Toplam 6 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 6 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

Standart 16f628a küçük display sorunu

merhaba
    16f628a kullanıyorum ufaklardan 7 segment display sürdüm en fazla 1 segment yakıyor daha fazla yakmak istediğimde sönük kalıyor.Proje ödevim olmasa önemli değil ama pazartesi teslim etmem lazım.

ETE
    misafir

Standart Cevap: 16f628a küçük display sorunu

Meftun artık tecrübe kazanmış olman gerek. Buraya bir şeyler yazmışsın ama bize hiç bir ip ucu vermemişsin. Ortada ne devre var ne program var. Nasıl yardım edelimki sana?.

Yalnızca fikir yeterli olacak ise muhtemelen displayler arasındaki zaman paylaşımın yeterli değildir yada besleme akımı displayleri sürecek kadar yeterli değildir yada akım sınırlama direnci kullanmamışsındır bir display gereğinden fazla akım çekiyordur.
    Bak gördünmü verdiğim fikirlerin ilki hariç diğerleri şemayı görmemi gerektiriyor.
    Artık sen değerlendirirsin.
    Ete

özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

çok haklısınız hocam.
    ortak katotlu display kullandım.
    program aslında bu değil 0-99 sayıcısı ama deneme amaçlı b portunu ful + yaıyorum a portunu ful - yapıyorum çok zor farkediliyor yandıkları oda karanlıkta öyle ışıkta yandığı bile belli olmuyor.Ama b portundan sadece 1 tanesi + olursa sorun yok.

şu an alttaki programı attığım halde hiç birşey yok.Gece yaptığımda alttaki gibi bir deneme yaptım segmentlerin biri yanıyordu.

#include "16f628a.h" //Mikrodenetleyici seçilir
    #fuses INTRC_IO,NOWDT,NOPROTECT,PUT //dahili osilator
    #use delay (clock=4000000)
    #use standard_io(B)

void main(void)
    {

do{

output_b(0b11111111);
    output_a(0b00000000);

}
    while(TRUE);}
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

ETE
    misafir

Bak bu verdiklerini daha önce verseydin sorunun dah açabuk halolacak idi.

Hem der vereyim hemde sorununu birlikte bulmaya çalışalım.
    7 segment display kaç ma akım çeker sence?
    her bir segment minimum 10 ma akım çeker. Peki 8 rakamı yandığı zaman ortak katod dan kaç ma akım çekilecek demektir bu? tabiiki 70 ma dolayında akım çekilecek demektir.
    Peki sen ne yapmışsın. Ortak katodu picden çıkan pin şle direk beslemişsin. Bu sink akımı demektir. Pic en fazla 25 ma verebilir. Bu ancak 2 bilemedin 3 segmente yeter. Bak display demiyorum segment diyorum. O halde ne yapman lazım Ortak uçları mutlaka bir transistörle beslemen gerekiyor.
    Acilen tadilat yap ve onları yine picden çıkan uçlarla tetikle ama transistörle (BC547 olur) sür.

Ayrıca segmentler için akım sınırlama direncide kullanmamışsın. Buda yanlış.
    Her bir segment 220 ohm direnç ile sürülmelidir. Bir sgment bir led gibi düşünülmelidir. Port pinine direk led bağlandığını gördünmü hiç?. Tabiiki hayır. Bu nedenle yeni bir kart hazırla ve segmentleri 220 ohm direnç ile besle ve ortak katodlarıda BC547 transistörle sür.

Ete

özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

hocam çok teşekkür ederim.Dediklerinizi yapacağım bir problemim var bc547 veya herhangi bir transistor daha önce hiç bağlamadım yani nasıl bağlandığını bilmiyorum.Zamanım olsa araştırırım ama şu an açık bir elektronikçi arayıp bc547 almaya gideceğim.
    Birde şunu merak ettim displaylar ortak anot lu olsaydı bu sefer segmentlerinmi akımını yükseltmemiz gerekecekti?

ETE
    misafir

Sana lazım olan herhangi bir NPN transistör. Bacaklarını yukarı kaldırınca ve transistörün düz yüzeyi sana bakıyor iken en soldaki bacak E(mitter) bacağıdır bu GND ye bağlanacak.
    Ortadaki bacak B(eys) bacağı olup pic den gelen uca 1K direnç bağla direncin diğer ucunu bu B ucuna bağla.
    En sağdaki bacak ise C(ollector) bacağı olup buda Ortak katod ucuna bağlanacaktır.

Ortak anot kullnınca sistem değişmaz. Yalnızca NPN transistör yerine PNP transistör kullanman gerekecektir. Segmentleri High ile sürerken low ile süreceksin (ortak katod için veriddiğin sinyalin tersi olacak tır Highlar -Low, Low lar ise High olacaktır). PNP transistörün E ucu +5V ta bağlanacak B ucuna NPN e göre ters sinyal vereceksin. Diğer bağlantılar aynı olacaktır.
    Unutma NPN transistör High ile sürülür, PNP ise Low ile sürülür.

Segmentlere 220 ohm dirençle girmeyi unutma.

>Ete

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)