1k - 5k yerine 2.2k- 12 k yapsan daha iyi olur gibime geliyo sonuçta güç kayagın tam 30 veriyecektir biraz üstü olacaktır. eger pic e de 6 volt gelirse picin bozulacaktır. hatta aradaki kat sayıyı biraz daha arttırsanda olabilir.
Selam Arkadaşlar.Bilindiği gibi PIC in girişine en fazla 5 volt verebiliriz.Ben bir güç kaynağı devresi yapacağı ve bu devreye LCD ekleyeceğim.Pot ile ayar yaptığımda değeri ekranda görmek istiyorum.Bende gerilim bölücü dirençlerle bu işi çözmeye çalıştım.1k ve 5k metal film direnç kullanacağım.Çünkü toleransı %1. Sizce bu devre gerçekte çalışırmı.Kaynak akımı 5 A dir.
Çalışma mantığı şudur.diğelimki maximum 30volt oldu. 30/6=5 V yani 1k dirençte=5Volt 6klık dirençte=25 Volt gerilim düşümü olacaktır.Bu durumda devreden I=E/R formülünden I=30/6k=5mA akım geçecektir.PIC girişine sadece 1klık dirençte düşen geilimi okutturacağım.Dirençleri wattlı kullanmadım.Çünkü P=I.E ise max 30voltta dirençlerde---> 1Klık direncin üzerinde 0.005 x5v=0.025watt olacak ,5k lık dirençte ise 0.005 x 25v=0,125watt güç olacatır.Çeyrek watt bence yeterli gibi.
Proteus devre şeması ve Proton yazılımını birlikte verdim.Analog kanal 10bit olarak okumaktadır.5Voltta 1023 değerini verir. Sizce yaptığım devre çalışırmı.Dirençler (yanlış hesaplama olabilir ) wattlımı kullanıyım. Teşekkürler.
ADC.rar
Devre Şeması ve Kodlar Ektedir.
Not:Eğer devre çalışırsa yakında sizlere başlangıcında bitişine kadar resim ve videolu 0-30Volt ayarlı LCD göstergeli güç kaynağının herşeyini (hex değil )her şeyini açıkça vereceğim.Şimdiden teşekkürler.
1k - 5k yerine 2.2k- 12 k yapsan daha iyi olur gibime geliyo sonuçta güç kayagın tam 30 veriyecektir biraz üstü olacaktır. eger pic e de 6 volt gelirse picin bozulacaktır. hatta aradaki kat sayıyı biraz daha arttırsanda olabilir.
ben dediğin şekilde önceden yapmıştım hala kullanıyorum.
1k ile 4.7k lık dirençler ile gerilim bölücü yaptım.. değerleri birerbir okuyabilidim... avometre ile test ettim lcd ekrandaki değer ile aynı gösteriyor...
min: 1.23V
max: 29.30V
alabiliyorum buda zaten işimi görüyor.
dirençlerin watt olarak yüksek seçmiştim....
Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)