Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 33 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 25 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    plc
    plc isimli üyemiz çevrimdışıdır. (Offline)
    forum üyesi

Standart pic de aynı anda paralel çalışma nasıl yapılır

Merhaba
    Pic öğrenmeye çalışıyorum burdaki örnekleride inceleyerek aklıma şu takıldı 16f628 de çalışıyorum porta ve portb yi çıkış yaptım porta dan ra0 ra1 ra2 yi sıra ile klasik led yakıyorum ra3 ü ise bunlardan bagımsız yakıp söndürmek istiyorum diğer işlem ile bu yakmayı söndürmeyi paralel gibi nasıl yapabilirim hep sırayı takip ederekmi pic bu işlemi gercekleştiriyor.
    Teşekkürler

ETE
    misafir

Standart Cevap: pic de aynı anda paralel çalışma nasıl yapılır

Bütün işlemciler yaptıkları işi komut sırasına göre yaparlar. Ancak işin yapılış sürati çok büyük olduğundan kişi bazı işleri paralel yapılıyormuş gibi bir izlenime kapılır.

4Mhz de bir işlemcide beher komut 1mikro saniyede işlenir.
    Yani PortA.0 daki bir ledi yak diye emir verdiğin zaman bu komut 1 mikro saniyede yerine getirilir. Hemen peşinden PortB.0 daki led yak diye ikinci bir emir verirsen oda 1 us de yerine getirilince sen uzaktan yada yakından bakınca bunların arasındaki yanma farkını anlayabilirmisin. Tabiiki gözün 1us lik farkı algılayamaz. Hatta 500 us lik farkıda algılayamaz.
    O halde ne yapmak lazım biraz akıllı olmak gerekiyor. Maksat gözü yanıltmak.

Şimdi aşağıdaki kodlara dikkat et;
    PORTA.0=1 'porta daki led yandı
    Pause 100
    PORTB.0=1 'portB.0 daki led de yandı
    Pause 100
    PORTA.0=0
    Pause 100
    PortB.0=0
    Pause 100
    ama iki led arasında arasında 100ms lik bir pause komutu olduğu için göz ledlerin yanma sönme aralıklarını zorda olsa fark edecektir.
    Halbuki komutları şöyle yapsa idik,
    PORTA.0=1
    PORTB.0=1
    Pause 100
    PORTA.0=0
    PORTB.0=0
    Pause 100
    bu şekilde göz her iki ledin aynı anda yanıp söndüğünü görecektir. İşte buna paralel çalışma denir.

Kısaca komutlar çok hızlı işlendiği için paralelliği sağlamak sana kalıyor.

Ete

forum üyesi
    Nereden
    afyonkarahisar

bu dediğin işlemi timer kullanarakta yapabilirsin.ledleri yakıp söndüreceğin süreyi timer ile ayarlarsın,timer kesmesi geldiğindede istediğin ledleri yakıp söndürebilirsin.

plc
    forum üyesi

Çevap için teşekkür ederim hocam,
    Ben şu şekilde gidiyordum .
    BASLA:
    PORTB=%00000111
    PAUSE 100
    PORTB=%00001110
    PAUSE 100
    PORTB=%00011100
    PAUSE 100
    PORTB=%00111000
    PAUSE 100
    PORTB=%01110000
    PAUSE 100
    PORTB=%11100000
    PAUSE 100
    PORTB=%00000000
    PAUSE 100
    GOTO BASLA

şimdi sizin verdiginiz örnege göre gidersem 3 ledi sıra ile yakarken
    BASLA:
    PORTA.0=1 'porta daki led yandı
    Pause 100 'bekle
    PORTA.1=1 'portA.0 daki led de yandı
    Pause 100 'bekle
    PORTA.2=1
    PAUSE 100
    PORTA.0=0 'porta.0 sön
    Pause 100 'bekle
    PORTA.1=0 'porta.1 sön
    Pause 100 'bekle
    PORTA.2=0
    PAUSE 100

GOTO BASLA

porta3 ü bunlardan bagımsız mesala hızlı yakıp söndürecegim ama aynı anda yukardaki sıra ile yanan ledlerde işlemine devam etsin istiyorum bunu yapacak özel bir komut varmı onu merak ettim , diger örnekte verdiginiz paralel çalışma örneğinizde denedim 2 çıkış aynı çalışıyor paralel olarak sölemek istediğim paralel aslında bu degildi , bağımsız çalışmasını bir an ben paralel diye telafuz ettim a portu bir işlem yapıyorsa devam etsin ama yine a portunda bir çıkış bagımsız çalışsın diger taraftanda b portu da kendi içinde işlemlerine çalışsın çıkış versin gibi hayal ediyorum sizin anlattıklarınızıda anladım pic programda satır satır işlem yaparak ilerliyor bitince başa dönüyor sadece hız kristal hızı ve pause zamanlarından kaynaklanan göze paralel çalışıyormuş gibi geliyor aslında ama sıra takip ediliyor doğrumudur biraz karışık oldu ama idare edin

Teşekkürler.

