Toplam 8 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 8 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

Standart PLC ile PIC arasındaki fark nedir?

Merhabalar
    bu soru bilenler için biraz saçmadır belki ancak internette okadar aradım plc ile pic arasında ne fark var anlayamadım. Tek bildiğim plc için bir alet olması gerekiyor samsung gibi markalar felan söylüyorlar. Ne yaplır konusunda söyledikleri şeyleri inceledim yazılan şeyler tahminimce pic tede yapılabilir. Yanlış bilmiyorsam plc de de komutlar yazılıyor. Ben işimi görecek seviyede pic biliyorum plc öğrenmelimiyim? diye bir soru dolaşıyor kafamda...
    TEŞEKKÜRLER
    Benden bu kadar. Saygının olmadığı yerde yokum.

forum üyesi
    Nereden
    afyonkarahisar

Standart Cevap: PLC ile PIC arasındaki fark nedir?

plc pic gibi içerisinde timer,counter,interrupts,seri haberleşme,analog dijital çeviriciler barındıran bir işlemci ama genellikle pic daha az maliyet isteyen projelerde kullanılır.çünkü plc pic e göre çok çok pahalıdır.ama plc çok amaçlı kullanılır.port sayıları artırılabilir ve içerisinde birçok hayali röle barındırır ve bu röleler merdiven diyagramı yada kodlarla programlanarak gerekli işlemler yaptırılır.daha çok farkı vardır ama ilk aklıma gelen bu.kolay gelsin

forum üyesi

Plc lerde giriş ve çıkışlarda ( I/O) stabil korumalar bulunur.
    Endüstriyel ortamların "kirliliğine" dayanıklı yapılardır.

Pici ortaya alıp etrafında oluşturulan yapı ile kendinize has plc yapabilirsiniz.

Evet plc öğrenmelisiniz .

özel üye
    Nereden
    Tokat/Turhal

teşekkürler
    peki plc ile bir proje yaptık diyelim
    Projemiz şey bir entegre mi oluyor?
    Benden bu kadar. Saygının olmadığı yerde yokum.

forum üyesi
    Nereden
    ANTALYA

S.A.
    Sn. Arkadaşım plc projen entegre değildir. Plc nin bir özelliğide yaptığın programı plc den geri alabiliyorsun. Plc Kazım hocamızında anlattığı gibi fiziki olarak işlemci, çevresel giriş çıkış birimlerinden oluşan bir yapıdır. Programsal olarak pic yazılımından faklıdır Ladder diyagramlar ile programını yaparsın.

Pici LADDER olarak programlayacak program linkte arkadaşlar. Türkçe ve ingilizce.
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

SsEeRrCcAaNn
    Nereden
    T.dağ

Bende Bir Kaç Şey ekleyim..

PLC genellikle büyük fabrikalarda büyük cihazları kontrol etmek amacıyla kullanılır.. PIC ise genellikle Elektronik devrelerde kullanılmaktadır.. PIC te PLC gibi kullanılır ama Eklemeler yapmak gereklidir..Ve Zaman Kaybı olur diye düşünüyorum.. Ayrı bir özellik olarak PİC ile Küçük gerilimli elemanlar sürerken PLC ile yüksek gerilimli elemanlar sürebilirsin..Aslında PLC nin Temelide PİCten gelmektedir..

Aşağıdakilerde Alıntıdır....
    -------------------------------------------------------------------------------
    Senin resim olarak anlatığın otomasyon sistemleri genellikle PLC tarafından yapılmaktadır endüstri de..İşin aslına bakarsan PLC nin içindede pic veya benzeri mikro denetleyici bulunmaktadır..İşşin özünde PLC ile yapacağın uygulamaları pic ilede yapabilirsin. PLC biraz daha endüsrtiyel uygulamalara uygun hale getirilmiş.(içerisinde beslem devresi hazır,parazit ve gerilim dalgalanmalarına karşı iyi bir filitreleme yapılmış ki bu endüstriyel uygulamalarda PLC nin kilitlenmesini engelliyor,giriş çıkış ları opto kublör ler ile yalıtılmış,çıkışları röleler ile sürülmüş,programlayıcısı kendi içerisinde...) gibi listeyi uzatmak mümkün..Bu gibi nedenlerden dolayı PLC endüstriyel uygulamalarda daha çok yer almaktadır..Eğer elektronik bilgine güveniyor isen yukarıda saydıklarımı sen de kendi devrene uyarlayıp PLC nin yapacağı işi veya çok daha fazlasını Pic veya başka bir mikro denetleyici (Atmel,motorola ...) ile yapabilirsin..
    Bana mikro denetleyiciyi programlamak veya kontrol etmek daha kolay geliyor..PLC programlamak için birazcık Elektirik konusu olan "kumanda" dersi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor..Kullanılan arayüz programında LADDER diyagramları kullanılıyor..Dolayısı ile Elektrik Bölümü mezunlarının PLC kulanımına daha yatkın oldukları söylenebilir..PLC ler ile ilgili kısaca bilgi (NOT : alıntıdır)

