Toplam 3 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 3 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi

Standart kablosuz iletişim

Arkadaşlar kablosuz iletişim deyince veri iletmek için kullanılabilecek bir devre yapacağım. Fakat tamamını kit almak istemiyorum. Nereye kadar kendim yapmalıyım hangi parçaları hazır almalıyım. Örnek vermek gerekirse sinyallere göre motor yöneten bir devre hazırlamak yerine pic ile programlamak daha mantıklıdır yada rc osilatörü yerine çok daha kararlı ve yüksek frekans değeri veren kristal ösilatör gibi ama olabildiğince parçayı öğrenmek adına kendim yapmak istiyorum.
    msjdanda anlayacağınız üzere yeni başlıyorum eğer derseniz forumda ara araştırdım ve kafam karıştı rf modülü hazır kullanan var kendi yapan var. kimi modüllere pic bağlamış kimisi gerek duymamış onun için böyle bir soru sordum.
    http://www.elektrobilim.org/forum/showthread.php?t=418
    mesela burada modül devresi var

ISPARTA
    Nereden
    ISPARTA

Standart Cevap: kablosuz iletişim

yav yapan nası yapıyor?Ben daha 433MHz kristali bulabilmiş değilim,bulsam kendime göre güçlü bir verici yapacağım.Eğer farklı iki kristal kullanıyorlarsa devre üzerinde bobin vb düzenleme yapıyorlar mı?

ETE
    misafir

Standart Cevap: kablosuz iletişim

Veri haberleşmesinde kullanılacak standart frekans olan 433 MHz de verici ve alıcı yapmak size hiç bir şey kazandırmaz. Bu devrelerde gürültü faktörüne dikkat etmek gerekir. Yapacağınız devreler hazır alacağınız devrelerden daha ucuza mal olmayacaktır.
    Şu anda Yerli firmamız olan UDEA firmasının modülleri son derece kaliteli ve sorunsuzdurlar. Alıcı verici çifti makul bir fiyata satılmaktadır. Piyasada daha ucuz çin mallarıda mevcut ama kalitelerini bilemiyorum. Ben Udea kullanıyorum ve hemen hiç sorun yaşamadığım gibi zaman zaman teknik destek de alıyorum.
    Firma kargo ile malzeme yollamaktadır. Temas kurmanız yeterlidir.

RF sistemlerde verici anten empedansı (50 ohm olmalı) anten boyu yada yönü çok önemlidir. Bütün bu bilgilere Udea nın anten için yayınlamış olduğu pdf dosyasında bulabilirsiniz. Ulaşamayanlar için hemen belirteyim. Modülden çıkan anten ucu PCB üzerinde 2-3 cm mesafeye yerleştirilmeli ve bu mesafeye yerleştirilecek bir pad ile anten bağlantısı yapılmalı. Bağlantı kanalı ile pad etrafını iyice GND ile çevrelerseniz empedansınız yaklaşık 50 ohm dolayında olacaktır. Aksi taktirde sorunlar yaşarsınız.
    Bu nedenle PCB tasarımı bile zaman zaman önem kazanır.

BU işlerde pic yada başka işlemci kullanacak iseniz çalışma frekansına ve ona bağlı olarak haberleşme hızına dikkat etmeniz gerekir. RF modüllerin pek çoğu 2400 Baud hızı geçemez. Kısmen çalışırlar ama zaman zaman hata yaparlar yada bilgi kaçırırlar. O nedenle habeleşme hızınızı düşük tutmaya bakın. korkmayın hızdan kaybınız olmaz ve kullandığınız hızlarda size yeterli gelir.

Kolay Gelsin
    Ete

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)