ETE
    misafir

Bir işlemler dizisinin özle komutu olmaz. Bu komut programcı tarafından yaratılır.
    Sana işin mantığını söyledim. Sen yapacaksın onları.

Şöyle derinden bir düşünürsen senin işini bozan pause komutu. Çünki o kmut çalışırkan başka bir yere gidemiyorsun onun bitmesini bekliyorsun.
    Peki onu parçalı yaparsan ne olur.
    Yani Pause 100 yazacağına
    FOR I=1 to 100
    PAUSE 1
    bu arada da diğer işlere bakıp gelsen
    Next
    şeklinde bir komut dizisi işini görebilir.
    Bunun yanında daha iyisi pause lar için bir timer kullanmaktır.
    TMR0 tam istediğin gibi senin yazdığın programdan bağımsız çalışır geri planda yani.
    Dolayısıyla bir TMR0 kesmesi açarsın. 1 ms de bir kesme oluşturursun.
    Bir taraftaki gecikmen A olur diğer taraftaki gecikmen B olur. Diyelimki A=100 ve B=200 olsun.
    Her kesme oluştuğunda A dan bir eksiltirsin sıfır olmuş ise artık A ya ellemezsin.
    B denbir eksiltirsin ve sıfır olmuş ise B yede ellemze ve TMR0 kesmesini kapatırsın.

Program içinde A sıfır olmuş ise bir taraftaki diğer komuta geçersin olmamış ise oluncaya kadar beklersin ama bir yandan da diğer tarafı kontrol edersin. Arada pause kullanmayacağın için kolaylıkla programın bir o tarafına bir bu tarafına gidip gelebilirsin.

Başka türlüde olmaz zaten.

Ete

plc
    forum üyesi

Çok teşekkür ederim hocam sölediklerinizi hazmedip bunlar hakkında araştırma ve sizinde derslerinize bakacam sanırım sizin dediginiz gibi ben pause ile hareket etmek istedigimden çıkış yolu bulamadım acemilik komutları tam ögrenmediğimden kaynaklanıyor ama açemilte böyle aşılıyor sanırım çok teşekkür ederim araştırıp örneklerle bunu pekiştirince yine burdayım hocam çok teşekür ederim.

----------

Tekrar merhaba,
    Burda port a yı çıkış tanımlamama karşın isiste bort b çıkış olarak çalışıyor bendemi bir hatam var isitemi açaba.?
    TRISA=0
    PORTA=0
    LED VAR BYTE

BASLA:
    FOR LED=0 TO 3
    HIGH LED
    PAUSE 100
    LOW LED
    NEXT LED
    GOTO BASLA

----------

TRISA VE TRISB olarak başta tanıtmama karşın FOR LED=0 to 3 dememe karşın 0 dan 3 e kadar portb den sayıyor bunu porta da yapması lazım fakat FOR LED=8 TO 11 yaptıgımda porta dan başlıyor.Demekki Microcode çıkışı portb den başlatıyor başta tanımlamayı TRISA ile başlamasında bir anlam ifade etmiyor kafam karıştı biraz gerçek te bord üzerinde denemek lazım birde.Yanlışmı yoldayım açaba.

plc
    forum üyesi

Merhaba hocam siz anlattınız ama ben uygulayamadım bir türlü yaptıgımı gönderiyorum bana bir örnekle yazarak gösterebilirmisiniz lütfen.
    ra0 ra1 ra2 sıra ile yanacak bu tamam ra 3 bagımsız yanıp sönsün rb0 rb1 rb2 de bagımsız tek tek yanıp sönsün gibi bir örnek yazmanızı rica ediyorum bir aklıma takılan konuda osc 4Mhz degilde int olarak kullansam kristal kullanmadan bu baçakları yazılımda tanımlamam gereklimi o nasıl olacak teşekkürler.
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

ETE
    misafir

Bu yazdıklarınla yola çıkarsam hiç bir şey yazamam. Nedemek bağımsız yanıp sönsün.