TEMEL YAPI

Bir PLC ;

* Bir sayısal işlemci ve bellek
    * Giriş ve çıkış birimleri
    * Programlayıcı birimi
    * Besleme güç kaynağı gibi temel kısımlardan oluşur.Ayrıca programı yedeklemek ve başka bir PLC’ye aktarmak için kalıcı bellek birimi ,giriş-çıkış sayısını artırmak için genişleme birimi , enerji kesilmeleri durumunda PLC’yi besleyen yedek güç kaynağı ve iletişim arabirimi gibi elemanlar da bulunur.

Sayısal İşlemci ve Bellek Sayısal işlemci (mikrobilgisayar veya mikrokontrolör) , PLC sistem programı altında kullanıcı programını yürüten ,PLC’nin çalışmasını düzenleyen ve bu işlemleri yapmak için gerekli birimleri bulunan bir elemandır. Bellek ,sistem programının bulunduğu sistem belleği (üretici firmanın geliştirdiği PLC işletim sistemi programının yüklü olduğu bellek alanı) ,kullanıcı programının bulunduğu program belleği ve veri belleği gibi bölümlerden oluşur.Bu bellek alanları farklı işlevler için kullanılır.

Giriş Birimi Kontrol edilen sistemle ilgili algılama ve kumanda elemanlarından gelen elektriksel işaretleri lojik gerilim seviyelerine dönüştüren birimdir.Kontrol edilen sisteme ilişkin basınç ,seviye , sıcaklık algılayıcıları , kumanda algılayıcıları, kumanda düğmeleri vb. gibi elemanlardan gelen iki değerli işaretler (var-yok ,0 veya 1) giriş birimi üzerinden alınır.Giriş birimi işaret seviyesi değerleri 24V , 48V 100-120V , 200-240V DC-AC olabilir.

PLC giriş birimine uygulanan bir işaretin lojik 1 kabul edilebildiği bir alt sınır ve lojik 0 kabul edilebildiği bir üst sınır vardır.Giriş bilgisinin doğru olarak alınabilmesi için işaret gerilim seviyesinin bu değerler arasında olması gerekir.Ayrıca ,işaretin algılanabilmesi için işaretin minimum bir uygulanma süresi vardır.Bu süre bazı PLC’ lerde programla değiştirilir.

Çıkış birimi

PLC’de üretilen lojik gerilim seviyelerindeki işaretleri , kontrol edilen sistemdeki kontaktör ,röle, selonoid gibi kumanda elemanlarını sürmeye uygun elektriksel işaretlere dönüştüren birimdir. Sürme elemanları için röle ,triak ya da transistör kullanılabilir.Çalışma sırasında çok sayıda yüksek hızlı açma-kapama gerektiren durumlarda , doğru akımda transistörlü ,alternatif akımda triaklı çıkışlar kullanılır. Diğer durumlarda ise genellikle röleli çıkış birimleri kullanılır.

Diğer Birimler

PLC’lerde ayrıca yüksek hız sayıcısı ,kesme işareti girişi ,analog giriş (ADC) ve analog çıkış (ADC) gibi giriş-çıkış birimleri de bulunur.

Programlayıcı Birimi

Kumanda ve kontrol amacıyla yazılan bir programın PLC program belleğine yüklenmesi bir programlayıcı birimi ile sağlanır.Bu birim;programın yazılması ,PLC’ye aktarılması ve çalışma anında giriş/çıkış veya saklayıcı durumlarının gözlenmesi ya da değiştirilmesi gibi olanakları da sağlar.

Kaynak : http://www.elektrotekno.com/archive/...daki-fark.html
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Kolay gelsin..
    Artık Bir İnsanın Önüne Bir Bilgisayar vererek Onu Daha Üretken Yapmıyoruz..O günler Geride Kaldı..

Jalv2 Türkçe Kaynaklar

Asst. of Flight Technician

Linux Sever

plc ler stabil calışması gereken yerlerde kullanılır plc ile yapabilecegin bircok seyi pic ile de yapabilirsin ama o kadar stabil ve korumalı olmaz.

forum üyesi

mrb. verdiğiniz programı çalıştırdım ama çalışıp çalışmadığı nasıl anlasılıyor programda similasyon olarak izleyemedim??

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)