en iyisi forumdan bir arkadaşta soruyordu saolun
Bu çok Basit devreyi Çok fazla istekte bulunulmasından dolayı veriyorum.
Kod:'**************************************************************** '* Name : UNTITLED.BAS * '* Author : [DURSUNCANTEKNIK] * '* Notice : Copyright (c) 2009 [LED LAMBA ÇALIŞMASI] * '* : All Rights Reserved * '* Date : 10.12.2009 * '* Version : 1.0 * '* Notes : * '* : * '**************************************************************** @ DEVICE pic16F628 'işlemci 16F628 @ DEVICE pic16F628, WDT_ON 'Watch Dog timer açık @ DEVICE pic16F628, PWRT_ON 'Power on timer açık @ DEVICE pic16F628, PROTECT_ON 'Kod Protek kapalı @ DEVICE pic16F628, MCLR_off 'MCLR pini kullanılMIYOR. @ DEVICE pic16F628, INTRC_OSC_NOCLKOUT 'Dahili osilatör kullanılacak CMCON=7 OPTION_REG.7=1 TRISA=%11111111 TRISB=%00000000 PORTA=0 PORTB=0 symbol LED1 = PORTB.0 SYMBOL LED2 = PORTB.1 BASLA: '''''sağ LEDLER'''' HIGH LED1 PAUSE 50 LOW LED1 PAUSE 50 HIGH LED1 PAUSE 50 LOW LED1 PAUSE 50 HIGH LED1 pause 50 low led1 '''''''sol LEDLER''''' HIGH LED2 PAUSE 50 LOW LED2 PAUSE 50 HIGH LED2 PAUSE 50 LOW LED2 PAUSE 50 HIGH LED2 pause 50 low led2 GOTO BASLA END
en iyisi forumdan bir arkadaşta soruyordu saolun
hocam 1 port 6 tane led sürebilir mi sağlıklı olur mu?
Bu sadece mantık yürütmek için yapıldı.Tabiki bukadar bir iş için 16F628 kullanılmaz
Bu 12F675 ile yapılmalı vede ledler transistör ile sürülmelidir bence.
Kod:TRISIO=%000000 GPIO=0 CMCON=7 ANSEL=0 symbol LED1 = GPIO.0 SYMBOL LED2 = GPIO.1 BASLA: '''''sağ LEDLER'''' HIGH LED1 PAUSE 50 LOW LED1 PAUSE 50 HIGH LED1 PAUSE 50 LOW LED1 PAUSE 50 HIGH LED1 pause 50 low led1 '''''''sol LEDLER''''' HIGH LED2 PAUSE 50 LOW LED2 PAUSE 50 HIGH LED2 PAUSE 50 LOW LED2 PAUSE 50 HIGH LED2 pause 50 low led2 GOTO BASLA END![]()
Hocam ben bu devreyi yapacağım.Fakat Pic PRogramlama ile ilgili bir bilgim yok hangi programla yazmalıyım elimde pic programlayıcı var com port ile yüklenebiliyor.Ve basit bişiy.Bu Devre ile 16f675 i programlayabilirmiyim.Yazabilirsem nasıl yazabilirim tek sorunum pici programlamak .Ve ledler konusunda bende şerit led var 12 volt ile çalışıyor.Bunu dirençsiz direk transistörlere bağlasam olr mu ?
----------
hocam burada verdiğiniz hex kodunu pice attım.Fakat hangi bacağa kaç voltvereceğimki yansın bu meret ayrıca ben 2 led kullanacağım bunlar 12 volt direk bağlamam yeterlimidir..
Merhaba
Güzel Arkadaşım Anladığım Kadarıyla PIC lerle pek aran yok şimdi nerden başlasam neyi anlatsam bilemiyorum ama inan biraz araştırman sonucu bunuda çözeceksin ve kendi çabalarınla yaptığın ve başardığında alacağın zevki ben tahmin edebiliyorum.
SAYGILAR BAŞARILAR.