Rastgelemi diyorsun. Hiç bir şey bağımsız değildir. Her şey bir birine bağlıdır aslında.
    Dolayısıyla senin ledlerinde bir esas dahilinde yanıp sönmeli .Tamamen bağımsız yanıp sönmelerini istiyorsan bana hiç olmazsa yanık kalma süresi ve sönük kalma süresini söylemen gerek.
    Bunlarıda ben ayarlarım bu sefer bu az yanıyor öteki çok yanıyor diyeceksin.

İşin bir senaryosubu yaz ona göre düşünelim. Ben yazmam yine sen yazacaksın ben yardım edeceğim. Ben yazdıktan sonra ne kıymeti kalacakki.

Önce amacın nedir onu bir ortaya koy bir defa. Bu ledelr bağımsız yandığı zaman ne olacak yani ne yapacaksın bu sistemi . Bunu açıklarsanbelki daha iyi fikir yürütebilirm.
    Belki bir başkasıda fikir verebilir. Yalnızca hiiç öylesine göreyim diye istiyorsan unut bunu . Ben dahil Kimse bunun için uğraşmaz.

Ete

plc
    forum üyesi

Sanırım biraz yanlış anlaşılıyorum galiba, ben ölesine göreyim diye yazın demedim yazılarımdan öle bir algı aldıgınız için üzüldüm, ben bilmedigimden ögrenmek için istedim siz bir örnek yaparsanız bende üzerinde çalışarak sonucunu ledlerde görerek daha iyi anlayabilirim amacındayım kafamda oluşturamadım örneklere baktım ama olmadı olay bu yazarsanızda allah razı olsun yazmazsanızda ama böle bir şey düşünmedim.
    Diger yandan bir birinden bagımsız dedigim a prtu bir işlemi devamlı yapsın b portu da başka bir işlemi devamlı yapsın gibi süreleri önemli degil 100ms olması yeterli olabilirse yada sizin belirlemeniz de olur,
    ra0 ra1 ra2 sıra ile yanarken ra3 kendi başına yanıp sönsün flip filop gibi hızlı yine bu işlemler devam ederken rb0 rb1 rb2 de sıra ile yansın süreleri önemli degil , başınızı agrıttım kusura bakmayın yardımcı olmak isteyenlerde yardım ederse memnun olurum etmezsenizde saglık olsun ne diyelim .
    Bunu bir kamera sistemine yapmayı düşünüyorum her kanal için bir kamera baglayım bunları bir ekranda toplamak.

Teşekkürler.

**Candadaş**

bunu derle o şemaya göre istediğin gibi yanar söner.

pic e ayrıca kristal bağlaman da gerekmez

@ DEVICE pic16F628A, INTRC_OSC_NOCLKOUT
    @ device pic16f628A
    @ device pic16f628A, wdt_off
    @ device pic16f628A, pwrt_on
    @ device pic16f628A, protect_off
    @ device pic16f628A, mclr_ON
    '----------------------------------------------------------------
    '----------------------------------------------------------------
    TRISA=%00000000
    TRISB=%00000000
    PORTA=0
    PORTB=0

BASLA:
    PORTA=$00:PORTB=$00
    PAUSE 200
    PORTA=%00000001:PORTB=%00000001
    PAUSE 100
    PORTA=%00000011:PORTB=%00000011
    PAUSE 100
    PORTA=%00000111:PORTB=%00000111
    PAUSE 100
    PORTA=%00001111:PORTB=%00000111
    PAUSE 100

GOTO BASLA

END

plc
    forum üyesi

İlginize tşk ederim ama istedigim bu şekilde paralel çalışma değildi malesef.Ete beyde aynı örnegi bir başka şekilde üstte vermişti, burdan anlıyorumki bayağı zor bişi istedim sizden siz bile zorlandığınıza göre ben haliyle kendimi saymıyorum çünki bayagı açemiyim.2 entegre ile çözüme gitmek ten başka çare yok sanırım.
    Teşekkürler.

