Toplam 11 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 11 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: dipol anten

forum üyesi

Standart dipol anten

arkadaşlar çok acil bana dipol anten yapımı anlatabilirmisiniz..? internette birçok bilgi var ama şekillerden anlayamadım..elimde bi fm alıcı ve verici var ama ses alamadım bi türlü..şimdi iki parça alüminyum çubuk aldım birde coax kablo..kablo içindeki iletkene bi çubuğu lehimledim..diğer çubuğu nereye lehimlemem gerek..coaxın dışındaki plastiğemi? yoksa iki damarlı bi coax alıp birini bi parçaya diğerini bi parçaya lehimleyim bi damarı atnen girişine diğer damarı şaseyemi vermem gerek...

forum üyesi
    Nereden
    antalya

Standart Cevap: dipol anten

şekil derken şekil nerde neyi anlıyamadın dipol anten kabaca 300.000 / frekans eşittir tam dalga boyu olarak çıkar buda demek oluyorki sen 104.0 mhz de fm yayını yapacan bunun çeyrek dalga boyunu bulalım 300.000 / 104 = 2 metre 88.cm senin tam dalga boyun canlı ucun ve şase ucun uzunlığu bu çıkan sonucuda 4 e bölünce al sana çeyrek dalga anten ama hesap bu matematiksel hesap bunun swr ayarı falan var bu kadar basit değil yani başka bir örnek 27 mhz diyelim yayın yapacaksın 300.000 / 27 =
    11 metre 11.1 cm tam dalga boyu bunu ikiye bölersek yarım dalga olur 5.metre 55.5 cm
    çetrek dalgası ise 2.metre 77.2 cm sanırım anlaşılmıştır iki tane ölçülendirdiğin metal çubuk yada boru ortasından sabitle bir tahtaya misal dikey konumda olsun yani üstteki uca coax kablonun vanlı ucunu alttaraftaki ucada kablonun blendajlı olan kısmını bağla varsa swr metren tam olarak boyunu ayarla yani milimetrik olarak kısaltma falan yapman gerek swr yi tutturmak için geri dönen dalga yani swr.umarım yanlışım yoktur hayırlı geceler

forum üyesi

hocam çok teşekkürler..şekil derken googleda arattığımda çıkan şekillerden bahsediyorum..ayrıca boy hesaplamada sorun yok..ben sadece devreye nasıl bağlandığını anlamadım...yani iki tane çubuk var alüminyum..birini coax kablonun canlı ucuna lehimliyorum diğerini coax kablonun üstündeki plastik koruyucuya bağlıyorum...canlı ucun diğer ucunuda devreye bağlıyorum...ancak bi çubuğu coaxın dışındaki plastiğe bağlamak saçma geldi...normal anten kablosunda bi dışta bi içte iletken vardır şase dıştaki iletkendir...ama burda şaseyi yalıtkana bağlıyorum

forum üyesi
    Nereden
    antalya

aga ne dışındaki plastiği yaa ne diyon sen plastik koruyucuya nasıl bağlıyon onuda nereen çıkardın anlamadım da dışındaki örgülü blendaj varya şase yani onu bağlayacan devre ile anten bağlantısı derken aksi belirtilmemiş ise dıştaki blendaj kısmı gnd şase toprak ucu yani eskiden yükselticili antenler olurdu ya veya şimdiki receiver olayı aynı o şekil bağlayacan da sanırım farklı dillerden konuşuyoruz..yapmaya çalıştığın resmi falan olsada anlatsak.

forum üyesi

kızma hocam yailk defa rf yapıyorum...şimdi ben normal bildiğimiz içinde tek iletken olan kablo kullandım o yüzden demek istediğini anlamadım...şimdi çözdüm olayı..tv lerdeki anten kablosundan bahsediyosun...ve alıcıda anten için bitane delik var...ben bu kablonun şasesini nası vericem...ek falanmı yapıcam...vericide ise anten girişinin biraz altında bi şase deliği vardı normal şaseden ayrı olarak onda sorun yok..kablonun şasesini oraya veririm..

forum üyesi
    Nereden
    antalya

kardeş bak bi de çizim resim ekliyorum resim pek düzgün değil gene de anlamazsan msn ekle ordan görüşelim.

forum üyesi

hocam süpersin ya Allah senden razı olsun...anladım çok sağol okulu bitirmemi sağlayacaksın...teşekkürler...alıcı içinde aynı anten değilmi?

forum üyesi
    Nereden
    antalya

alıcı için de kullanabilirsin ama sadece alıcı ise alt tarafı kullanmadan bi dene derim bu sefer sadece canlı ucu kullanacan blendaj anten tarafında boşta kalacak..bi aksilik olmasın sonra (hani bildiğimiz portatif radyolarda el yada masa radyosu fm am lw sw yazan lar bildiğimiz radyo işte teleskopik anten olurya sadece o kadar yani bunun bide aşağı uzanan ucu olmaz genelde)ondan diyom..cümlemizden ALLAH RAZI OLSUN da benimde anlatabilme kapasitem bu kadar yani laf biraz dolaştı bilmem ne oldu da idare et işte..ama dene önce kesinlikle
    Eklenen Resimler Eklenen Resimler  

forum üyesi

yok sen çok iyi anlattında ben terimleri bilmediğim için karıştı ortalık(blendaj falan) bilgisayar okuduğum için pek ilgim yok sadece proje için yapıyorum..çok teşekkürler tekrar..

forum üyesi
    Nereden
    antalya

sisitemi farklı yerlerde verim olarak test et dene iyice bi aksama olmasın (blendaj kablonun dışındaki örgülü kısım varya şase olarak kullandığımız bölüm) orası bilgisayar kablolarının bazılarında da blendaj olur hatta eskiden ethernet bağlantıları 50 ohm kablo ile yapılırdı eskl ethernet kartı bulursan veya gördüysen onda rj 45 in yanında birde bu tv lerdeki anten jakına benzer bir yuva olurdu bak o kabloda blendajlı kablo dur mikrofon kabloları monitör kabloları da blendajlı örgülü kablolardır burdaki amaçlardan biri de dışardan gelen parazit gürültü vs yada senin gibi verici yapınca sinyak sağa sola gitmesin diye kayıp empedans vs swr oluşmaması için kullanılır.daha detaylı bilgi internette heryerde vardır abicim gene araştır rica ederim kolay gelsin... tekniktgm@hotmail.com msn adresim (antalya merkez) başka bi sorun olursa..

forum üyesi

valla hocam anten kablosu vardı ordan kestim yaptım anteni vericiye taktım...106mhze ayarladım buldum..radyodan sesimi alıyorum...şimdi bunu radyodan değilde kendi yaptığım vericiden almam lazım..biraz dinlenip onun antenine geçicem..herşey için çok teşekkürler...msn ni ekliyorum alıcıda sorun çıkarsa dieD:

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)