@dursuncanteknik;
hocam konuyla alakası yok ama size ait bi proje dosyasında ;F_s_M nickini gördüm.
size mi ait bu yoksa ben mi yanlış gördüm.
hakkınızı helal edin ama kafama takıldı.;F_s_M arkadaşın hazırladığı birçok programı kullanmıştım bi aralar.özellikle multiboot cd/dvd sistemlerinde..
Hocam benim picle dediğniz gibi aram yok fakat bana şunu diyebilirsiniz.Öğrendimki 16f628in 5 numaralı bacağına 5 volt verilecek bunuda 7805 ile yapabiliyoruz.Bu devre üzerinde benim bağlamam gereken yerler neresi mesela devre üzerindeanahtar var mı? ledleri transistörle mi sürmeliyim kaç volt çıkışı var ledi bağlarsam yakarmıyım sizden bunları istiyorum.picle uğraşacak hiç zamanım yok bana sadecebu devrede neyi nasıl bağlamamgerektiğini yzamanız yeterlidir.

Picle ugraşacak zamanın yoksa o zaman fazla bişey bekleme.hatta hiç ugraşma kesin pici yakarsın emegin boşa gider!
buraya dursun hoca üşenmeden bi devre koyuyor ugraşıyor.sen de diyorsunki picle ugraşcak zamanım yok.
Bi kere önce internetten mikroişlemcilerin yani piclerin datasheetlerıne bakcaksın.googleda 12f675 datasheet ,16f628a datasheet yaz.Çıkan sayfalarda picin taslak resmine bak.VDD Ve VSS bacakları picin besleme uçlarıdır.VDD ve VSS bacakalrı hangi bacaklarmış ögren.VDD yazan yere + uç VSS yazan bacagada - ucu baglıcaksın.Tabi 7805le 5 volt vermen gerekli.
Mesela 16f628anin 5 nolu bacagı VDD yani +.14 nolu bacagı VSS yani -.Datasheetine bakarsan görürsün.
Kesinlikle 5 volttan fazla veremezsin.Yoksa pic yanar.
Burda bazı şeyleri ben de sora sora araştıra araştıra ögrendim.Açtıgım konulara bakarsan ne kadar çok soru sordugumu görürsün.Ama hiçbir zaman picle ugraşcak zamanım yok şunu bi yapıverin demedim.
Bide hazır bişey istiyorsan çok fazla bişey ögrenemezsin.
Sizden de ALLAH Razı olsun hocam.
Sizi tanımak hakketen büyük mutluluk benim için.Üzerimde oldukça büyük hakkınız emeğiniz vardır.
hoşçakalın..
paylaşım için herkese teşekkürler.
Benim merak ettiğims se,polislerin tepe lambalarında ne tür led,ya da lamba kullanıldığı.
Arayıp buldum pice kaç volt vermem gerektiğini vdd nin +5 volt olduğunu vssnin de - uç olduğunu öğrendim. ama bu forumdaarayarak bunu bulamadım.DEdiğniz gibi data sheeti indirdim bir pdf formatında döküman buldum amaiçi okadar karışık ki anlamam mümkün diil sizin burada bana söyleyeceğiniz tek şey bu devreye göre neyi nereye bağlamam gerektiğiydi ben aynen sizin dediğiniz gibi birşeyleri sorasoraöğrenmeye çalışıyorm fakat amacım pic öğrenmek değil sadece bu devreyi yapıp kullanmak zaten picden başka bişiy beklemiyorum hazırını bulamadım çünkü yok. ve eğer hazır bulsam bile benim için bi anlamı yok çünkü sistemi kendi kafamagöreyapmaya çalışıyorum.Şimdi tek soun şu voltaj uçlarını bağladım.+ ve - yi pek 6 ve 7 ye ayrı ayrı ledlerin + uçlarını bağlayacağım fakat bu ledler kaç voltluk olması gerekiyor.Tahminimce bizim bu pice 5 volt verdiğimize göreledler hiç bir sorun çıkartmadan direk kullanılabilir benim elimdeki ledler şerit ledler yani 12 v ile çalışıyorlar bunun için ne yapmam lazım bunları transistör ile mi sürmeliyim.ve resime göe baktığımda osc in oscout yazıyo bunun osilatör olduğunu öğrendim. ve ne555 osilatörmü bağlamam gerekiyo yani bana sadece burası için yapmam gerekeni söyleseniz tartışmaya mecal kalmaz.
