Toplam 5 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 5 arasi kadar sonuc gösteriliyor
    forum üyesi

Wink tam amatörler için sese duyarlı zamanlayıcılı devre(cillop gibi)

Arkadaşlar 30/10/2011 pazar günü bizzat kendi tasarladığım(gerçi lm 358 mikrofon katı alıntı)ve çalıştırdığım.devreyi paylaşmak istiyorum.Özellikle benim gibi amatörler için çok faydalı olacağına inanıyorum.devre şöyle çalışıyor ilk devremiz lm 358 ile yapılmış mikrofon yükselteç katı. ses sinyalleri bu devrede yükseltilip 1n4148 diyotlarıyla doğrultulup 10 mikrofaradlık kondansatörde bir voltaj depolanıyor.(anolog voltmetreyle ölçtüm 2v civarı tabi tekbir el çırpmayla oluşan anlık voltaj).1 megaohmluk potansiyemetre ile mikrofonun duyarlılığını ayarlayabilirsiniz.ben uzaktan alkış sesini alacak şekilde ayarladım.siz isterseniz normal konuşma sesine ayarlayın.tabi ozaman normal konuşurken bile açılacaktır.en güzeli el şıklatma sesine ayarlamak.birinci devrenin A çıkşı ikinci devrenin A girişine B çıkışı ikinci devrenin B girişine bağlanacak.ikinci devremiz 555 le yapılmış bir zamanlayıcı devresidir. lambanın yanık kalma süresini 50k lık potansiyemetre ile ona seri bağlı olan 47 kiloohmluk direnç belirlemektedir.benim yaptığım tahmini 3-4 dakikalık bir süre.(tam olarak ölçmedim.)potansiyemetreyi oynayarak değiştirebilirsiniz.50klık potansiyemetreye bağlı olan 47 klık direnci 1mega ohm yada 2,2 megaohm gibi değerlerle değiştirirseniz onlarca dakikalık bir süre elde edebilirsiniz.yada 50klık pot ile 47k lık direnci çıkarıp yerine tek bir 1m lık pot bağlarsanız süre ayarlamada daha özgür olursunuz.devrenin girişindeki 10k lık potansiyemetrede devrenin hassasiyetini ayarlar.ama ben 10k lık potu maksimum direncine ayarladım.ve mikrofon hassasiyetini lm 358 li devredeki 1 m lik potla ayarladım daha rahat oluyor.siz isterseniz girişteki 10k lık potu çıkarıp yerine 10 klık bir direnç bağlayabilirsiniz.her iki devreyide aynı besleme kaynağıyla çalıştırınız.ben iki adet 6 voltluk ışıldak aküsü kullandım.siz herhangibir 12 v luk batarya kullanabilirsiniz.(gerçi düşük voltajda çalıştırsanızda sadece hassasiyet mikrofon ayarlaması değişir.bir de role ve 555 entegresi 5 voltluk olduğundan 5volt aşağısında çalışmayabilir.)ben bu devreyi yapmamdaki ve 12 voltla çalıştırmamadaki amaç bir adet şeritled aldım(1 metre civarı)e bizim burada elektriklerde çok sık gidiyor.istedimki elektirikler gidince ben mum yada başka bir aydınlatma kaynağı bulana kadar bana ışık sağlasın.gerçi ışık yanma süresini 30 dakikaya ayarlayıp rahat rahat kullanadabilirim.ben bu devreyi aynen yaptım ve çalışıyor garanti veriyorum.şayet çalıştıramazsanız haberleşelim nerede hata yaptığınızı beraber buluruz.ayrıca benden baskı devre istemezseniz sevinirim çünkü ben baskı devre yada lehim kullanarak çalışmıyorum.tamamen renkli telefon telleriyle yapıp kartonun üzerine parçaları yapıştırdım.bir de bu devreye ışık varken devreden çıkacak yokken devreye girecek bir devre daha eklemek istiyorum.onu da nasipse önümüzdeki pazar yaparım.malum çalışıyoruz.devremiz beklemedeyken fazla bir akım çekmez diye tahmin ediyorum.keşke yaptığım zaman bir ölçseymişim çektiği akımı.tahminim 50miliamper filandır.ama kesinlikle emin değilim siz nediyorsunuz beklemedeyken çektiği akım ne olabilir.