özel üye

Merhaba
    Evet konu anlaşıldı tahmin ediyorum.PIC'te icra edilen bir işlem yazılan programın ve de PIC'in frekans hızına göre serbest hafızadaki ilk adresten başlayarak çalışır ve program gereği kesmeler subrutinler hep bir program dahilinde olur.Yani bir çekirdek ancak bir işlem yapar ve de hepsi sıra ile olmak zorunda.Pinlerin birbirinden bağımsız çalışması söz konusu olamaz.İstediğiniz işlem zor değil PIC yapısına göre imkansız.Siz yine de senaryoyu(akış diyagramını)tam olarak belirtirseniz hem pıc basic hem de asm dilinde size yardım edecek arkadaşlar olur.Kolay gelsin.

forum üyesi

dediğine benzer bir ornek incele istersen oradaki projede kontolleri yapmıstım sende sanırım kontrol yapmak istiyorsun

buradaki calısmayi incelemeni isterim istediklerini bulursun sanırım

plc
    forum üyesi

Alıntı kudretuzuner Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Merhaba
    Evet konu anlaşıldı tahmin ediyorum.PIC'te icra edilen bir işlem yazılan programın ve de PIC'in frekans hızına göre serbest hafızadaki ilk adresten başlayarak çalışır ve program gereği kesmeler subrutinler hep bir program dahilinde olur.Yani bir çekirdek ancak bir işlem yapar ve de hepsi sıra ile olmak zorunda.Pinlerin birbirinden bağımsız çalışması söz konusu olamaz.İstediğiniz işlem zor değil PIC yapısına göre imkansız.Siz yine de senaryoyu(akış diyagramını)tam olarak belirtirseniz hem pıc basic hem de asm dilinde size yardım edecek arkadaşlar olur.Kolay gelsin.
    Düşünceleriniz için teşekür ederim,
    Evet sanırım bayagı akıllı sandıgım picler biraz ilkel çıktı , illaki sırayı takip edecekler alt alta öle gözüktü şimdi bir şey aklıma geliyor atmel chiplerde mantık yine böylemi? yine de imkansız diye bir şey olmadıgını biliyorum, benim için sadece zaman alacak bir iş hem ögrenmek hem yapmaya kalkmak açısından , imkansızı kabul etmiyorum çünki.Çalışmaya devam.Tekrar teşekkür ederim.

----------

Alıntı parametre Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    dediğine benzer bir ornek incele istersen oradaki projede kontolleri yapmıstım sende sanırım kontrol yapmak istiyorsun

buradaki calısmayi incelemeni isterim istediklerini bulursun sanırım
    Sizede teşekkür ederim dosyayı inceleyecegim.

özel üye

Merhaba
    CPU'ların çalışma mantığı bu.Zaten sizin bu düşüncenizden yola çıkarak 2-4 çekirdekli belki de daha fazla çekirdek ihtiva eden işlem birimciler var ve de ileri zamanlarda çok işlemi bir anda gören çok fazla çekirdekli ve hızı da artırılmış işlemciler çıkacaktır.Kolay gelsin.

ETE
    misafir

Dünyada üretilmiş bütün işlemciler (Intel - AMD vs dahil) bu mantıkla çalışırlar. Gelişmiş olanlarda birden fazla çekirdek olduğu için ve hız çok fazla olduğu için onlarla yapılan işlemler farklı gibi gözükebilir ama işlemci dediğin komut takip eder ve komutlarda sıra ile verilir başka mantığı yok ki bunun

Bütün iş programlamadadır. Ben size tamamen rastgele ledleri yakacak kod yazarım. İlişikteki programa ve simulasyona bak bakalım. Tamamen rastgele çalışıyor ledler. Led Sayısı aynı mantıkla artırılabilir.
    Acaba bu mudur? istediğin.
    Bunada rastgele çalışmıyor deme çünki gerçekten rastgele çalışıyor. Rastgele fonksiyonunda bir bazen üst üste aynı değerleri yakalama ihtimali vardır bunu göz ardı etme.

Program rastgele mantıkla ledleri yakmakta ve yine rastgele mantıkla söndürmektedir.

Ete
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

plc
    forum üyesi

Alıntı ETE Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Dünyada üretilmiş bütün işlemciler (Intel - AMD vs dahil) bu mantıkla çalışırlar. Gelişmiş olanlarda birden fazla çekirdek olduğu için ve hız çok fazla olduğu için onlarla yapılan işlemler farklı gibi gözükebilir ama işlemci dediğin komut takip eder ve komutlarda sıra ile verilir başka mantığı yok ki bunun

Bütün iş programlamadadır. Ben size tamamen rastgele ledleri yakacak kod yazarım. İlişikteki programa ve simulasyona bak bakalım. Tamamen rastgele çalışıyor ledler. Led Sayısı aynı mantıkla artırılabilir.
    Acaba bu mudur? istediğin.
    Bunada rastgele çalışmıyor deme çünki gerçekten rastgele çalışıyor. Rastgele fonksiyonunda bir bazen üst üste aynı değerleri yakalama ihtimali vardır bunu göz ardı etme.

Program rastgele mantıkla ledleri yakmakta ve yine rastgele mantıkla söndürmektedir.

