Toplam 7 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 7 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    Electronic Programmer
    Nereden
    İZMİR

Standart Ses Komutları ile PC ve Cihaz Kontrolü

Merhabalar;

Oturduğunuz yerden SES Komutları ile hem bilgisayarı hem de cihazlarınızı kontrol etmek istemez misiniz?

Hepimiz oturduğumuz yerden konuşarak pc yi yada cihazları kontrol etmek isteriz. Bu iş Bilgisayarda SPEECH teknolojisi ile yapılmaktadır. İnsan sesini ayırt ederek ağızdan çıkan metni çevirip komut listesindeki metinlerle karşılaştırılıyor. Böylece istediğimiz komutları tanımlayıp, istediğimiz eylemleri yaptırabiliyoruz.

Bu uygulamamda Ses Komutları ile 16 çıkış kontrol edilmektedir. Bunun için bilgisayarı kullanmak zorunda kaldım. Aslında SPEECH teknolojisi entegreler ile de yapılmakta ama malesef zor bulunan şemalar ve entegrelerdir. Böylece SPEECH işlemi için hiç uğraşmadım, hazır bulunan GVZ KomutAnlar programını kullandım.
    Bu programın gerçektende Türkçe ses tanıma özelliği çok iyidir. Siz sadece karşılaştırılacak metni yazmanız yeterlidir. Söyleyen kim olursa olsun program metni anında algılıyor ve çözüyor.
    Devre kontrolünü ise, VB de yazdığım program ile sağlanmaktadır. Yani GVZ komutanlar programı ile yazdığım programı çalıştırarak devreye komut gönderiyorum böylece istenilen pinler 1 yada 0 yapılıyor. Devreyi 18F4550 tasarlayarak USB üzerinden haberleştirdim. Çünkü programın açılıp hızlı bir şekilde devreye bilgi gönderilmesi gerekiyor. 18F4550 nin PortB ve PortD yi kullanarak toplam 16 çıkış kullandım. Bu çıkışlara siz role yada kontrol etmek istediğiniz cihazları bağlayabilirsiniz. Devreyi USB ye taktığınızda HID aygıt olarak tanıyacak ve sürücü istemeyecektir.

Programların Kullanımı.

1. İlk önce Rar ın içindeki Ses ile Kontrol dizinini C:\ nin içine kopyalayın.
      Bu işlem yazdığım programı GVZ komutanlar aracı ile açmasını sağlamak için
    2. Daha sonra GVZ KomutAnlar programları kurunuz.
    3. Rarın içindeki settings.arch dosyasını "C:\Program Files\GVZ\GVZ Komut Anlar" içine kopyalayın (üzerine kopyalayın)
      Bu işlem, daha önce oluşturmuş olduğum 32 komutun hazır olması için
    4. GVZ Komutanlar programını açın ve sol tarafta Ses ile Kontrol bölümünde toplam 32 komut olacaktır.

Program kurulum işlemleri bu kadar.
    Artık devreyi bağladıktan sonra mikrofona komutları söylemek yeterlidir. Komutlardan da görüldüğü gibi toplam 32 komut ekledim. Yani 16 çıkışı AÇ ve KAPAT olarak düşünürsek 32 komut oluyor. Burada ben komut okunuşlarına çıkış x aç / kapat gibi bir metin ekledim siz bu okunuşları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Burada tek önemli nokta C:\ nin içindeki ses ile kontrol programı çalıştırıldığında giden parametrelerdir. Tırnak içinde program yolu ve arından boşluk bıraktıktan sonra 2 basamaklı çıkış numarası ve ardında - karekteri girilir ve onun ardından da 1 yada 0 yazılır. Örnek;
    Çıkış 8 aç: "C:\Ses ile Kontrol\SesileKontrol.EXE" 08-1
    Çıkış 12 kapat: "C:\Ses ile Kontrol\SesileKontrol.EXE" 12-0
    Bu formatın dışında parametre girilirse Hatalı komut mesajı alınır, Aynı şekilde direkt sesilekontrol.exe çalıştırılırsa parametre olmayacağı için yine bu mesaj alınır.

Çıkış 1 ile 8 PORTB, Çıkış 9 ile 16 ise PORTD dir. Komutu söylediğiniz andan itibaren GVZ komutanlar programı sesilekontrol programını çalıştırarak devreye data gönderecektir. Eğer devre takılı değil ise USB bağlantısı yok mesajı alınır.

Devreyi EasyPIC de kurup çalıştırdığım için PCB dosyası yoktur.

Bu sistem ilerde geliştirilip belirli noktalara mikrofon yerleştirilerek bir mixer ile bilgisayarın ses girişine aktarıldığında, merkezi bir ses komut kontrolü yapmış olursunuz. Tabi sürekli PC açık kalması gerekecektir.

Programı ve Devre Şeması
    Konu PICMAN tarafından (09.Haziran.2009 Saat 15:45 ) değiştirilmiştir.
    Umut KAZANÇ
    www.DigitalRuh.com

Super Moderatör
    Nereden
    By Bosphorus (İSTANBUL)

Standart Cevap: Ses Komutları ile PC ve Cihaz Kontrolü

kardeş seni tebrik ediyorum. her geçen gün kendini daha da geliştirip kullanışlı programlar üretiyorsun! umarım çok daha iyilerini yaparsın

yildizelektronik
    misafir

Gerçekten yararlı bir paylaşım olmuş.Başarılarının devamını dilerim umut.İyi çalışmalar.

Super Moderatör
    Nereden
    By Bosphorus (İSTANBUL)

konu biraz gölgede kalmış sanki..

Electronic Programmer
    Nereden
    İZMİR

Ewet
    Farklı ve değişik uygulama olmasına rağmen...
    Umut KAZANÇ
    www.DigitalRuh.com

forum üyesi

Evet emeklerinizin boşa gitmediği kanısındayım harika bir proje olmuş.
    Bu pic18f4550 için programı hangi derleyici ve hangi dilde yazdığınızı sormamda bir sakınca yoktur umarım çünki bende bir proje hazırlıyorum 18f4550 ile ve ben dil olarak proton basic i seçtim de sizin ne kullandığınızı merak ettim

Electronic Programmer
    Nereden
    İZMİR

Teşekkürler;

Programı PROTON ile yazdım. Protunun EASYHID eklentisi sayesinde USB HID aygıt olarak pc de haberleştirebiliyorum.
    http://www.elektrobilim.org/forum/showthread.php?t=1810
    Bu linkte easyhid kullanımını ve nasıl yapıldığını anlattım.
    Umut KAZANÇ
    www.DigitalRuh.com

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)