NOT:birinci devre(lm 358 li devre dikkat ettiyseniz hemn yükselteç hemde yüksek geçiren bir filitre gibi davranmaktadır.bu yönüylede tiz seslere duyarlı olduğundan diğer seslerden ayrım konusunda ayrıca bir avantaj sağlamaktadır.mikrofon kuplaj kondansatörü olan 10 nlık kondansatörün değeri küçültülerek tiz ses ayrım dahada artırılabilir.geliştirilmeye açık bir devredir.
    Eklenen Dosyalar Eklenen Dosyalar

forum üyesi
    Nereden
    MERSİN

Standart Cevap: tam amatörler için sese duyarlı zamanlayıcılı devre(cillop gibi)

Paylaşım için Teşekkürler..
    Kolay Gelsin..

forum üyesi

Standart Cevap: tam amatörler için sese duyarlı zamanlayıcılı devre(cillop gibi)

Alıntı ukaryagar Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Paylaşım için Teşekkürler..
    Kolay Gelsin..
    siz de olmasanız teşekkür eden filan yok.halbuki özellikle elektroniğe merak salıp da hobi olarak uğraşanlara hitaben böyle bir konu açmıştım ama pek ilgilenen olmadı sanırım.aslında elektroniğe yani başlayanlar için ideal bir devre.ne bileyim işte 555 entegresinin zamanlayıcı olarak kullanımı opamp entegresinin(lm358)yükselteç ve yüksek geçiren filitre olarak kullanımı ses frekans sinyallerinin tam dalga doğrultulup transistör tetiklemesinde kullanımı konularında yol göstermesini filan ummuştum.hayal gücü kuvvetli bir arkadaşım şunu yapabilirdi mesela cep telefonunun ses çıkışına mikrofonu çıkarıp bağlayarak cep telefonu sinyaliyle devreyi açabilirdi.vb.anladığım kadarıyla formda bol miktarda elektronik vb alanlarda öğrenciler var onlarda sınıfı geçeyim yada mezun olayım yeter gözüyle bakıyorlar hayal gücü yaratıcılık vb hak getire.böyle olunca da insanın kimseye ödev yapmaları konusunda yardım edesi filan gelmiyor.ha ben bunu işte yaptığımız devreye teşekkür etmedilerde ondan yazmıyorum.adam sipariş verir gibi şöyle bir ödevim var yardımcı olurmusunuz.tamamen yaratıcılıktan hayal gücünden uzak bir hava esiyor. Halbuki şöyle dese öğretmenim şöyle bir şey istedi.ben kendim şöyle bir şey tasarlayarak denedim ama şöyle bir sorun çıktı bunun neresi yanlış bir bakabilir miyiz. yada şurada bir devre buldum tam benim istediğim şekilde değil ama bu devreyi benim istediğim hale nasıl modifiye edebiliriz.buna benzer şekilde bir araştırma bence daha makbul olacaktır.öbür türlü al istediğin ödev şu hayırlı olsun. desek o öğrenciye iyilik mi ederiz kötülük mü orası tartışılır.

forum üyesi
    Nereden
    MERSİN

Alıntı veli dayı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    siz de olmasanız teşekkür eden filan yok.halbuki özellikle elektroniğe merak salıp da hobi olarak uğraşanlara hitaben böyle bir konu açmıştım ama pek ilgilenen olmadı sanırım.aslında elektroniğe yani başlayanlar için ideal bir devre.ne bileyim işte 555 entegresinin zamanlayıcı olarak kullanımı opamp entegresinin(lm358)yükselteç ve yüksek geçiren filitre olarak kullanımı ses frekans sinyallerinin tam dalga doğrultulup transistör tetiklemesinde kullanımı konularında yol göstermesini filan ummuştum.hayal gücü kuvvetli bir arkadaşım şunu yapabilirdi mesela cep telefonunun ses çıkışına mikrofonu çıkarıp bağlayarak cep telefonu sinyaliyle devreyi açabilirdi.vb.anladığım kadarıyla formda bol miktarda elektronik vb alanlarda öğrenciler var onlarda sınıfı geçeyim yada mezun olayım yeter gözüyle bakıyorlar hayal gücü yaratıcılık vb hak getire.böyle olunca da insanın kimseye ödev yapmaları konusunda yardım edesi filan gelmiyor.ha ben bunu işte yaptığımız devreye teşekkür etmedilerde ondan yazmıyorum.adam sipariş verir gibi şöyle bir ödevim var yardımcı olurmusunuz.tamamen yaratıcılıktan hayal gücünden uzak bir hava esiyor. Halbuki şöyle dese öğretmenim şöyle bir şey istedi.ben kendim şöyle bir şey tasarlayarak denedim ama şöyle bir sorun çıktı bunun neresi yanlış bir bakabilir miyiz. yada şurada bir devre buldum tam benim istediğim şekilde değil ama bu devreyi benim istediğim hale nasıl modifiye edebiliriz.buna benzer şekilde bir araştırma bence daha makbul olacaktır.öbür türlü al istediğin ödev şu hayırlı olsun. desek o öğrenciye iyilik mi ederiz kötülük mü orası tartışılır.
    Usta...
    Ne forumdaki ''şu devreyi benim için yaparmısınız'' ,hazıra konayım tarzında istekleri o kadarda güzel açıklamışsınız ki..

Bize söyleyecek bir şey bırakmamışsınız.
    Ama olsun...bunlarda olacak şeyler..Paylaşmak kadar güzel bir şey var mı..?
    Tekrar teşekkürler..

learner
    Nereden
    samsun

Çok teşekkür ederim hocam elleriniz dert görmesin
    Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez.(MEVLANA)

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)