Merhaba
Arkadaş ne istediklerini sıra ile yaz.Bildiklerimi de sıra ile yazayım.Kolay gelsin.
hocam şimdi sıra ile yazayım sana
1.Pici programladım
2.lm7805 ile 5 volt elde ettim
3.elde ettiğim 5voltun + kutbunu 14. bacağa lehimledim
4.lm 7805in orta ortak şese bacağından biruç alıp onuda picin 5. bacağına lehimledim.
5 6. ve 7. bacaktan + kutup olarak çektiğim uçları 2 lede ayrı ayrı + kutuplarına bağladım (dirençsiz)
6.Ledlerin -kutuplarını şaseledim.
ve voltajı verdim herhangi bir kımıldamayok
bundan sonra yamam gereken nedir ?
Merhaba.
1-PIC'ten dirençsiz olarak ledleri sürmeyin şerit led sürmek için transistor kullanmak lazım
2-6 ve 7 bacaktan çıkış için program on a göre mi yazılmış.Yukarıdaki programı bilmiyorum
3-Ne yapmak istediğinizi tam olarak yazarsanız 16f84A PIC'i daha iyi biliyorum ben hem isis'te animasyonu hem de asm kodlarını yazar veririm.
4-osilasyonun 555 ile alakası yok.Kristal kullanmak lazım
5-Ortada da tartışacak bir durum yok siz çok geniş bir bilgiyi çok çabuk ve de fikir sahibi olmadan almak istiyorsunuz.Dediğim gibi siz yapmak istediğinizi tam olarak yazın biz de elimizden geldiğince ve de bilgimiz dahilinde yardımcı olalım.Kolay gelsin.
peki hocam tamam benim için önemli olan tek şey doğru bir sistemin olması yani ben bunu ha 628 ile yapmışım.Ha f84 ile yaomışım şuan ikiside elimde mevcut benim istediğim sağda ve solda bulunan 2 adet 12 ile çalışan ledi 3 kere sağ 3 kere sol olarak çaktırmak. tek sorunum bu bunu nasıl yaparım.dediğinizgibi ise f84 ile yapılıyrsa bana hex kodunu gönderirmisiniz.ve hangi bacağa ne bağlamam gerektiğini.
Not:Elimdeki rgb şerit led var va bunun + kutbu ortak - üzerinden çalışıyor. yani eğer mümkün olursa tetikleme - uç üzerinden olabilirmi eğer olamazsa normal tek renk şerit led kullanacağım.
Benden de 16F84 lü farklı bir polis tepe lambası üç farklı çalışma şekli var vasm kaynak kodu da içerisinde
hocam elimde 16f675 yok ama gerçekten açık açık yazılmış neyin nereye nasıl bağlanacağı belli olan bir dvre fakatelimde olmadığı için bunu yapamam ki eğer birçaresini bulamazsam bunu yaparım. woswol hocam bu verdiğin ekteki dosyaları hangi program ile açabiliriz bende onun programı yokta.
Merhaba
Buyur arkadaş bu çalışma işinizi görür herhalde.Kolay gelsin
polis_DEMO_ok.DSN
polis_DEMO_ok.HEX
Ahmetozturk e burdan teşekkürlerimi iletiyorum kendisi bana gayet açık ve tam istediğim gibi eksi üzerinden tetiklemeli bir devreşeması verdi diğer arkadaşlarada yardımlarından dolayı teşekkür ederim.
cok güzel olmuş calıştırdım emeğine sağlık. budevreye bir buton ekleyip birinci sırada cakar. ikinci sırada flip flop gibi.üçüncü sırada ikisini bir anda çaktırmak mümkünmü şimdikten teşekkürler.
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)