlanmaya uygun olmuyolar.. bildiğim kadarıyla DC akım için akım trafosu yok sanırım.. birinci tercihim böyle bir akım trafosu varsa aşırı akım rölesi alıp kullanmak istiyorum, böylece akım yükselmeye başladığı andan itibaren örneğin 1 sn geçiktirip ( kalkış akımını elime etmek için) sistemi durdurabilirim.. ya da böyle bir akım trfosu yoksa bu sorunu nasıl çözebilirim, yardımcı olursanız sevinirim..

----------

arkadaşlar konu ile bilgisi olan hiç kimse yok mu??

özel üye

Standart Cevap: DC motor stopper, DC motor control

Hiçbir Kesici Eleman Kullanma Şansın Yok ise zamanı ölçü cetveli olarak kullanabilirsin örnek olarak http://www.elektrobilim.org/forum/showthread.php?t=5667 böyle bir çalışmam olmuştu fikir verebilir..

forum üyesi

illakarşıyadayanıpsıkışıpaşırıakımçekincemidurdurmakgerekiyorkarşıyavardığınıalgılayacakbirşeyleryap....

forum üyesi

zamanı parametre olarak kullanamıyorum.. çünkü sistem çalışırken kullanıcı vaz geçip ters yönde çalıştırma yapabiliyor... yani zaman belirsiz kalıyor.. hiç bir şekilde bir kabloya bağlı sensör de kullanma şansım yok.. müdahale edebileceğim tek nokta motorun zorlanması durumu.. ben de bu zorlanmanın getirdiği akım artışını kullanmak istiyorum... dediğim gibi torque limiter dedikleri tork sınırlayıcı mekanik sistemler var bu iş için ama inanılmaz pahalı ve sadece sipariş üzerine getiriliyor..bunu bir şekilde akım ile çözmeliyim.. yardımlarınıza şimdiden teşekkürler...

özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

akım ölçen pic veya entegre felan vardır mutlaka
    Benden bu kadar. Saygının olmadığı yerde yokum.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)