Ete
    (Yalnızca hiiç öylesine göreyim diye istiyorsan unut bunu . Ben dahil Kimse bunun için uğraşmaz.)
    Bilgi paylaştıkca güzeldir anlam taşır mantığı sanırım burda çürüdü.

Teşekkür ederim ete bey,
    İstedigim bu değil tabiki sizinle frekanslarımız da parazitler oluşuyor malesef (Bunada rastgele çalışmıyor deme ) bilginizi paylaşıyorsunuz teşekkür ederim tabiki zaten üst yazılarda da açıklamaya çalıştınız benim düşüncemi de yazdım sıranın ne olacagını ama bir türlü uyuşmadı fikirler belki yine ben anlatamıyorumdur ! benimde açemi olmamdan kaynaklanan bir olay sanırım gözümde fazla büyütmüşüm pici programınız rasgele çalışıyor.Ama istedigim bu degil.
    İlginize teşekür ederim.

ETE
    misafir

Bu durumda sen ne istediğini anlatamıyorsun demektir.
    Zira benim anladığım rastgele çalışma şekli budur. Sende onaylıyorsun rastgele çalışıyor diye ama istediğim bu değil diyorsun. Belirli bir aşamaya geldiğimize göre ne istediğini bir kez daha detaylı anlatsan fena olmazdı doğrusu.

Ete

plc
    forum üyesi

Detaylı Anlatım.

Birde şöle deneyelim:

1-Bütün portlar çıkış.
    2-RA0 RA1 RA2 sıra ile 100 ms ile kayan led gibi yanması bu kendi içinde devamlı dönecek.
    3-RA3 Bu flip flop gibi flash atacak bu sanırım 30ms gibi bişi olur.
    4-RB0 RB2 RB3 yine kayan led gibi ama RA portundan ayrı sıra ile yanacak sönecek bu da 200ms kendi içinde devam edecek.
    Yani 3 ayrı çıkışta çalışmaya baktıgımda bagımsız çalışması RA0 RA1 RA2 sıralama devam ederken RB portuna sıra gelsin diye beklemesini istemiyorum sorun burda.

Anlatmaya calıştım. Ama pic illaki sırayı takip edecem diyorsa burda kristal hızı ne şekilde kurtarır bilmiyorum , RA için bir başka pic RB için ise bir başka pic kullanmak RA3 ü saymıyorum artık.

Örnek verdiginiz programda ki mesajda siz rasgele çalışma olayını sölemişiniz yazılarıma baktım ben öle bir şey sölememişim ete bey,

özel üye

Bu sizin istediğiniz akış diyagramı polis tepe ışını andırıyor.Acaba doğru mu?

plc
    forum üyesi

Kedret bey polis ışıkları saglı sollu 2 flash atacak şekilde görüyorum ben bir baglantı kuramadım ama.
    Aslında işi bozan şey RA çıkışları , bence burda yazılım çözemiyorsa donanım eklicez.

----------

Düşünce bazında şöle de düşünebiliriz ra portunu kara şimşek gibi gitsin gelsin le meşgul olsun rb çıkışları sıra ile yansın bununla meşgul olsun garip kalan her hangi bir porttan bir çıkışta kendi başına yanıp sönsün gibi de düşünebiliriz.

forum üyesi
    Nereden
    KÖLN

Arkadas bu is piclerler olmaz ama FPGA lar ile dedigin is olur.Senin yapmak istedigin Örnek. A portuna bagli olan ledler yanip sönsün B portuna bagli Sicaklik sensörü lcd de göstersin vesayire hepsi ayni anda olsun istiyorsun galiba yanlis anlamadiysam yani pic leri FPGA lar gibi kullanmak istiyorsun.
    FPGA Basics
    konunun tam anlasilmasi icin.
    http://www.youtube.com/watch?v=L2wsockKwPQ

plc
    forum üyesi

Evet aynen öle portlara aynı anlarda ayrı işler yaptırmak sonuçları görmek.

forum üyesi
    Nereden
    KÖLN

piclerlen olurda hepsi sirayla olur anca FPGA isini ögrenmen lazim eger sirf bu isleri yapmak istiyorsan cünkü fpga lar icindeki bloklar paralel calisir.

plc
    forum üyesi

Bayagı profosyonelce devreler kurmak lazım , FBGA benim için sonraki zamanlarda olabilecek bir iş sanırım.2 Pic ten başka bir altarnatif yok gibi birini 12F SERİSİ BİRİNİ 16F628 gibi.Ete bey ne diyecek bakalım birde.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)